Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Videoanmeldelse Bang & Olufsen Beosound Balance

Chokerende god smart-højttaler

Bang & Olufsen flytter koncertsalen ind i bogreolen med en enkelt smart-højttaler, som lyder gigantisk. Sig goddag til Beosound Balance.
B&O Beosound Balance lifestyle
Karakter
Bang & Olufsen Beosound Balance
Lyd & Billede mener
Den flotte lyd overgås kun af et chokerende stort lydbillede. Og et udseende, der er til at dø for. Altid godt med indbygget Google Assistant!
Bassen bliver tynd, og lydbilledet fladt, når der spilles (meget) højt. Lyder lidt koldt og klinisk på rock. To højttalere i stereo bliver alt for dyrt.
Specifikationer
  • Type: Smart-højttaler
  • Trådløst: Wi-Fi (2,4/5 GHz), Chromecast, AirPlay 2, Bluetooth 5.0
  • Tilslutning: 3,5 mm analog/optisk kombi, 2 x Ethernet
  • Bestykning: 2 x 5¼” bas, 2 x 3″ + 2 x 2″ fuldtone, ¾” diskant
  • Forstærkere: 2 x 200 W, 4 x 100 W, 80 W
  • Frekvensområde: 37 Hz – 23 kHz
  • Mål og vægt: 38 cm x 20 cm / 7,2 kg
  • Finish: Eg/kobber/grå, sort
  • Web: bangolufsen.com

[Opdateret med video 9.03.2020]

Hvis du kan lide god lyd, men har for vane at camouflere eller skjule højttalerne, skulle du måske i stedet overveje hi-fi-produkter, der er så lækre at se på, at de fortjener at blive vist frem.

Bang & Olufsen BeoPlay A9 God lyd kommer i alle former og størrelser. Bang & Olufsens trådløse lydtallerken imponerer med usædvanligt udseende og helstøbt lyd!

Bang & Olufsen har en lang tradition for at lave utraditionelle hi-fi-produkter med en byggekvalitet ud over det sædvanlige og et udseende, man let kommer til at savle over. Med gennemført teknik og en lyd, der er god nok til at tilfredsstille kræsne ører.

Et eksempel på sådan en højttaler er den satellitformede trådløse Beoplay A9, der står lækkert tilbagelænet på tre ben og er både potent og vellydende.

Ifølge produktchef Mads Kogsgaard Hansen er det A9, der er inspirationskilden til den helt nye stemmestyrede (og meget dyre!) smart-højttaler Beosound Balance. Det ville jeg aldrig have gættet – de ser jo helt forskellige ud! Men der er en god forklaring.

Annonce

Når man kun har plads i reolen

“A9 er et godt eksempel på et produkt, der kan smelte ind i interiøret, men også skille sig ud,” siger Mads over telefonen. “Den ligner ikke en højttaler, men man kan godt se, at den er det. Det har gjort den meget populært. Men mange har ikke gulvpladsen til den. Måske vil man hellere bruge pladsen til en lænestol. Så giver det mening med en højttaler, der kan placeres i bogreolen, men uden de kompromiser, som man typisk finder i reolhøjttalere,” siger han.

Og her har han en pointe. Selv fraråder jeg folk at placere “reolhøjttalere” i netop bogreolen, fordi basfrekvenserne forstærkes i uønsket grad og skygger for mellemtoneområdet. Sangstemmer og instrumenter fremstår som farvede, og man tror ikke på det, man hører.

 

Men hvis man skal have højttalerne på gulvstandere, er man lige vidt. Pludselig har man ikke sparet noget plads alligevel.

Beosound Balance Natural Front

Beosound Balance i farvekombinationen Natural er et flot syn. (Foto: Bang & Olufsen)

Annonce

Bruger væggen til sin fordel

Det et her, Beosound Balance kommer ind. En lækker cylindrisk højttaler, som i vores tilfælde har den en base af naturlig eg med et topkabinet betrukket med sandfarvet uld og en missilformet bund i kobberfarvet aluminium. De to er adskilt af en konkav, cirkulær rist af aluminium i samme farve. Højttaleren fås også i helt sort, men den har jeg kun set på billeder.

