TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Bang & Olufsen BeoPlay A9

Stilsikker stereohøjttaler

God lyd kommer i alle former og størrelser. Bang & Olufsens trådløse lydtallerken imponerer med usædvanligt udseende og helstøbt lyd!

forfatter
Publiceret 16/08/2013 - 12:59
L&B mener
Spiller stort og livagtigt Fyldig og slagkraftig bas Nem at tage i brug/betjene
Lidt loudness-agtig lyd på nogle indspilninger
Specifikationer
 • 2.1 højttalersystem
 • Wi-Fi, AirPlay, DLNA, USB
 • 8" bas, 2 x 3" mellemtone, 2 x ¾" diskant
 • 160 W + 4 x 80 W forstærker
Vejl. pris 14995Pr. 16/08/2013 Produktside

Lydniveauet er højt, stortrommen slår gennem rummet, og Pinks vokal får hårene til at rejse sig på armene. Det er ikke første gang, jeg har haft en heftig musikoplevelse hjemme i stuen, men til en forandring er det ikke et stort hi-fi-anlæg, der spiller. I stedet kommer lyden fra det mildt sagt usædvanlige lydmøbel i hjørnet …

BeoPlay A9 ligner en krydsning mellem en mini-UFO og en parabolantenne, men bag stoffronten sidder der fem højttaler-elementer og forstærkere kraftige nok til at lave stuen om til et minidiskotek! Musikken henter den trådløst via netværket, fra tablet, mobil eller pc. Dermed er det også nemt for vennerne at dele deres favoritsange, når de kommer på besøg. Vel at mærke efter at du har forklaret, at den runde dims i hjørnet faktisk kan spille musik …

En anderledes højttaler
Den danske designer Øivind Alexander Slaatto er manden bag BeoPlay A9’s usædvanlige form. Ideen med højttaleren har været at kombinere rigelig kabinetvolumen (for bedst mulig lyd) med et diskret og pladsbesparende design. Således lander man efterhånden på den flade tallerkenform, som giver et maksimalt areal for højttalerne at boltre sig på. En klasse D forstærker på 160 watt driver et 8 tommers bas-element i centrum, mens stereohøjttalerne på hver side består af ¾ tommers diskanter og 3 tommers mellemtoner, som forsynes med 80 watt hver.

BeoPlay A9 kan enten hænges på væggen med beslag eller stå på gulvet med træfødder. Stoffronten kommer i forskellige farver for at matche interiøret, mens fødderne kan leveres i tre forskellige træsorter.

Opsætning og brugervenlighed
Da det her er et BeoPlay-produkt, må du påregne selv at sætte det op – i modsætning til dyrere Bang & Olufsen produkter, hvor installation er inkluderet i prisen. Heldigvis er BeoPlay 9 legende let at sætte op: Åbn æsken, skru de tre træfødder på og placér højttaleren i nærheden af et strømstik. Herefter er det bare at tilslutte den til netværket. Det kan gøres ved at downloade programmet BeoSetup til iOS, Android eller pc, som herefter finder BeoPlay 9 og giver den de rette netværksindstillinger. Du kan også tilslutte en iPhone direkte til højttaleren via USB.

Volumen styrer du nemt via tablet eller via trykfølsomme knapper på bagsiden. Faktisk er det nok at trække hånden over knapperne for at hæve eller sænke lydniveauet eller dæmpe det helt.

BO-beoplay-9-farger

Når alle indstillinger er gennemført, kan du bruge BeoPlay A9 til at gengive al lyd fra de bærbare enheder, inklusive Spotify, WiMP, iTunes og YouTube-videoer.

Lydkvalitet
Når det gælder stor, realistisk og tredimensionel musikgengivelse, er der ikke meget, der kan konkurrere med et rigtigt stereoanlæg. Men hvor ofte sidder du egentlig i “the sweet spot” og finlytter direkte foran højttalerne? De mest ivrige hi-fi-entusiaster vælger selvfølgelig sofaen, men mange kan også lide at kombinere musiklytning med andre aktiviteter, såsom køkkenarbejde eller læsning.

