Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Argon Audio Forte A4

Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Skrevet af / 01/04/2019 - 16:20
Argon Audio Forte A4
John Alex Hvidlykke

Argon Audio har i årevis været kendt som Hi-Fi Klubbens “billigmærke” med forholdsvis simple produkter fremstillet i Østen. Nu er Argon blevet et selvstændigt selskab, og ambitionerne er hævet. Priserne er dog stadig i den stærkt tilgængelige ende.

Vi har tidligere testet Argon Alto 5 Active. Forte-serien, som består af modellerne A4 og A5 (med henholdsvis 4 og 5 tommers bas), er teknisk lidt mere avanceret og er ægte aktive højttalere med separate 40 watt klasse D-forstærkere til alle højttaler-enheder og DSP-tilpasning af frekvensgangen.

Argon Audio Forte A4 er uforskammet små og billige. Men det skal man ikke lade sig narre af. Foto: Argon

Argon Audio Forte A4 er ganske pæne at se på. Kabinettet er lakeret i mat hvid eller sort, og kanterne er afrundede. En metalring omkranser hver enhed. Stoffronterne holdes fast med skjulte magneter. De bittesmå kabinetter indbyder til at blive skubbet ind på en reolhylde, men lyden bliver bedre, hvis man placerer højttalerne oven på en skænk eller på standere.

Elektronikken befinder sig i venstre højttaler, som har et bredt udvalg af ind- og udgange på bagsiden. To optiske digitalindgange og analogindgange med rigtige RCA-bøsninger. Point for det – og ekstra for, at den ene analogindgang er beregnet til pladespiller. Der er desuden udgang til subwoofer og en USB-port til strømforsyning af f.eks. en Chromecast. Sidst, men ikke mindst kan man med Bluetooth bruge mobil, tablet eller laptop som kilde. AptX sikrer en ganske acceptabel lydkvalitet.

Læs også: Nej, Bluetooth giver ikke CD-kvalitet

Man kan ikke vælge, hvilken højttaler der skal være henholdsvis venstre og højre, så hvis man har sine signalkilder stående til højre, skal der lidt ommøblering til. Det er dog næppe et problem for de fleste, da Forte A4 nok sjældent bliver parret med større stereoanlæg, men f.eks. bruges til at forbedre lyden på et fladskærms-tv. Faktisk kan lydstyrken styres med tv-fjernbetjeninger fra Samsung og Sony.

Al elektronikken er samlet i venstre højttaler. Den højre tilsluttes med et firepolet specialkabel. Foto: Argon

På bagsiden finder man også en speciel firepolet bøsning med skruesikring. Den er til højttalerkablet mellem den aktive og den passe højttaler. Da hver enhed har egen forstærker, skal der fire ledere til. Kablet er tre meter langt, så hvis din stue er meget bredere end det, sætter kablet grænsen for stereoperspektivet. Men de bittesmå højttalere vil under alle omstændigheder få deres sag for i større rum.

Lyden af Argon Audio Forte A4

At sætte et par Argon Audio Forte A4 ind i stuen ved siden af de velvoksne højttalere i anlægget kan give en gammel hi-fi-entusiast både smil på læben og sved på panden. Smil, fordi det er en fornøjelse af lytte til dem. Og sved på panden, fordi de gør det så godt, at man næsten overvejer, om man kunne nøjes med så lidt!

Argon Audio Forte A4 burde ikke vække anstød i selv det mest indretningsbevidste hjem. Foto: Argon

De fleste højttalere i den meget lave prisklasse er præget af farvninger og forvrængning. Det er ikke tilfældet her. De spiller frigjort og neutralt på en måde, som man plejer at skulle betale mindst det dobbelte for. Lydbilledet er stort og bredt, og der er også en rigtig pæn dybde på scenen.

Noget af det, der adskiller Forte A4 fra de Argon-højttalere, vi tidligere har testet, er at de er fuldt aktive med elektronisk delefilter og DSP-korrektion af frekvensgangen i bassen. Det betyder dels, at der kan spilles højere, da man undgår tab i delefilteret, og eventuel overstyring i bassen ikke påvirker den lyd, der sendes til diskant-enheden. Og dels betyder det, at det med elektronikkens hjælp er muligt at opnå langt dybere bas, end det ellers havde været muligt med en så lille bas-enhed i et så minimalt kabinet.

Og jeg skal da love for, at de spiller bas! De rækker lige så dybt og med lige så meget smæk på som de fleste mellemstore standerhøjttalere. Også i basrige numre som Arys “The Sea” og Chris Jones’ “No Sanctuary Here”. Det rocker tungt og solidt. Så længe man holder volumenkontrollen i ro. Hvis begejstringen lokker lydstyrken op over samtalestyrke, begynder de at få åndenød.

Det er der ikke noget underligt i. Der er bare grænser for, hvor meget luft en 4 tommers bas-enhed kan flytte. Det bliver ikke direkte grimt, men den ellers flotte og nuancerede mellemtonegengivelse bliver mere tåget. Diskanten, der jo har sin egen forstærker, spiller dog ufortrødent videre og glæder med en klar og velopløst top.

Læs også: Kanonlyd på skrivebordet – 6 computerhøjttalere

Til en pris omkring tre tusind kroner for et sæt højttalere inklusive forstærkere og trådløs forbindelse er det svært at stille krav. Men det kan Argon Audio Forte A4 godt klare, at man gør. I kraft af de mange indgange kan de være hjertet i et komplet stereoanlæg med plads til både digital lyd fra TV og spilkonsol, analoglyd fra f.eks. en CD-afspiller og – som kronen på værket – pladespillerindgang.

Det eneste, der mangler, er en indbygget streaming-tjeneste. Men det kan klares trådløst fra mobilen. Skal der mere skub i bassen, kan de kombineres med en subwoofer, men her kan den DSP-forstærkede bund vise sig at være en begrænsning, da man ikke kan ændre på den nedre grænsefrekvens, hvorfor basserne vil arbejde lige hårdt, hvad enten der er tilkoblet en subwoofer eller ej.

Kan man undvære Bluetooth og digitalindgange, giver den kun lidt dyrere Fluid Audio FPX7 et mere nuanceret lydbillede, men de to taler til så forskellige målgrupper, at hvis valget står mellem den diskrete Argon A4 eller den rå Forte, vil det sandsynligvis være afgjort på forhånd. Et andet alternativ kan være en bordhøjttaler som Dynaudio Music 1. Her får man streaming og multirumsfunktionalitet, men på bekostning af bredden i stereobilledet.

Konklusion

Argon Audio Forte A4 koster ikke meget, men de lyder af langt mere og burde være i stand til at give langt mere ambitiøse højttalere kamp til stregen. Også i bassen, som rækker usvækket hele vejen ned til grænsefrekvensen. Der, hvor de kommer til kort, er på lydstyrken. En 4 tommers bas-enhed i et minikabinet kan ikke spille kraftig dybbas – uanset hvor meget forstærkereffekt og DSP-korrektion man smider efter den. I små rum og ved rimelig lydstyrke er de formidable.

<
>
Foto: Argon
Karakter
Argon Audio Forte A4

Lyd & Billede mener

Detaljeret og åben lyd med fornem bas og fint perspektiv til en pris, som burde være højere. Trådløs forbindelse. Lydtrykket er begrænset. Man får ganske enkelt ikke dybbas fra en 4 tommers bas-enhed. Ingen USB-indgang.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top