Samlet har denne kreation et formsprog, der passer perfekt ind i et moderne interiør, og som vil få selv den mest ivrige feng shui-tilhænger i balance med universet. Man behøver bare et kort blik på højttaleren for at forstå, at det her koster penge.

Den runde form har dog først og fremmest et lydmæssigt formål. Højttaler-enhederne er placeret hele vejen rundt, nærmere bestemt syv styk: Fire fuldtone-enheder er placeret symmetrisk rundt om, hvor de to mindste peger 130 grader skråt bagud og de to største skråt fremad. I midten foran sidder en diskant-enhed.

Man kan vælge at spille med 360 graders lyd i alle retninger (mono), men hvis man vælger at spille fremad i stedet, anvender højttaleren avanceret processering for at bruge bagvæggen til sin fordel.

Man kan også spille til en af siderne, hvilket måske kan være en fordel, hvis man f.eks. har en åben køkkenløsning og vil have musik, når man står i køkkenet og laver mad. Eller en anden situation, hvor man skal lytte fra en anden vinkel end normalt.

Annonce

Beosound Balance er stor, men lækker. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Faseforskydning

De to bagerste enheder spiller så faseforskudt (tidsforskudt) og tegner et stort, men diffust lydbillede op, der reflekteres tilbage fra bagvæggen. Det giver et meget større lydbillede end normalt fra en enkelt højttaler. De fremadrettede enheder gengiver lyden på sædvanlig vis og skal sørge for, at instrumenter og sangstemmer kommer klart og tydeligt frem.

På den måde får man tydelig og distinkt stereolyd, omgivet af diffus rumklang. Det fylder forhåbentlig rummet på en helt anden måde, end en enlig Sonos Play:5 eller for den sags skyld Bowers & Wilkins Formation Wedge gør.

To bas-enheder

For at give tyngde og kraft i basregisteret står to bas-enheder og spiller i push/push-konfiguration; den ene i trækabinettet, den anden gemt bag aluminiummet. Med en maksimal effekt på 200 watt til hver bas-enhed (i alt 880 watt til hele konstruktionen) burde det også give kraft nok i stuen.

Opkobling

Opkoblingen af Beosound Balance er nem. Man sætter strøm til og downloader Bang & Olufsen-app’en til mobilen, og app’en finder højttaleren ved hjælp af Bluetooth og sørger for at slutte den til det ønskede trådløse netværk. Alternativt kan man bruge Ethernet-kabel, og da højttaleren har to sådanne indgange, undgår man, at den er optaget af væg- eller router-stikket. Det næste produkt kan kobles direkte videre fra højttaleren.

Annonce

Første gang man sætter højttaleren op, starter den en simpel rumkorrektion, hvor den selv – med sine indbyggede mikrofoner – hører, om højttaleren står op ad væggen eller “ude i det fri”. Så sætter den indstillingerne efter det. I realiteten handler det om at justere basresponsen, så den ikke bliver overdrevet svulstig, når højttaleren står op ad en væg eller i en reol.

Beosound Balance Natural Top

Den elegante topplade er touch-følsom og angiver funktioner og lysstyrke med lys. De sorte prikker er mikrofonerne. (Foto: Bang & Olufsen)

Okay, Google!

Som nævnt er Beosound Balance en smart-højttaler og har Google Assistant indbygget. Bare åbn Google Home-app’en og tilføj den dér for at inkludere den i et Google smart-hjem. Så kan du tale til den som enhver anden Google-højttaler.

Den er præcis lige så smart – og lige så dum – som Google Nest Mini og dens slægtninge. Spørg den om vejret, bed den om at spille musik fra Spotify, YouTube Music eller radio, og hvis du har robotstøvsuger, persienner eller smart-belysning koblet til Google Home, kan du også styre disse med Beosound Balance. Prøv f.eks. også med avancerede stemmekommandoer, som den måske ikke forstår så meget af. Det kan man få meget sjov ud af!

