: Dynaudio Focus 600 XD

Trådløs lyd på første klasse

High-end højttalere med en lyd, der er til at græde af glæde over, og som let kan gøres trådløse. Gør plads i stuen!
Lyd & Billede mener
De gulvstående og digitale Dynaudio Focus 600 XD er soleklart de bedste trådløse højttalere, vi har hørt. Nogensinde! Utrolig opløsning og masser af dynamik.
Prisen gør dem desværre uopnåelige for de fleste. Den trådløse tilslutning går ikke altid helt glat.
Specifikationer
  • Type: Aktive, digitale gulvhøjttalere
  • Trådløs forbindelse: Xeo Hub (ekstraudstyr)
  • Digital opløsning: 24 bit/192 kHz
  • Diskant: 27 mm silke-dome
  • Mellemtone: 14 cm
  • Bas: 2 x 18 cm
  • Effekt: 4 x 150 W
  • Frekvensområde: 20 Hz – 24 kHz
  • Mål: 109,5 x 21,3 x 33,7 cm
  • Vægt: 27 kg
Annonce
Annonce
forfatter

Har man først lagt ører til ægte high-end lyd, er der ingen vej tilbage. Lyd med en sådan opløsning og nærhed, at den nærmest flænser den usynlige hinde, der adskiller os fra himmeriget. Men det kan ofte være en kompliceret og bekostelig affære at matche det rigtige udstyr, og mange når aldrig i mål.

På den anden side er det også pokkers vanedannende med trådløse lydprodukter. Farvel til støvsamlende højttalerkabler og klodsede forstærkere, og goddag til et liv, hvor man bare skal trykke Play på computeren eller mobiltelefonen, så kommer lyden ud af højttalerne uden et eneste kabel imellem. Disse produkter er dog mest almindelige i de mere overkommelige prisklasser, og lydkvaliteten er som regel derefter.

Så kom Dynaudio med deres Xeo-højttalerserie, der punkterede myten om, at trådløse lydprodukter ikke kan tilfredsstille hardcore audiofile. Mellemklasse-højttalere bygget over producentens Excite-serie, men med forstærkning indeni og trådløs lydoverførsel. Vellydende højttalere, som appellerer til mange.

 

Trådløs Focus-serie

Men som jeg skrev, da jeg testede gulvhøjttalerne Xeo 5 i 2012, var bassen ikke helt stram nok, og jeg håbede, at Dynaudio i fremtiden ville lave trådløse versioner af deres dyrere Focus-serie. Og mine bønner er blevet hørt! For nu er Focus XD kommet, som netop er trådløse varianter af den eksklusive serie. Forudsat at du køber en Xeo Hub ved siden af.

Annonce

600 XD er den digitale og potentielt trådløse version af de passive Focus 340, som undertegnede faldt for, da de blev testet i Lyd & Billede #3 2012. Superb opløsning og fremragende tonal balance, og kun med den svaghed, at de krævede sit af forstærkeren og hurtigt kunne lyde kedeligt, hvis de ikke fik kraft nok.

Med 600 XD har Dynaudio taget disse højttalere og udstyret dem med ikke én, ikke to, men hele fire forstærkere på 150 watt hver. En forstærker for hvert højttaler-element og en samlet effekt på 600 watt pr. højttaler!

Dynaudio_Focus_600XD_OPPSLAG

At alle forstærkerne er lige, skal give bedst mulig fase, timing og stereoperspektiv, og med aktive delefiltre og digital signalprocessering tvinges højttalerne til at strække sig helt ned til 20 Hz i basregisteret. De passive Focus 340 ruller til sammenligning af ved 32 Hz og frarøver os dermed de dybeste bastoner.

Men så er der lige prisen: 75.000 kroner for Focus 600 XD mod knap 40.000 for Focus 340. Det betyder, at ca. 35.000 kroner går til den indbyggede forstærkning og den trådløse transmission. Det er dog ikke helt så galt, som det kan lyde, da en passende forstærker let løber op i 30.000 kroner. Og så er den ikke engang specielt tilpasset til højttalerkonstruktionen som her.

Annonce

 

Digital og trådløs opløsning

Højttalerne får trådløs overførsel ved at koble senderen Xeo Hub til computeren med USB. Den tager så over som lydkort. Den kan også bruges sammen med Android-telefoner, der understøtter OTG, og skulle desuden kunne bruges med iPad sammen med en Lightning-til-USB kamera-adapter. Ingen af disse understøttes dog officielt, og de må benyttes på eget ansvar.

Alternativt kan man tilslutte en digital lydkilde med koaksial eller optisk lydindgang – eller endda bruge analog RCA-indgang. Men så vil signalet først blive konverteret fra analog til digital og derefter tilbage til analog igen, efter at det har nået højttalerne. Det vil give tab, så derfor anbefales digital tilslutning.

Trådløst understøtter højttalerne maksimalt 24 bit/96 kHz opløsning, hvilket er over dobbelt så højt som cd og inkluderer de allerfleste indspilninger. Har man musik med endnu højere opløsning, kan man koble lydkilden til med koaksialkabel. I så fald skal man bruge et kabel fra kilden til den ene højttaler og derefter et nyt kabel videre til den næste højttaler.

Dynaudio_Focus_600XD_bakside
På bagsiden sidder indstillinger som bas- og diskantjustering, og med en knap kan man skifte zone, hvis man vil have flere højttalere sammenkoblet i en multirumsopsætning.

