TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bang & Olufsen Beolab 8

Mellem bordhøjttaler og kompakthøjttaler

FØRSTE TEST I NORDEN: Beolab 8 kan bruges som selvstændig bordhøjttaler til behagelig baggrundsmusik eller sættes op som stereosæt.

Skrevet af / 06/01/2024 - 14:00
Bang & Olufsen Beolab 8
John Alex Hvidlykke

Bang & Olufsen er trofaste til at følge deres egen opskrift. Hvilket skal opfattes som en god ting. Modellerne skiftes ikke ud med tilfældige modestrømninger, men opdateres løbende i årevis – eller i årtier.

Beolab 8 er imidlertid helt ny. Så ny, at vi er det første medie i Norden, der har fået mulighed for at teste den.

Beolab 8 kan fungere både som selvstændig bordhøjttaler og som “rigtigt” stereosæt. (Foto: Bang & Olufsen)

Beolab 8 er den mindste model i Beolab-serien, der består af aktive højttalere til det fuldvoksne stereo- eller surroundanlæg. Dette i modsætning til Beosound-modellerne, der er selvstændige bordhøjttalere, der ikke kræver et stereopar.

Annonce

Faktisk har Beolab 8 et ben i begge lejre, da én højttaler kan fungere som bordhøjttaler på samme måde som Beosound 2 eller Beosound Balance, der begge koster omtrent det samme. Beolab 8 er dog en ren monohøjttaler, mens Beosound 2 og Beosound Balance begge byder på en form for stereoeffekt eller rumlig lyd.

Et trofæ

Med sin cylindriske form, afrundede bund og kabinet i forgyldt aluminium (fås også i sølv og sort) ligner Beolab 8 ligner nærmest en slags pokal eller trofæ. Højttaleren leveres med en cirkulær fod til placering på et bord eller en skænk. Der medfølger metalskiver i sort, sølv og guldfarve til at lægge på foden. Der findes også stativer til gulvplacering og holdere til vægmontering. Frontgitteret fås i tre farvevarianter af egetræslister samt i stof.

Beolab 8 0053 Beolab 8 0051
<
>
Beolab 8 fås i tre farver og med fire forskellige frontgitre. (Foto: Bang & Olufsen)

Toppen af højttaleren er dækket af sort glas, og touchpanelet til kildevalg og lydstyrke kommer til syne, når ens hånd nærmer sig højttaleren. Ud over dette kan Beolab 8 selvfølgelig også styres med Bang & Olufsen mobil-app’en (Android og iOS) og med Bang & Olufsens egne fjernbetjeninger (følger ikke med).

Uanset placeringen skal stativet monteres ved hjælp af et Y-formet plasticbeslag, der klikkes fast på bagsiden af højttaleren. Det sidder umiddelbart stabilt nok, men det overrasker lidt med en så primitiv løsning på en højttaler, der på alle andre måder er så gennemført i materialevalg og forarbejdning.

Læs også B&O Beosound Balance – endelig testet i stereo Den smarte Beosound Balance lyder rigtig godt alene – og endnu bedre som par.

På bagsiden finder man tre RJ-45-porte, to af dem til Ethernet og den tredje til Bang & Olufsens eget Powerlink-system. Der er også en USB-C-port, der kan bruges til at overføre lyd, men de fleste vil sandsynligvis udelukkende bruge højttalerne trådløst via Wi-Fi, AirPlay 2 og Chromecast. Eller for den sags skyld Bluetooth med de kvalitetsmæssige begrænsninger det medfører. Tidal Connect og Spotify Connect er også indbygget.

300 watt i alt

Inde bag egetræsgitteret finder man tre højttalerenheder: En femtommers basenhed, en tretommers mellemtone og en ganske lille 15 mm diskantdome. Bassen drives af en 200 W klasse D-forstærker, og mellemtone og diskant har hver 50 W til rådighed. I hvert fald i spidserne – inden de indbyggede sensorer advarer signalprocessoren om, at det er tid at skrue ned.

