Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Beosound Level

Gentænkt “transistorradio”

Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.

Skrevet af / 22/02/2021 - 12:59
Beosound Level
John Alex Hvidlykke

Bang & Olufsens produkter nyder en status som de færreste andre. Hvad enten det handler om en lommehøjttaler eller et gigant-TV, kan man regne med design og byggekvalitet i særklasse. Og sædvanligvis en pris, der matcher!

Således også Beosound Level, der er en bærbar, batteridrevet højttaler lidt større end et A4-ark. Den kan stå på bordet, hænge på en væg eller lægges fladt ned på bagsiden. Beosound Level fås i to udførelser: En i gråt aluminium og med sort front i sort møbelstof. Og en gylden udgave, hvor fronten er lavet af egetræslameller. Vi testede guld/træ-udgaven. Den er lidt dyrere end stofversionen, men de 10 procent ekstra på prisen føles berettiget, når man åbner æsken og mødes af duften af friskt træ.

Så trygt som i gamle dage

Designet på Beosound Level kan kun kaldes klassisk i ordets bedste betydning. Den ligner noget, der kunne have stået i et hjem i 1970’erne. Helt præcist minder udgaven i egetræslameller og gyldent aluminium mig om de ITT Schaub-Lorenz-højttalere, der stod i mit barndomshjem i første halvdel af 70’erne. Så her rammer Bang & Olufsen en nerve hos i hvert fald denne halvgamle anmelder.

Det førnævnte ITT-anlæg spiller i øvrigt en særlig rolle i denne test. Jeg havde dengang regnet med at overtage det fra mine forældre. Men da de ikke havde lyst til at udskifte, måtte jeg købe selv. Og den grundige research før købet greb om sig – og endte med en livslang interesse, der førte til en profession. Så det er egentlig netop dette anlægs skyld, at du kan læse denne test i dag.

Men tilbage til nutiden.

Betjeningen af Beosound Level sker på B&O-manér med et touch-panel, der strækker sig langs toppen af højttaleren (hvis den står oprejst på bordet). Her kan man skifte numre, skrue op og ned for lyden og vælge imellem forudindstillede musikkilder – det gør man i øvrigt også uvilkårligt, når man bare prøver at flytte højttaleren eller løfte den i håndtaget.

Der er i alt fem højttaler-enheder på fronten af det kun 5,6 cm dybe kabinet: To 4 tommers bas-enheder, to 20 mm dome-diskanter og en fuldtone-enhed, der overlapper de andre enheders område. Basserne og fuldtone-enheden drives af hver sin 30 watt klasse D-forstærker, mens de to diskanter deles om en enkelt 15 watt forstærker. Korrekt: De to diskanter spiller i mono, men er koblet indbyrdes i modfase. Den måde at koble tingene på er ikke hverdagskost i hi-fi, men den giver en “rumlig” fornemmelse.

Betjeningen sker med et touch-panel i hele højttalerens længde. (Foto: Bang & Olufsen)

Google Assistant styrer

Bang & Olufsen har tidligere haft stemmestyring med Amazon Alexa, som ikke fungerer på dansk, men er nu gået over til Google Assistant. Det er et helt rigtigt valg, og det gør det let at indlemme Beosound Level i et multirums- og smart-home-system.

Der er indbygget Spotify Connect, mens andre streaming-tjenester må afspilles fra mobilen eller den barbære via Chromecast, AirPlay eller Bluetooth.

Opladningen sker med et specielt magnetisk ladestik, der kan rotere frit, og som selv klikker sig på plads. MacBook-brugere vil føle sig hjemme her. Det hele er bare endnu lækrere og mere eksklusivt. Selv USB-C-kablet er tykt og blødt, og beskyttet med en stofstrømpe. Det er overdrevet, men på en tillidsvækkende måde.

Ladeporten kan også bruges, hvis Beosound Level skal hænges op på en væg. Det kræver dog et særligt vægbeslag, der praktisk nok også indeholder en oplader.

Ladestikket er magnetisk og klikker automatisk på plads. (Foto: Bang & Olufsen)

Tilpasning

Bang & Olufsen-app’en giver adgang til at tilpasse frekvensgangen efter smag. Ikke via noget så kedeligt og praktisk som en equalizer; det siger vel sig selv. I stedet kan man vælge imellem profilerne Lounge, Party, Speech, Night og Optimal (hvilket må betyde, at de første fire ikke er optimale). Alternativt kan man navigere i et kompas mellem yderpunkterne varmt (dæmpet diskant), lyst (dæmpet bas), energisk (fremhævet bas og diskant) og afslappet (dæmpet bas og diskant).

Beosound Level tilpasser lyden efter omgivelserne. Når man rejser den op, lægger den ned eller hænger den på vægen med vægbeslaget, dæmpes lyden et øjeblik, for så at vende tilbage, tilpasset til placeringen. Både frekvensgangen og lydspredningen tilpasses. Ved at lege med frekvensgang og faseforhold for de fem højttaler-enheder opnås en nogenlunde flad spredning i rummet – også når højttaleren ligger fladt på ryggen og spiller op mod loftet.

Beosound Level kan bruges opretstående, liggende og ophængt på en væg. Og den tilpasser sin lydudstråling efter placeringen. (Foto: Bang & Olufsen)

Første grønne B&O-produkt

Bang & Olufsen har aldrig lavet brug-og-smid-væk-produkter, men fremtiden er tænkt ind i designet af Beosound Level på en ny måde. For det første kan mindre holdbare komponenter udskiftes eller opgraderes. Det gælder batteriet, der er gemt bag en luge og kan udskiftes af brugeren. Og det gælder den aktive elektronik, som kan udskiftes med noget tidssvarende, når ingen engang i fremtiden længere husker, hvad Bluetooth, Chromecast eller AirPlay 2 var.

Og når tiden kommer for at stede højttaleren til hvile, kan den skilles ad i sine bestanddele med en enkelt skruetrækker. Alle skruer er ens, og der er ikke brugt lim i samlingen.

Læs også BeoSound 1 Multirumshøjttaler, som er let at flytte rundt på. Og så klarer den en hel fest på batteriet.

Lydkvaliteten

Det er faktisk imponerende, hvor meget lyd det er lykkedes Bang & Olufsen at presse ind i en så slank højttaler. Så længe der ikke skal spilles decideret højt, er lyden varm og fyldig, og man tror næppe, at den kommer fra en let, bærbar højttaler.

Der er ret god magt i bassen. Det hjælper givetvis en del, at en højttaler, som man tager med i hånden, typisk bliver stillet tæt på, hvor man opholder sig – f.eks. lige ved siden af på bordet. Men Beosound Level kan fint fylde stuen med musik.

Også de andre toneområder dækkes fint og ganske charmerende. Beosound Level er let at lytte til. Med app’ens lydindstillinger i neutral indstilling kommer det meste med, men uden skarpe kanter, der kan tiltrække unødvendig opmærksomhed.

Vi er ikke oppe på samme niveau som Naim Mu-so 2 eller Bowers & Wilkins Formation Wedge, der begge både spiller renere og gør det i stereo. Og endda til en lavere pris. Men de kan ikke tages i hånden med et snuptag. Og til at sætte stemningen i køkkenet eller på terrassen klarer Beosound Level opgaven fortrinligt.

Skal vi tage hi-fi-brillerne på – og det skal vi, når prisen modsvarer de billigste aktive stereohøjttalere – så har Beosound Level det bedst med “lettere” materiale. Altså solosang, popmusik og easy listening jazz. Når musikken bliver kompleks eller dynamisk, kommer højttaleren til kort. Det bliver stadig ikke ubehageligt at høre på, men dynamikken går tabt.

Selv om vi har testet masser af bordhøjttalere, er der få trådløse af slagsen i denne prisklasse. Den eneste lige så kostbare bærbare højttaler, vi har testet, var Beosound 1, der henvender sig til et andet publikum. Ikke mindst fordi den kun er bærbar af navn.

Beosound Level fås i to udgaver: En gylden med træ og en alu-udgave med sort frontstof. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusion

Beosound Level er en højttaler, der er nem at holde af. Designet er gennemført og lækkert. Hvis du enten er gammel nok til at være nostalgisk – eller ung nok til at dyrke retostil. Lyden er behagelig og varm, og har du flere Bang & Olufsen-højttalere, vil de spille fint sammen.

Hvorvidt bærbarheden og tilpasningen til forskellige arbejdsstillinger skal være en faktor eller en gimmick, bliver en individuel sag. Personligt er jeg sikker på, at jeg ville placere højttaleren på et fast sted, hvor den kunne være sluttet til opladeren permanent.

Du kan få et sæt aktive, trådløse stereohøjttalere med bedre lyd for det, som en Beosound Level koster. Men den skal nærmere sammenlignes med andre trådløse bordhøjttalere, og her er prisen ikke voldsommere end på konkurrenternes topmodeller, som ikke samtidig tilbyder bærbar drift på batterier.

De grønne ideer er sympatiske, men der går i sagens natur flere år, før de kommer til at gøre en forskel. Og det vil til den tid afhænge af, om man en generation ude i fremtiden vil kunne købe opgraderingsdele.

Karakter
Beosound Level
Premium

Home mener

Retro-designet er så lækkert, at det ikke er til at bære. Imponerende stor og lækker lyd. Bæredygtig konstruktion. Tilpasser lyden efter placeringen. Lyden er behagelig, men ikke særlig præcis. Ikke decideret rumkorrektion. Vi har kun mødt én dyrere bærbar højttaler – og den var også fra B&O.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top