Touch-flade på toppen

På toppen af højttaleren er der en touch-flade. Her kan man justere lydniveauet op og ned, hvis man ikke vil bruge mobilen. Det gør man ved simpelthen at trække fingeren langs kanten af toppen. Man skal bruge en fast hånd, da det kræver lidt tryk. Her finder man også play/pause.

Annonce

Der er fire hukommelser til hurtig lagring. I stedet for tal er de angivet med en til fire prikker, inspireret af blindeskrift. For at gemme en kommando holder man en knap nede, indtil der kommer en lyd, og Google Assistant spørger, hvilken kommando man vil gemme. F.eks. “Spil en hitliste fra Spotify” eller “Hvordan bliver vejret i dag?”.

Avancerede makrokommandoer (rutiner) er også muligt, men for at sætte rutiner op skal man have engelsk i mobiltelefonens operativsystem. Jeg ved ikke, hvorfor Google endnu ikke har inkluderet rutiner på de skandinaviske sprog.

Hvis du ikke kan lide kobber- og sandfarve, så kan sort måske friste? (Foto: Bang & Olufsen)

Spil op, maestro!

Hvordan lyder denne kreation så? Well, lige ud af æsken spillede højttaleren med lydindstillingen Optimal og 360 graders spredning, hvilket var fint nok. Ingen problematiske frekvenser eller misfarvninger nogen steder, og det er tydeligt, at der er godt med kraft. Bassen kommer frem med god fysik og lyder også luftigt og gennemsigtigt.

Men det bliver temmelig diffust med et monolydbillede, der prøver at fylde rummet, og sangstemmer ligger for langt tilbage i musikken.

Annonce

Fabelagtig i den rigtige lydindstilling

Frem med app’en og vælg lydretningen Fremad i stedet. Stadig i Optimal-indstillingen. Og hør så bare! Den instrumentale intro til Billie Eilishs Bond-sang “No Time to Die” fylder stuen på næsten magisk vis, med en stor rumklang, som jeg aldrig ville have troet kunne komme fra en enkelt højttaler. Det her store lydbillede må da være kunstigt og kamme over, når Billies vokal sætter ind?

Men nej. Hun står frem fra midten, som hun skal, hængende i luften godt ude i rummet. Jeg spiller rimelig højt og glemmer, at nummeret bygger op til et crescendo hen imod slutningen. Kan højttaleren klare det? Holder dynamikken? Ja da, med største selvfølgelighed. Der er masser af kraft her, og gennemsigtigheden og detaljerne i lydbilledet er af en helt anden kaliber end på billigere trådløse højttalere. Og det inkluderer faktisk også B&W Formation Wedge.

Til sammenligning er Wedge mere sløv i bassen, med mere end en antydning af loudness-faktor. Den har heller ikke samme dynamik og opløsning i vokalområdet og lyder i det hele taget mere indelukket end Beosound Balance. Især fra bogreolen, hvor det er naturligt at placere den.

Det samme sker på klassisk musik, hvor et mægtigt flygel breder sig ud i rummet, uden at det går ud over snerten i tangenterne. Jeg må indrømme, at jeg ikke troede, at Beosound Balance ville udklassere Wedge med så stor margin.

Beosound Balance Black Light Det

(Foto: Bang & Olufsen)

Annonce

Rock

Undtagelsen er rockmusik. Når Green Day kører på med forvrængede guitarer på “Father of All …”, og jeg skruer op for lyden, bliver det for fladt og livløst i bassen, hvor B&W Formation Wedge har væsentlig mere punch i stortrommen. Men det er kunstigt, for denne musik er faktisk mikset så fladt, som det lyder med B&O. Næsten, i hvert fald. Og hvis man skruer for højt op, vil DSP’en i Balance holde bas-enhederne tilbage, så det lyder fladt.

