Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Bowers & Wilkins Formation Wedge

Trådløs luksuslyd

Bowers & Wilkins’ nyeste trådløse højttaler, Formation Wedge, overbeviser stort på lyden.
Karakter
Bowers & Wilkins Formation Wedge
Lyd & Billede mener
Kraftfuld lyd med åbent og tydeligt defineret klangbillede. Simpel multirumsløsning og tiltalende kvalitet.
En dyr fornøjelse, ingen tilslutninger.
Specifikationer
 • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2 og multirum
 • Streaming-tjenester: Spotify Connect, Tidal Direct, Roon Ready
 • CD-afspiller: Nej
 • Radio: Nej
 • Tilslutninger: Ethernet, USB
 • Hovedtelefonudgang: Nej
 • Forhåndsindstillinger: Nej
 • Skærm: Nej
 • App-styring: Bowers & Wilkins Home
 • Fjernbetjening: Nej
 • Mål og vægt: 44 x 23,2 x 24,3 cm / 6,5 kg
 • Andet: Sort/valnød eller hvid/sølvgrå, vægbeslag (ekstraudstyr)
 • Web: hifiklubben.dk

Du er ikke alene, hvis du synes, det er svært at vælge en ny bordhøjttaler. Udvalget er enormt, og det er ikke let at finde de bedste. Det sikreste er at vælge en producent, man kender eller har hørt om før.

Hvis der står Bowers & Wilkins på højttaleren, er der som regel grund til at føle sig tryg. I årevis har de lavet højttalere i alle prisklasser, og mange af dem har gjort det rigtig godt i vores tests. Nogle er sågar testvindere.

Men det gælder stereohøjttalere; når det kommer til bordhøjttalere, er Sonos gerne det første, man tænker på. Men B&W er bestemt ikke ukendt med den kategori, og deres Zeppelin var længe vores reference blandt de dyrere bordhøjttalere.

(Foto: Bowers & Wilkins)

Det er længe siden nu, og B&W har ikke haft en virkelig god bordhøjttaler i premiumklasse i lang tid. En, der kan kæmpe om markedsandele med f.eks. Naim, Geneva, Sonos og Technics.

Annonce

Det har de afgjort fået med Formation Wedge, som er bordhøjttaleren i en serie nye trådløse multirumshøjttalere fra B&W. En rigtig lækker en af slagsen med trådløs tilslutning, multirum – men ikke stereoparring – og kræfter nok til at fylde rummet med musik.

Den har både AirPlay 2 via Wi-Fi, Bluetooth (med aptX HD), Spotify Direct og Tidal-understøttelse, og den er Roon Ready for dem, der vil styre deres streaming-tjenester med en enkelt app. Chromecast er pudsigt nok udeladt.

(Foto: Bowers & Wilkins)

Massiv effekt

Wedge er ikke blandt de mindste bordhøjttalere. Den lægger sig mellem Naim Mu-so Qb2 og Mu-so 2 i pris, og den er større og dyrere end Sonos Play:5. Men den er også meget kraftigere.

B&W-højttalerens ellipseformede front skjuler en 15 cm subwoofer, to mellemtone- og to diskant-enheder, drevet af 40 watt forstærkereffekt til hver enhed plus 80 watt til sub’en. Alt styres af en digital signalprocessor, som det er almindeligt for denne type højttalere.

Annonce

Man kan også slutte en Formation-subwoofer trådløst til højttaleren, hvis man vil have mere bas.

Vægbeslag er ekstraudstyr. (Foto: Bowers & Wilkins)

Trådløst multirum

Wedge kan placeres på et bord eller en hylde, og der findes et tilpasset vægstativ som ekstraudstyr for dem, der foretrækker at hænge højttaleren på væggen. Men så må man undvære den finerede bagplade, som utvivlsomt koster mere end støbt plast, men også ser meget bedre ud.

De grundlæggende funktioner kan betjenes på et touch-felt på toppen eller med app’en Formation Home, som også giver mulighed for at tilføje flere højttalere i flere rum. I app’en kan man desuden vælge højttalere individuelt og justere bas og diskant, men heller ikke meget mere.

Når højttaleren er koblet til det trådløse hjemmenetværk, vil man finde den, hver gang man vælger at streame musik over netværket, og alt kan styres fra mobil eller tablet. Der er ikke nogen fjernbetjening, så mobilen er reelt fjernbetjeningen.

Annonce

Tilslutninger?

Underligt nok har B&W fravalgt alt, hvad der hedder indgange, med undtagelse af Ethernet, der giver kablet – og dermed mere stabil – tilslutning til routeren, men der er ikke HDMI eller optisk indgang, hvilket havde været praktisk for de mange, der ønsker bedre TV-lyd.

Der er heller ikke nogen hovedtelefonudgang på Formation Wedge.

(Foto: Bowers & Wilkins)

Kraft og klarhed

At Wedge ikke har nogen tilslutningsmuligheder, er vi næsten villige til at tilgive. For lyden er der ikke meget at udsætte på. Højttaleren understøtter op til 24 bit/96 kHz lydfiler, og DSP-styringen strækker frekvensområdet fra 35 Hz til 28 kHz, hvilket er rigtig godt for en så kompakt bordhøjttaler.

Stereoeffekten er normalt minimal fra bordhøjttalere, men B&W har formået at få Wedge til næsten at lyde, som om man lytter til to højttalere i stereo. Lydbilledet er forbløffende bredt, og basgengivelsen fyldig og potent. Den spiller højere og klarere end Play:5, og lyden er langt bedre defineret med mere åbenhed og flere detaljer i mellemtoneområdet og en langt mere troværdig basgengivelse.

Annonce

(Foto: Bowers & Wilkins)

Bassen på Matthew og The Atlas’ nyeste album lød rigtig veldefineret, og med lidt justering i app’en fik jeg lidt mere vægt og balance i lydbilledet. Klassisk klavermusik lød bedre defineret her end på Naim Mu-so Qb2, men havde ikke samme klangfylde som på den større (og dyrere) Mu-so 2. Wedge kan også spille højt og kontrolleret nok til at skabe party-stemning, men hvis rummet er stort, bør man overveje at tilføje en subwoofer.

Kvindevokaler, f.eks. sopraner, lyder måske lidt tyndt på enkelte optagelser, mens mandlige vokaler fik godt med klangbund. Alt i alt er lydkvaliteten fra Formation Wedge i topklasse for en bordhøjttaler.

(Foto: Bowers & Wilkins)

Konklusion

Bowers & Wilkins har gjort det før med Zeppelin, der længe var den allerbedste bordhøjttaler. Formation Wedge er en værdig efterfølger, der både lyder bedre og er mere anvendelig. Den er dog ikke uden konkurrence, og fraværet af tilslutninger vil gøre den uaktuel for en del brugere.

Annonce

For dem, der bare skal streame og ønsker sig bedre lyd end normalt for bordhøjttalere, er Wedge blandt de allerbedste trådløse multirumshøjttalere lige nu.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.