: Panasonic DMP-UB900

Entusiasternes valg

Panasonic har en lang tradition for at lave gode Blu-ray-afspillere, og deres første UHD-afspiller føjer sig til rækken af disse. Men den koster kassen!

Lyd & Billede mener

DMP-UB900 er en velbygget afspiller med et væld af tilslutnings- og justeringsmuligheder, og ikke mindst super billedkvalitet.
Man må æde en stiv prisforskel til gengæld for relativt små forskelle i ydelse.
 • UHD Blu-ray-afspiller
 • 2 x HDMI ud (main + sub/audio only)
 • Optisk og koaksial ud
 • 7.1 analog ud
 • Analog stereo RCA
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6790 kr

Panasonic er en af Blu-ray-formatets vigtigste støtter og har arbejdet tæt sammen med resten af branchen om at udvikle den nye version med Ultra HD. Derfor er det ikke nogen overraskelse, at en af de første afspillere kommer herfra. Indtil andre entusiast-brands som Oppo, Pioneer og Denon kommer med på vognen, er Panasonics topmodel den afspiller, der knytter sig de højeste forventninger til rent ydelsesmæssigt.

Der er ingen tvivl om ophavet: DMP-UB900 har et klassisk Panasonic-design og slægter tydeligt sine forgængere på i alle detaljer. Frontdækslet, der skjuler diskindgangen, den spejlblanke overflade, displayet og fjernbetjeningen er stort set, som vi kender det. Panasonics afspiller har i øvrigt en lidt mere solid og troværdig byggekvalitet end Samsung UBD-K8500, i det omfang det betyder noget.

 

Brugervenlighed og funktioner

Det meste er som før, også når vi starter Panasonic-afspilleren. Fjernbetjeningen er af den store, solide type med tydelige knapper og bagbelysning, der hjælper i biografmørket. Menusystem og brugerflade ser ud ligesom på den forrige generation, inklusive smart-menuen Network Service. Udvalget af applikationer og lokale tjenester er ret begrænset i forhold til konkurrenterne fra Samsung og Microsoft.

Panasonics afspiller bruger nogle sekunder længere på opstarten end Samsung og er også halvandet sekund længere om at skifte scene. Desuden reagerer den – ironisk nok – lidt langsommere på fjernbetjeningssignaler (HDMI CEC) fra Panasonics eget DX900-tv. Alligevel er det ikke nogen sløv padde, vi har med at gøre, og i daglig brug fungerer afspilleren fint.

Panasonic vinder det tabte ind igen på tilslutnings- og justeringsmuligheder. Menuen Picture Settings byder på en række avancerede indstillingsmuligheder, som vi vil vende tilbage til.

 

Billedkvalitet

Panasonics dvd- og Blu-ray-afspillere er kendt for at levere varen, når det gælder billed- og lydkvalitet, og med den glimrende DMP-BD700 blandt forgængerne havde vi selvfølgelig høje forventninger til årets nye model. Og vi blev ikke skuffet: DMP-UB900 leverer en knivskarp og kontrastrig billedkvalitet, der klart er det nye UHD-format værdig.

Kombineret med Panasonics eget HDR-tv TX-65DX900 bliver vi vidne til nogle voldsomt realistiske filmklip. Især scenen i The Revenant, hvor Leonardo DiCaprio får en ublid medfart af en bjørn, er uhyggelig realistisk og helt fantastisk. Panasonic serverer os detaljerne på mikroniveau, uden antydning af støj.

Billedkvaliteten er uden tvivl heftig, men er den bedre end med Samsung eller Xbox One S til den halve pris? Vi har gennemgået afspillernes billedkvalitet med en tættekam og ovenikøbet med en blindtest, hvor vi ikke vidste, hvilken afspiller der var sluttet til skærm A og B. På trods heraf har vi ikke formået at finde nogen signifikante forskelle i kvaliteten. Det er nu heller ikke overraskende, da afspillerne i princippet bare sender det digitale signal videre til tv’et.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panasonic har imidlertid nogle esser oppe i ærmet. DMP-UB900 er udstyret med avanceret billedprocessering, som man kan aktivere for at optimere billedgengivelsen.

Måske ikke du er tilfreds med det originale billede og vil finjustere det til forskellige typer film og scenarier? I så fald giver UB900 mange muligheder, og man kan justere både skarphed, støjreduktion og farvebalance i flere trin. Man kan også lagre to sæt indstillinger (Presets) ud over standard, hvilket gør det muligt f.eks. at have forskellige indstillinger til almindelig Blu-ray og 4K Blu-ray.

Desuden er der avanceret “HDR til SDR”-konvertering: Hvis din skærm ikke understøtter HDR, har du her mulighed for at justere, hvordan UB900 konverterer HDR-signalet til standard dynamikområde (lysstyrke).

Disse funktioner er helt klart noget, man skal være en ivrig entusiast for at sætte pris på. Men det er nok også disse brugere, Panasonic har kikkerten rettet imod i dette tilfælde.

 

Lydkvalitet

Panasonic har heller ikke sparet på noget på lydsiden. Selv om de fleste nok vil benytte sig af HDMI for at slutte afspilleren til deres hjemmebio-anlæg, er DMP-UB900 også udstyret med analoge 7.1 udgange. Derudover har den dedikerede analoge stereoudgange.

Indstillingen High Clarity Sound optimerer kredsløbene og slukker bl.a. for displayet under musikafspilning. Selv om disse analoge udgange lyder fremragende, er det utvivlsomt fordyrende med fuldblods 7.1 og en stereo DAC-sektion med avanceret analogdel, som mange ikke vil bruge.

 

Konklusion

For kræsne brugere er Panasonics første UHD Blu-ray-afspiller et naturligt valg. Her får du ydelse i top for pengene, med barberbladsskarp og overbevisende billedkvalitet og ikke mindst solid byggekvalitet.

Vi synes ganske vist, at Panasonic kunne have hævet barren lidt og gjort sig mere umage med enkelte detaljer: Designet er konservativt, menusystemet virker lidt forældet i forhold til Samsung og Xbox, og afspilleren er ikke den hurtigste. Den har også en del fordyrende funktioner, som der ikke alle er lige meget brug for. Men når alt kommer til alt, kan vi trygt anbefale Panasonic DMP-UB900.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Xbox One S - To fluer med ét smæk
  Med Microsofts opdaterede Xbox One S kan du nyde både spil og film i HDR-kvalitet.
  Samsung UBD-K8500 - Hurtig og brugervenlig
  Vil du have en dedikeret 4K Blu-ray-afspiller til en rimelig pris, så er Samsung et oplagt valg.

  Læs også

  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplet alarmsystem til hjemmet, som er lige til at tage ned fra hylden.
  Sennheisers støjreducerende PXC 550 har fået nyt liv under danske EPOS. Det fulde navn er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor endnu bedre talelyd er den største forskel.
  Den første helelektriske SUV fra BMW har alt, hvad man behøver – bortset fra én ting.
  Apple Watch Series 6 er måske nok det bedste smart-ur, men Apple Watch SE er det bedste køb.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro til den sejeste 13 tommers bærbare, vi har testet.
  Har du netop slået kløerne i en PlayStation 5 eller en Xbox Series X? Så vil du måske også gerne opgradere din skærm. Vi har testet de bedste TV’er til gaming!
  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

  Sony HT-G700

  Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.