: BeoSound 1

Lydskulptur til sofabordet

Multirumshøjttaler, som er let at flytte rundt på. Og så klarer den en hel fest på batteriet.
Lyd & Billede mener
Lækker og behagelig lyd. Kvalitet og design er i top. Batteridrift giver ekstra fleksibilitet.
Prisen er også i den absolutte top for en trådløs højttaler på batterier. Ingen rumkorrektion.
Specifikationer
 • Konstruktionsprincip: Lukket, aktiv
 • Diskant: 1,5" fuldtone-enhed
 • Bas/mellemtone: 4"
 • Frekvensområde: 35 Hz – 42,3 kHz
 • Indbygget forstærkning: 1 x 20 W klasse D til bas-enheden, 1 x 40 W klasse D til fuldtone-enheden
 • Maks. lydtryk: 96 dB (1 m)
 • Indgange: Ethernet
 • Trådløst: Bluetooth 4.1, Wi-Fi (802.11n)
 • Filformater: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, AIFF – HD-lyd op til 24 bit/192 kHz
 • Musikkilder: Spotify Connect, Deezer, QPlay 2.0, TuneIn, AirPlay, DLNA, Google Cast
 • Batteritid: 16 timer ved “moderat styrke”, 4 timer ved “høj styrke”
 • Størrelse: 32,7 x Ø 16,2 cm (i bunden)
 • Vægt: 3,5 kg
 • Finish: Aluminium
Annonce
Annonce
forfatter

Bang & Olufsens produkter er kendetegnet af en forarbejdning og brugervenlighed, der er svær at matche og umulig at overgå. Men prismæssigt befinder de sig til gengæld i et leje, der er forbeholdt de få.

Anderledes ligger det med producentens “ungdommelige” mærke, B&O Play. Her får man stadig lækker kvalitet, men til priser, der oftest kun er firecifrede. Satsningen har været en succes for B&O-koncernen, og Play-produkterne er de mest solgte i virksomhedens historie.

BeoSound 1, der blev lanceret på den nyligt afsluttede IFGA-messe i Berlin, kunne ligne et forsøg på at efterligne opskriften fra Play-produkterne. Der er tale om en selvstændig, trådløs højttaler med streaming af musik fra lokale filer og streaming-tjenester til en pris på kun lidt over det halve af BeoSound 35, som vi testede i forsommeren.

BeoSound er en fuldt rundstrålende tovejskonstruktion. I bunden af det kegleformede aluminiumkabinet sidder en 4 tommers bas-enhed, der stråler ud gennem en vandret spalte, som går hele vejen rundt. Omkring 5 cm fra toppen finder man en akustisk linse, der er inspireret af diskantsektionen fra BeoLab 5 og BeoLab 20. Det er dog ikke en diskant-enhed, men en lille 1,5 tommers fuldtone-enhed, der spiller ned mod sprederen. Bassen drives af en 20 watt klasse D-forstærker, mens enheden i toppen har fået hele 40 watt at boltre sig med.

Spredningen betyder, at man hører lige godt, uanset hvor man befinder sig i forhold til højttaleren. Det giver også en behagelig rumlig effekt. Stereoeffekt er der af gode grunde ikke tale om, da højttaleren spiller i mono. Og i modsætning til mange andre trådløse højttalere kan man ikke sammenkoble to styk til stereo. Du kan godt have flere BeoSound A1 på netværket, men de vil spille præcis det samme.

Annonce
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Der er understøttelse af streaming-tjenesterne Spotify (Connect) og Deezer, video fra QPlay og internetradio fra TuneIn. Man kan desuden afspille lokale filer med AirPlay og DLNA samt streame fra mobil, tablet og bærbar med Bluetooth. Senest er også Google Cast kommet med på listen over streaming-muligheder.

Højttaleren afspiller de fleste normalt forekommende lydformater, også tabsfrie og i HD-opløsning op til 24 bit/192 kHz. Dog ikke de “audiofile” DSD-filer.

Betjeningen sker enten via BeoMusic-app’en (iOS og Android), B&O’s egne fjernbetjeninger eller direkte på højttaleren, hvor den øverste ring i toppen fungerer som volumenknap, mens toppen er berøringsfølsom og bruges til at starte og stoppe afspilningen.

BeoSound 1 kan sluttes til både lysnet og netværk med kabel. Men den kan også bruges trådløst. Helt trådløst. Takket være et indbygget batteri kan man tage højttaleren med sig og bruge den, hvor man har lyst.

Det er praktisk til en hyggeaften på terrassen, men rigtig transportabel er højttaleren dog ikke. Dertil er opladningen for besværlig og batteritiden for kort. Og på grund af den glatte, koniske form skal man bruge to hænder til at løfte den.

Annonce
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Lydkvalitet

BeoSound 1 lyder pænt, som vi er vant til fra andre aktive B&O-højttalere. Lyden er varm og behagelig, og bassen er imponerende dyb og fast i forhold til størrelsen. Stiller man den tæt på siddepladsen, leverer den et detaljeret og solidt lydbillede, der kan bruges til mere end bare baggrundstapet. Lyden beholder sin pondus, når der skrues op, indtil maksimumgrænsen nås omkring 96 dB.

Overgangen mellem de to enheder fungerer problemfrit. B&O oplyser ikke noget om delefrekvensen mellem de to, men den lille fuldtone-enhed dækker givetvis langt ned i mellemtonen. Og det gør den godt. Stemmer lyder åbent og naturligt, og højttaleren er behageligt fri for indelukkethed og resonanser.

Da lyden spredes fuldkommen jævnt, varierer klangen kun meget lidt, når man bevæger sig rundt. BeoSound 1 har dog ikke rumkorrektion som f.eks. Sonos.

I både design og lydfilosofi minder BeoSound 1 om Samsung Wireless Audio 360 R7, der ligeledes spreder lyden 360 grader og har nogenlunde samme bestykning og forstærkereffekt. BeoSound 1 er dog en anelse mere detaljeret, og den klarer kompleks musik med mere overskud i behold. Til gengæld koster den fire-fem gange så meget, som en R7 gør i dag.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Som med andre aktive Bang & Olufsen-højttalere tages der en del elektronik til hjælp for at opnå den ønskede lyd. B&O kalder systemet Adaptive Bass Linearisation, hvilket populært sagt dækker over, at DSP’en booster bassen, så frekvensgangen er lineær ved lav volumen, men skruer gradvist ned for korrektionen, i takt med at lydstyrken stiger, så enhederne ikke tvinges ud over deres grænser.

Annonce

Konkurrencen blandt trådløse højttalere med multirumsfunktion er barsk, og nye tronprætendenter melder sig stort set hver måned. BeoSound 1 gør sig her bemærket ved at være en af markedets dyreste modeller. Det er modigt, når det drejer sig om en lille tovejs monohøjttaler med en samlet forstærkereffekt på bare 60 watt.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Konklusion

I kraft af prisen bliver BeoSound 1 næppe nogen bestseller. Man kan få et helt (lille) stereoanlæg for de samme penge. Og sammenlignet med andre multirumshøjttalere får man mere lyd for færre penge hos f.eks. Sonos. Men design-aficionados vil givetvis foretrække B&O’s løsning.

Den er der heller ikke noget galt med. BeoSound 1 er en imponerende lille højttaler med lækker lyd og topkvalitet i materialevalget. Og det må man være parat til at betale for.

Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Hjemmekontor eller hjemlig hygge? Denne skærm er velegnet til begge dele!
Glem de billige mesh-løsninger. Du bliver ikke tilfreds, før du tager skridtet op til Orbi AX4200.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blandt de bedste hybride bærbare, der kan købes for penge lige nu. Især skærmen er helt fantastisk.
Unik bærbar til kreative professionelle på et skrabet budget. Skærmen er smart, men prisen er stram.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera, der giver dig et helt nyt perspektiv.
Hjemmekontor eller hjemlig hygge? Denne skærm er velegnet til begge dele!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er lette at få plads til i det smarte hjem. Lydmæssigt er de ikke helt i mål.
Samsung Galaxy S21 5G er mobilen, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Glem de billige mesh-løsninger. Du bliver ikke tilfreds, før du tager skridtet op til Orbi AX4200.
Samsungs nye hørepropper har de samme funktioner som Apples og er lige så låst til producentens egne mobiler.