Beolab 8 0102 Beolab 8 0081
<
>
Beolab 8 kan monteres på et gulvstativ til en tratdionel stereoopsætning. (Foto: Bang & Olufsen)

Beolab 8 er udstyret med et system, B&O kalder adaptiv bas-linearisering, der betyder, at højttaleren ved lave lydniveauer har en lineær frekvensgang ned til 28 Hz. Det kræver et betydeligt boost i bassen. I takt med at der skrues op for lydstyrken, mindskes bashævningen, så den lille basenhed ikke overbelastes. Bang & Olufsen oplyser, at et sæt Beolab 8 kan afgive et maksimalt lydtryk på 104 dB, men at det maksimale niveau i basområdet kun er 90 dB.

Beolab 8 har såkaldt Beam Width Control, der betyder, at højttaleren kan blive mere eller mindre retningsbestemt. Det var et system, der blev indført med den 25 gange dyrere Beolab 90. Beolab 90 indeholder 18 højttalerenheder, der peger i alle retninger. Men hvordan gøres det i en forholdsvis almindelig trevejshøjttaler? Ifølge produktmanager Casper Christensen, der er ansvarlig for Beolab-højttalerne, sker det ved at manipulere delefrekvensen mellem enhederne, da en mindre enhed har en bedre lydspredning ved en given frekvens – og vice versa. På den måde kan Beolab 8 med et tryk i app’en gøres mere eller mindre rundstrålende.

Beolab 8 0078 Beolab 8 0074
<
>
Hvis Beolab 8 bruges som baghøjttalere i et surroundsystem, er vægbeslaget praktisk. (Foto: Bang & Olufsen)

Simpel opsætning

Testeksemplarerne blev leveret med bordstandere. For at få dem op i en passende højde og samtidig få et bredere perspektiv, end TV-bænken formåede, blev de placeret på mine vanlige højttalerstandere. Det ville muligvis ikke blive værdsat af designafdelingen, men det fungerede.

Opsætningen var eksemplarisk nem: Sæt den første højttaler til lysnettet, og lad mobil-app’en opdage den. Når højttaleren er på det trådløse netværk, udfører højttaleren selv den automatiske rumkorrektion. Begge højttalere blev sat op og forbundet som stereopar på under et kvarter.

Som andre aktuelle Bang & Olufsen-højttalere kan Beolab 8 afspille musik via Tidal Connect og Deezer. Spotify Connect er også understøttet, men da Spotify stadig ikke tilbyder streaming i hi-fi-kvalitet, er det mindre relevant. Rækker udvalget ikke, kan man streame trådløst fra mobilen med Chromecast og Apple AirPlay 2. Bluetooth understøttes selvfølgelig også.

Beolab 8 bejler både til stereolyttere og til dem, der bare leder efter en attraktiv bordhøjttaler(Foto: Bang & Olufsen)

Lyden af Beolab 8

Det er let at undervurdere en lille højttaler, der ligner en gulvvase, men i modsætning til dens kolleger i samme prisklasse, er Beolab 8 beregnet til stereobrug.

Som vanligt på højttalere fra Bang & Olufsen er lydbilledet behageligt og med en tendens i retning af det varme. Ikke buldrende eller mørkt – bare varmt og hyggeligt. Foretrækker man en anden lydbalance, kan det opnås i app’en.

Bred eller fokuseret lyd?

Med lydspredningen sat til Narrow i app’en har Beolab 8 et ganske nydeligt stereoperspektiv og en ligeledes nydelig dybde i lydbilledet. Skal man sætte en finger på noget, kunne man godt ønske, at lyden kom mere fri af højttalerne.

Med spredningen sat til Wide bredes lydbilledet ud. Det giver en behagelig rumfornemmelse, men samtidig går præcisionen i dybdeperspektivet tabt. Til baggrundsmusik og lettere pop kan det være afslappende på den måde. Men højttalerne spiller langt mere hi-fi i Narrow-indstillingen.