I sådanne tilfælde kan en alt-i-én højttaler som BeoPlay 9 have både praktiske og lydmæssige fordele. Så længe den er inden for rækkevidde af en stikkontakt, kan den placeres næsten hvor som helst og alligevel give et godt lydmæssigt resultat.

Vi ved fra tests af tv’er som BeoVision 11, at Bang & Olufsen tager det med lyd relativt seriøst. Og det kræver ikke mange sekunders lytning at høre, at der er tale om en veludført konstruktion.

BeoPlay A9 kræver ganske vist lidt mere plads end mere kompakte konkurrenter som Model XL fra Geneva og Bowers & Wilkens Zeppelin, men giver også betydelig større og kraftigere lyd: Lydbilledet er overraskende stort af at komme fra en enkelt højttaler og fylder rummet med gevaldig og livagtig lyd. Specielt basgengivelsen er imponerende: Med det disco-inspirerede Daft Punk-album Random Access Memories pumper BeoPlay 9 både saftige og kontrollerede basrytmer ud, som straks får gang i dansefødderne. Samtidig er der masser af liv og energi i mellemtone og diskant, som giver musikken en god live-følelse.

BeoPlay A9 er rimelig altædende musikalsk set og tackler alt fra fed hiphop-bas til mere fintfølende klassisk og akustisk med bravur. Den spændstige lydgengivelse vidner om et godt kraftoverskud, og den mister ikke kontrollen over de små detaljer, selv når stortrommen dundrer for fuld kraft. Den klarer også fint at spille op til hjemmefestniveau uden at lyde anstrengt. Når det er sagt, så er lydgengivelsen noget livlig og bærer præg af en vis loudness-farvning med krydret bas og diskant af og til. Det medfører, at specielt komprimerede popindspilninger kan lyde lidt anstrengende.

Konkurrenten
Vi sammenligner BeoPlay A9 med et andet populært trådløst system, nærmere bestemt to stk. Sonos Play:3 højttalere med tilhørende subwoofer (pris ca. 10.000 kroner).

BO-beoplay-9-white

Mens Sonos byder på et bredere stereolydbillede og lidt dybere bas, har Bang & Olufsen betydelig mere raffinement og bedre sammenhæng i lyden. Bassen opleves mere rytmisk præcis, samtidig med at diskant og mellemtone har mærkbart flere detaljer end de lidt mere simple højttaler-enheder, der sidder i Play:3. Sonos er absolut en værdig konkurrent til en betydelig lavere pris, men så må du også tåle lidt flere enheder og ledninger og et mindre iøjnefaldende design.

Konklusion
BeoPlay A9 har ikke bare et usædvanligt udseende, lyden er også overraskende potent af en fritstående højttaler at være. Mellemtonen er dejlig, mens bassen slår både hårdt og præcist. Med nem adgang til det trådløse netværk kan Bang & Olufsens højttaler spille op til dans næsten hvor som helst og betjenes af hvem som helst. Den tackler alle typer musik uden at vakle.

Prisen er ikke ubetydelig, men for dig, der vil have et stiligt lydmøbel ud over det sædvanlige, er det her en højttaler, vi kan anbefale. Bare husk at gemme børnenes bue og pil …

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

En kommentar til “Bang & Olufsen BeoPlay A9”

 1. Efter min mening ligner den en indendørs parabolantenne, og lyder som en stor transistorradio, desværre!

  Svar

Skriv en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Soundbar til få hundrede kroner Creative Stage Air V2 er en en bærbar, batteridreven soundbar til næsten ingen penge
Hvor godt lyder Samsungs ultraslanke soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tyndeste soundbar, vi har set, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også nogle tricks, som gør den ekstra nem at placere.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Vi tabte kæben De små KEF LSX II er de bedste trådløse stereohøjttalere i prisklassen.
TAD er tilbage med ny højttaler TAD-CR1TX bliver ikke ligefrem billig.
Engelske Lowther er tilbage med Almira Den nye Almira er Lowthers første højttaler i 30 år.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend