: BenQ W1400

Stort potentiale

DLP-projektoren fra BenQ kan give glimrende billedkvalitet, men ikke før man har kalibreret den grundigt.
Lyd & Billede mener
BenQ W1400 er en fleksibel projektor med imponerende lysstyrke, som giver rigtig god kontrast, selv når der er noget lys i rummet.
Projektoren kommer med temmelig fejljusterede farver fra fabrikken og kræver en omgang med lysmåling og kalibrering for at vise sit sande potentiale.
Specifikationer
  • Full HD DLP-projektor
  • 2 x HDMI, VGA, RS232, component, S-video ind
  • Audio ind/ud
Annonce
Annonce
forfatter

BenQ er ligesom Optoma en taiwansk producent, der fremstiller både computere og digitalkameraer såvel som projektorer af DLP-typen. De seneste år har BenQ haft stor succes med deres computer- og hjemmebio-projektorer, heriblandt W1300, der vandt vores seneste test i budgetklassen. Denne gang er vi gået et skridt op i pris, og storebror W1400 er et naturligt valg.

Brugervenlighed og funktioner
BenQ W1400 er en DLP-baseret projektor, der er lidt fladere og bredere end Optoma HD50. Byggekvaliteten er også lidt bedre med et tofarvet chassis, der virker mere solidt og velbygget. BenQ har ligesom Optoma mange ribber til luftcirkulation, men støjer ikke så meget, da blæserlyden har en anden, mere behagelig frekvens.

BenQ W1400 har lidt større zoomrækkevidde end Optoma, hvilket gør den i stand til at projicere et lidt større billede på kortere afstand. Den har også vertikal linsejustering (lens-shift), omend ret begrænset. W1400 skal enten stå på et bord eller monteres i loftet for at vende rigtigt i forhold til større lærreder.

Billedkvalitet
Det tager ikke lang tid at fastslå, at BenQ repræsenterer et tydeligt skridt op i billedkvalitet i forhold til Optoma HD50. Med 2200 Ansi lumen er den en veritabel lyskanon, og den har endda god kontrol over lysudslippet i mørke filmscener. Det giver billederne en kontrast, der langt overgår, hvad Optoma kan præstere.

Det ses tydeligt på en film som Transformers: Age of Extinction, hvor instruktør Michael Bay virkelig smører tykt på med kontraster og overdrevne effekter. Her er der mere smæld i det hvide, og konturer i ansigter og på objekter fremstår mere tydeligt. Den forkromede kofanger på Optimus Prime i lastbilform bliver endnu mere blank med BenQ, mens farvespillet i hans rød-blå lakerede skærme nærmest funkler.

Annonce

Helt perfekt er det ikke: Selv om farverne er meget flotte og nuancerede, opleves de som lidt for stærke lige ud af æsken. Selv en Hollywood-skuespiller som Mark Wahlberg ser lige lovlig solbrun ud. Desuden kan vi ane tendenser til moskitostøj i billedet. Det opstår sandsynligvis som et resultat af den måde, DLP-projektoren blander farverne på, og skaber lidt uro i billedet.

Kalibrering af BenQ W1400
BenQ-projektoren kommer med fuld CMS-farvekalibrering, der lader os justere farvebalance, lysstyrke og farvemætning individuelt for hver af primærfarverne. Og det har den virkelig brug for! Mens Optoma HD50 er relativt okay justeret fra fabrikken, men svær at optimere yderligere, er det stik modsatte tilfældet for BenQ.

W1400 er faktisk en af de projektorer, der har den værste farvegengivelse målt lige ud af æsken. Alt sammen på grund af nogle velmente, men helt fejlslåede justeringer fra fabrikken. Farveværdierne (R/G/B) er kun justeret ved maksimal lysintensitet, hvilket kan sammenlignes med tune en motor til kun at køre på fuld gas hele tiden – det fungerer sjældent godt i virkeligheden.

Lige ud af æsken målte vi farverne til en delta-afvigelse på 15, hvilket er skyhøjt og vidner om alt for varme farver. Heldigvis er BenQ W1400 let at kalibrere.

Vi fandt hurtigt ud af, at forudindstillingen Standard er den bedste grundindstilling at starte med. Derefter justerede vi balance, lysstyrke og farvemætning ned fra de sindssyge fabriksværdier til 50 (hvilket tilfældigvis er de standardværdier, overkommelige BenQ-projektorer som 1070 kommer med). Det gav et meget bedre udgangspunkt, og efter nogle få justeringer opnåede vi næsten snorlige målinger.

Annonce

BenQ lader dig oprette to forskellige sæt brugerindstillinger (Users), men de er ikke låsbare, som bl.a. Epson tilbyder. Enhver ændring i menuen medfører nye brugerindstillinger. Desværre mistede BenQ’s projektor også alle kalibreringsdata, da vi trak stikket ud for at flytte den. Så her kan det betale sig at notere eller tage billeder af indstillingsmenuerne.

Konklusion
BenQ fortsætter med at levere projektorer med høj ydelse til prisen. W1400 byder på masser af lysstyrke og kontrast i et kompakt format, og blæserstøjen er mere behagelig end på konkurrenten fra Optoma. Billedet har som udgangspunkt lidt skæv farvebalance fra fabrikken, men kan gøres langt bedre med relativt enkle midler. Så bliver farvegengivelsen fremragende og kommer faktisk tæt på flere langt dyrere projektorer.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

Epson EH-TW6600

Biografoperatøren

Epson EH-TW6600 er afgjort en af de bedste projektorer i prisklassen. Den leverer højere ydelse end konkurrenterne på en række vigtige områder.

Bedre optik og flere justeringsmuligheder gør den til en projektor for de kræsne. Epson giver det skarpeste og mest kontrastrige billede med den bedste dybdeeffekt af de tre testdeltagere.
Farvegengivelsen er ikke så lineær som på DLP-projektorerne, hverken før eller efter kalibrering. Vores testeksemplar havde en rød stribe i yderkanten af billedet.

Optoma HD50

Kompakt lyskanon

Fra Optoma kommer en lille, men effektiv biografprojektor med masser af lysstyrke.

God lysstyrke og meget jævn farvegengivelse fra fabrikken gør Optoma HD50 let at tage i brug.
Billedskarpheden er ikke den bedste, og den lette, åbne konstruktion medfører en del blæserstøj.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.