Her har B&W-højttaleren en fordel, idet den holder sig fyldig på højere decibelniveauer. Jeg ville nok hellere vælge Wedge, hvis jeg kun skulle høre rock og metal.

Lydindstillinger

Der er andre lydindstillinger såsom Lounge (mørk klang), Speech (lysere og skarpere) og Party (mere bas), men Optimal med fremadrettet lyd er den, jeg altid ender på. Derudover er der tonekontrol (Equalizer), hvor jeg synes, det lyder fint at dæmpe diskanten en tand og øge bassen tilsvarende.

Så er der et “lydhjul” med en prik i midten, som man kan placere hvor som helst på det todimensionelle plan. Før var det svært at vide, hvad Lys, Energisk, Varm og Afslappet betød, men i den nye version af app’en er det lettere at se, hvad der giver høj eller lav bas eller diskant, og trinene imellem disse.

Hvis jeg skulle indstille noget her, skulle det være en lille tand mod Varm, men kun lidt. Og ikke efter at jeg allerede havde dæmpet diskanten og skruet op for bassen i Equalizer.

(Foto: Bang & Olufsen)

Prisen værd?

Hvorvidt Beosound Balance er pengene værd eller ej, kan koges ned til, hvor meget ekstra man er villig til at betale for det rålækre og gennemførte udseende. Og om man vil have én eller flere højttalere. Formation Wedge er også et flot syn og koster det halve. Men man kan ikke købe to Wedge og koble dem i stereo; det kan man med Beosound Balance.

Men alligevel. Hvis du skal have to trådløse stereohøjttalere og har 30.000 kroner at bruge, ville jeg hellere gå efter et par B&W Formation Duo. To Balance i stereo bliver for dyrt i forhold til, hvad det giver.

På den anden side har jeg aldrig hørt en enkeltstående højttaler med et så stort lydbillede som Beosound Balance. Så hvis du vil have en højttaler i stuen, der både er rålækker at se på, oser af kvalitet, klæder interiøret og lyder imponerende stort, kraftigt og gennemsigtigt, ville jeg afgjort overveje Balance. Her har du heller ikke brug for en lydkilde eller forstærker oveni, så den samlede pris er måske ikke helt så tosset.

Hvis du vil have multirum med mange højttalere, kan du faktisk købe billige Google Nest-højttalere til resten af huset og forkæle dig selv med denne high-end-højttaler i stuen. I stedet for en stor Sonos i det ene rum og flere små Sonos’er i andre rum. Det kan være, du hellere vil have kongelyd i ét rum og dårligere lyd i de andre end at have okay lyd i alle rum. Og betale det samme.

B&O Beosound Balance det(1)

Den konkave kobberplade sørger sammen med den missilformede bund på topkabinettet for at sprede lyden jævnt 360 grader. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusion

Bang & Olufsen Beosound Balance er en trådløs smart-højttaler, som man først tænker er alt for dyr. Man skal ikke undervurdere vigtigheden af et lækkert ydre, men mistanken om, at de måske tager sig lidt for godt betalt her, er der. Hvis B&O-faktoren fordobler prisen i forhold til, hvad produktet egentlig er værd, så er det vanvid at anbefale det.

Men heldigvis lyder højttaleren så godt, at det forsvarer prisen. Den er langt bedre end sine billigere konkurrenter, bl.a. takket være den smarte lydprocessering, som giver et kæmpestort lydbillede, uden at det bliver kunstigt. Instrumenter og sangstemmer lyder klart som glas, og lyden er rigeligt kraftig.

Jeg vil ikke påstå, at man får designet med i købet. Det koster helt klart. Men ikke mere, end at hvis højttaleren tiltaler dig, skal du afgjort høre den og så danne dig din egen mening. Fruen i huset blev i hvert fald forelsket i den ved første blik. Og jeg kunne bestemt også selv leve med den.

Beosound Balance Black Det(2)

(Foto: Bang & Olufsen)

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.