Læs også B&O for designbevidste musikelskere Bang & Olufsens Beolab 28 ligner ikke et kraftværk, men overrasker med et usædvanlig potent og velafbalanceret lydbillede.

Lydstyrken er af naturlige grunde begrænset af størrelsen på basenheden og kabinettet. Bang & Olufsen anbefaler, at Beolab bruges i rum på op til 50 kvadratmeter. I min 25 kvadratmeter store stue var der ikke mange på lydtryk, selv om bassen i Right Hand Man fra ”Hamilton” ikke virkede så magtfuld, og tempeltrommerne i Zhao Congs Moon Light On Spring River manglede krop.

Jeg bruger ofte Disturbeds coverudgave af Sound of Silence som stresstest af højttalere og forstærkere. I nummerets sidste halvdel blandes fuldt orkester med vokal og akustisk guitar. Og i de allerfleste tilfælde mister elektronikken pusten og blander tingene sammen til en grød af lyd.

(Foto: Bang & Olufsen)

Men ikke Beolab 8. Den store dynamiske forløsning udebliver, men guitar og sang står klart i lydbilledet. Det skyldes givetvis, at Beolab 8 er er en aktiv højttaler med separate forstærkere til de tre højttalerenheder. Så imens bassen kæmper en brav kamp – og reddes fra overstyring af DSP’en – spiller mellemtone og diskant ubesværet og rent.

Konkurrenter

Beolab 8 er de suverænt billigste stereohøjttalere fra Bang & Olufsen; de koster kun lidt mere end det halve af Beolab 18. Og de lyder aldeles upåklageligt. Men der er alternativer, der giver en mere nuanceret lyd. For eksempel koster Dynaudio Focus 20 XD kun en smule mere. Eller man kan købe en god streamingforstærker som Lyngdorf TDAI-1120 og kombinere den med passive kompakthøjttalere: Buchardt Audio S400 MKII, PMC Prodigy1 – valgmulighederne er mange.

Konklusion

Beolab 8 er interessant produkt, der både bejler til stereolyttere og til dem, der bare leder efter en attraktiv bordhøjttaler. Efter Bang & Olufsen-målestok er den faktisk direkte billig. Den spiller både højt og dybt – og til enhver tid behageligt. Komforten er i top – og byggekvaliteten endnu højere. Har du allerede en bolig fyldt med B&O og søger efter et par billige baghøjttalere, er der intet at betænke sig på. Men det er også en verden udenfor Struer, og man kan godt finde aktive trådløse højttalere med endnu bedre lyd til samme pris. Eller for den sags skyld købe et helt anlæg med passive stereohøjttalere og en god streamingforstærker.

 

Karakter
Bang & Olufsen Beolab 8
High End

Lyd & Billede mener

Glimrende lyd. Fornemt design og byggekvalitet. Her kan de færreste matche B&O. Automatisk rumtilpasning. Billigste stuehøjttalere fra B&O Kostbare. Man kan godt finde bedre lyd til prisen.

1 kommentar til “Bang & Olufsen Beolab 8”

  1. Claus Hvass

    Jeg har lige solgt mine aktive Dynaudio Xeo 20
    Til fordel for et sæt beolab 8…..OG jeg har ikke fortrudt ét sekund….ikke engang 1/2.
    Jeg elsker deres design og selvfølgelig osse lyden. For mig bruges de i en simpelt stereoopsætning sammen med en beogram 4002 ( som på foto i artiklen )
    Jeg er ovenud tilfreds….køb endelig – Du bliver ikke skuffet.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse højttalerne er lydens Rolls-Royce

For dyrt køb for de fleste

Fejer soundbarerne af banen - men det koster!

Fyrværkeri i hjemmebiografen

Velafbalanceret filmlyd

Fantastisk soundbar til The Frame

Samme kvaliteter som de større modeller

Udendørs stereo i sommervarmen

Familiefejde i B&W

Træd ind i filmen med Dolby Atmos!

Fantastisk lyd fra en standerhøjttaler

Fornem højttalerteknologi på budget

Scroll to Top