Annonce

 

Tilslutning

Hvis du vil tilslutte en analog kilde med kabel, er det også muligt. Har du en forforstærker, du godt kan lide, så kan højttalernes volumenkontrol frakobles, så de fungerer som rene effektforstærkere. Ellers har højttalerne deres egen volumenkontrol, som man let styrer med den medfølgende fjernbetjening.

Med hensyn til tilslutningen, så gælder det om at holde tungen lige i munden, især hvis man vil koble trådløst med Xeo Hub. Jeg oplevede et par gange med den trådløse forbindelse fra min Mac kun at få lyd i den ene højttaler. Løsningen var da at slå den tavse højttaler fra og til igen, så kom lyden.

Dynaudio_Focus_600XD_diskant
Displayet er elegant indfældet ved siden af diskant-elementet.

 

Annonce

Placering

Højttalerkabinetterne er af den lukkede type. Det betyder, at man slipper for forvrængning fra en basport, og der er heller ikke nogen trykbølge, som kan gøre det svært at placere højttalerne i forhold til væggene. Det gør 600 XD nemmere at placere, men det er stadig sådan, at hvis man sætter dem tæt på væggen, forstærkes en stor del af basregisteret.

Lidt forstærkning fra rummet er fint, men det kan også grøde bassen for meget til. I så fald kan man bruge et potmeter på bagsiden af højttalerne, som trinløst justerer bassen ned, i forhold til om højttalerne står tæt på væggen eller i et hjørne.

 

Dejlig opløst lydbillede

Den elektroniske ballade “Touching Ghosts” med Malia & Boris Blank har et gigantisk lydbillede, og jeg tror aldrig, jeg har hørt det så stort og luftigt gengivet som med Focus 600 XD. Malias stemme er så opløst og befriet for al maskering, at hun nærmest hænger frit i luften og synger sig dybt ind i din sjæl. Det lydlandskab, som Boris Blank – til daglig den ene halvdel af duoen Yello – har skabt, har herlige dybe basrytmer, som understøtter det superluftige og enorme lydbillede.

Dynaudio_Focus_600XD_fjernkontroll
Med fjernbetjeningen kan man styre det meste, inklusive lydniveau.

Annonce

At højttalerne gå dybere i basregisteret, end det kompakte ydre tilsiger, sker ikke på bekostning af oplevet dynamik og liv i musikken. Tværtimod bidrager det til en mørkere baggrund, som igen giver et bedre indtryk af tredimensionalitet. Der er også godt med punch i bassen, selv om det ikke højttalernes største styrke. Det er trods alt ikke Klipsch eller McIntosh, vi taler om.

Videre til balladen “I Need Love” af Robin Thicke med en dyb og fin elbas, og hvor stortrommen slår godt fra sig i bunden af registeret. Placeret tæt mod bagvæggen bliver det lidt for meget, og her kan det være en fordel at dæmpe basresponsen på bagsiden. Eller bare trække højttalerne længere ud på gulvet.

 

Techno og klassisk

Hvordan lyder højttalerne så med musik af større underholdningsværdi? “Smack My Bitch Up” med The Prodigy kommer til undsætning med tunge, aggressive breakbeats og en vred lyd. Dynaudio afslører detaljer i lydbilledet, som også denne type musik har godt af. Percussion står meget tydeligere, end jeg har hørt i lang tid, og alarmlydene bæres gennem rummet uden at blive skarpe og grimme. Basrytmerne lyder heller aldrig kedeligt – her er det bare ud på dansegulvet!

Der er ikke den samme aggressivitet som i de langt billigere Klipsch RP-280 F (testet andetsteds i dette nummer) eller de svinedyre McIntosh XR200, men det er heller ikke pointen med disse højttalere. De lyder bare så pokkers godt og utrolig gasagtigt opløst, og med 600 watt perfekt tilpasset forstærkereffekt er der intet at udsætte på liv og dynamik.

Annonce

Og når jeg nu siger, at Focus 600 XD også er fejende flotte allroundere, kan du nok gætte, hvordan de lyder med klassisk musik. Ét ord: Fantastisk!

Dynaudio_Focus_600XD_trådløs_sender_front
Den trådløse Xeo Hub behøver ikke egen strøm, hvis den sluttes direkte til computeren med USB. Det gør den derimod, hvis man vil tilslutte andre kilder.

Det er bare at sætte Figaros bryllup af Mozart på og skrue op. F.eks. en af Royal Philharmonic Orchestras versioner. Strygerne er nærmest lige til at røre ved, og blæserne skiller sig klokkeklart ud. Alt følger dirigentens stramme linje, og det er legende let at få det hele med, uden at det nogensinde bliver påtrængende. Disse højttalere er simpelthen skabt til klassisk musik.

Dynaudio_Focus_600XD_trådløs_sender_bak
Ud over USB til computeren har den trådløse sender indgange til koaksial, optisk og analog lydkilde.

 

Prisen værd

Dynaudio Focus 600 XD er vanedannende, og når de først har taget imod det trådløse signal, er der intet, der står imellem dig og den totale musiknydelse. Lyden er åben og luftig, stereoperspektivet er stort og psykoakustisk “rigtigt” placeret. Den dynamiske kontrast er simpelthen fantastisk, og stemmegengivelsen er ekstremt god!

Der er ikke den ting, disse højttalere ikke tager i stiv arm – bortset fra at blæse dine trommehinder ud med et lydtryk over smertegrænsen. De kan spille højt, men udfordrer ikke de mest rockende i den henseende. Men hvad gør det, når de er så gode til alt andet?

De er næsten dobbelt så dyre som deres passive brødre, men stadig hver en krone værd. Ikke mindst fordi du slipper for at bruge penge på en forstærker!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.