Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Samsung UBD-K8500

Hurtig og brugervenlig

Vil du have en dedikeret 4K Blu-ray-afspiller til en rimelig pris, så er Samsung et oplagt valg.

Skrevet af / 25/10/2016 - 05:00
Samsung UBD-K8500
Audun Hage

Da de allerførste 4K Blu-ray-titler dukkede op i butikkerne, var det Samsung, der havde æren af at starte ballet med branchens første Ultra HD Blu-ray-afspiller. I virkeligheden var det lidt overraskende, at Samsung formået at “kuppe” lanceringen foran højtprofilerede producenter som Panasonic og Sony, og grunden til det finder vi i disse ord: High Dynamic Range.

UHD Blu-ray er nemlig den bedste kilde til HDR-videomateriale og egner sig perfekt til at demonstrere Samsungs nye tv’er. For én ting er sikkert: Hvis du virkelig vil se, hvad det nye format har at byde på, har du brug for et tv, der formår at gengive HDR.

 

Design

UBD-K8500 er en slank og kompakt afspiller med buet design, der er lavet til at matche Samsungs buede tv-skærme. Den lidt originale facon gør, at den adskiller sig fra traditionelle Blu-ray-afspillere. Når det er sagt, så kan den virke lidt “letvægtig”, når man tager og føler på den. Byggekvaliteten er selvfølgelig lidt mere spinkel end på Panasonics flagskib.

 

Brugervenlighed og funktioner

Fjernbetjeningen er minimalistisk og simpel, med kun de mest nødvendige knapper. Samsung gætter nok på, at mange hellere vil styre afspilningen med tv’ets fjernbetjening.

Vi bemærker straks, at Samsung UBD-8500 er meget hurtig både ved opstart og afspilning. Såvel UHD-disks som almindelige Blu-rays indlæses mærkbart hurtigere end på konkurrenterne. Afspilleren reagerer desuden hurtigere på fjernbetjeningssignalerne, også når vi bruger tv’ets egen fjernbetjening (via HDMI CEC).

Ud over at afspille disks har UBD-K8500 meget andet indhold at byde på. Her finder man nemlig mange af de samme apps som i Samsungs Smart Hub, inklusive Viaplay, Vimeo og selvfølgelig YouTube og Netflix. De to sidstnævnte er begge i 4K-version, men i øjeblikket uden understøttelse af HDR.

 

Billedkvalitet

Første gang vi testede Samsung UBD-K8500, var med et lille bundt tidlige UHD-titler (bl.a. The Martian), hvor billedkvaliteten ikke var helt så imponerende. Siden da er der kommet en række nye, spændende titler at vælge imellem. Deriblandt film som The Revenant og Deadpool, hvor den barberbladsskarpe billedkvalitet er bevaret gennem hele produktionen. Og har man ikke set disse film før, er det her afgjort måden at se dem på!

UBD-K8500 leverer virkelig varen med et detaljeret og dybdeskarpt billede, der går langt ud over, hvad man oplever fra almindelig Blu-ray – eller streaming, for den sags skyld. Både skarphed og farvedybde får et mærkbart løft.

Når det er sagt, så er det HDR, der giver den største “imponatoreffekt”. Den øgede kontrastinformation gør, at især lyse billeddetaljer (sollys, lamper, flammer, lys reflekteret på overflader osv.) ser langt mere intense og virkelighedstro ud.

Samsungs afspiller gør bestemt et godkendt job med de nye UHD-film, men også almindelig Blu-ray ser lækkert ud via UBD-K8500. Selv med en kræsen referenceskærm som Panasonic DX900 var der intet at udsætte på billedkvaliteten.

Tilslutningen gik i øvrigt uden problemer, og med den nyeste firmware formåede både afspiller og tv at aktivere HDR automatisk (bemærk dog, at nogle brugere har haft problemer med Samsungs afspiller i kombination med JVC’s X5000-serie af projektorer).

 

Hvad med lyden?

Samsung har ingen analoge lydudgange, så dem, der har en ældre surround-receiver, bør søge andetsteds. Men har du en nyere receiver med HDMI, er det ikke noget problem – så vil både lyd og billede blive sendt videre digitalt.

Bemærk, at din receiver så skal understøtte den seneste HDMI-version (2.0) for at håndtere 4K-videosignaler. Hvis ikke har du også mulighed for at adskille lyd og billede gennem Samsungs to HDMI-udgange (en til tv og en til forstærker).

 

Konklusion

Samsung UBD-K8500 scorer højt, både hvad angår brugervenlighed og billedkvalitet: Uanset om du sætter en UHD-film eller en almindelig Blu-ray-disk i afspilleren, indlæses den hurtigt og ser knivskarp ud.

Enkelte brugere vil måske savne lidt tungere byggekvalitet samt flere tilslutninger og indstillingsmuligheder, end Samsungs tilbyder. Derudover er der ikke meget at trække ned for. UBD-K8500 er et fremragende match med årets nye tv’er med HDR og et godt køb i vores øjne.

Lyd & Billede mener

Samsungs afspiller er hurtig og nem at betjene, og giver fremragende billedkvalitet med både Ultra HD og traditionel Blu-ray. Lidt spinkel byggekvalitet og lidt for simpel fjernbetjening sammenlignet med Panasonics flagskib.

Også i denne test:

Tre Ultra HD Blu-ray-afspillere

Xbox One S

To fluer med ét smæk

Med Microsofts opdaterede Xbox One S kan du nyde både spil og film i HDR-kvalitet.

Fremragende billedkvalitet og en række avancerede funktioner gør den til en værdig Blu-ray-udfordrer.
Fremragende billedkvalitet og en række avancerede funktioner gør den til en værdig Blu-ray-udfordrer.
Læs hele testen

Panasonic DMP-UB900

Entusiasternes valg

Panasonic har en lang tradition for at lave gode Blu-ray-afspillere, og deres første UHD-afspiller føjer sig til rækken af disse. Men den koster kassen!

DMP-UB900 er en velbygget afspiller med et væld af tilslutnings- og justeringsmuligheder, og ikke mindst super billedkvalitet.
Man må æde en stiv prisforskel til gengæld for relativt små forskelle i ydelse.
Læs hele testen

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Tag billedet med dig overalt

Næsten så let som en soundbar

Scroll to Top