Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Yamaha CD-C603

CD-skifteren er tilbage

Hvem skulle have troet, at CD-skifteren ville genopstå.

Skrevet af / 15/02/2024 - 11:05
Yamaha CD-C603
Lasse Svendsen

Engang var en CD-skifter noget, som mange kunne se fordelen ved. Med fem eller flere CD’er i en skuffe – eller i et magasin – kunne man holde musikken kørende i timevis uden at røre ved afspilleren. CD-skiftere blev populære både i hjemmet og på caféer og restauranter. For ikke at tale om i biler, hvor en CD-skifter virkelig kom til sin ret.

Det eneste, man skulle gøre, var at trykke på en knap for at skifte CD. Ikke noget farligt fifleri med et CD-cover, mens man kører bil.

Men intet varer evigt. CD’erne forsvandt næsten helt med MP3-filernes indtog, og sammen med dem forsvandt CD-afspillerne fra katalogerne. Kun de dyreste afspillere blev tilbage, og de var rettet mod det smalle high-end-marked, hvor lydkvalitet er vigtigere end, hvor mange CD’er man kan afspille i træk.

Siden da er udvalget af CD-afspillere faktisk vokset en smule. Der er trods alt millioner af CD’er derude, som skal afspilles, og uden en afspiller er der ingen lyd. Der findes virkelig gode afspillere, selv i den anden ende af high-end-markedet. Marantz, Denon, Rotel og Cambridge Audio laver alle meget vellydende afspillere, men ingen af dem har set pointen i at genoplive CD-skifteren.

Det har Yamaha.

(Foto: Yamaha)

Play X Change

Jeg tror, det kom som en overraskelse for alle, da Yamaha for nylig lancerede en CD-skifter. Især set i lyset af, at Yamaha synes at have opgivet at lave CD-afspillere. Okay, de har en enkelt afspiller i budgetklassen, men det er det.

Men denne her kan måske give et lille håb om flere afspillere fra Yamaha.

Tryk på Play X Change i stedet for eject-knappen, så fortsætter musikken. (Foto: Lasse Svendsen)

I det mindste fortæller CD-skifteren os, at Yamaha har indset, at der stadig er et marked derude. I øvrigt fås CD-C603 også i en version med rackbeslag til professionel installation.

En ulempe ved de fleste CD-skiftere er, at musikken stopper, hvis man åbner skuffen for at skifte en CD. Det undgår Yamaha CD-C603. Tryk på Play X Change i stedet for eject-knappen, og musikken fortsætter, mens du sætter fire nye CD’er i.

Pure Direct 

(Foto: Yamaha)

Rækkefølgen kan programmeres fra fjernbetjeningen, hvor du også kan skifte spor eller CD, når du vil. Der – og på forsiden af afspilleren – er der en Pure Direct-knap, som slukker for displayet og den optiske udgang for at reducere støj. Den kan med andre ord ikke bruges, hvis afspilleren er tilsluttet en DAC, men i så fald skal konverteringen af musiksignalet foregå der og ikke i afspilleren.

Den kan i øvrigt også afspille brændte CD-R(RW)-diske. Der er også en USB-indgang på fronten til memorysticks med musik i formater som MP3, WMA, FLAC, WAW og AAC, op til 24-bit/96 kHz, men afspilleren har ingen netværksforbindelser af nogen art.

Behagelig klang

Jeg fik plads til alle CD’erne i Keith Jarrett’s Standards trio, en boks med fem CD’er og Jarretts fortolkninger af kendte jazzstandarder. Det var en behagelig lytteoplevelse, der varede i mange timer, og afspilleren skiftede hurtigt og relativt lydløst mellem CD’erne.

(Foto: Lasse Svendsen)

Med fjernbetjeningen inden for rækkevidde skiftede jeg nemt mellem CD’erne, hvilket tager cirka 10 sekunder. Men Play X Change-knappen sidder ikke på fjernbetjeningen, kun på fronten, så hvis man ved et uheld kommer til at trykke på open/close på fjernbetjeningen, stopper musikken.

Men når musikken spiller, er alt i perfekt orden. Lydbilledet er stort, og lyden er behagelig. Klaveret lyder varmt og tæt, kontrabassen har fin vægt i bassen, og musikken flyder let og frit. Dynamikken gnistrer ikke, og de dynamiske kontraster er hørbart mere afdæmpede end fra en Marantz CD60. Til sammenligning.

Læs også Silkelyd fra sølvskiver! Marantz CD 60 er en klokkeklar fuldtræffer i middelklassen til dem, der ønsker sig en bedre CD-afspiller.

Det er jeg ikke sikker på, at nogen vil bekymre sig om. Yamaha-afspilleren er tydeligvis designet til bekvemmelighed snarere end til entusiaster. Ikke desto mindre bliver musikken behandlet med den største respekt. Lyden er varm, og alt lyder rigtig godt, men det knitrer ikke helt fra Nils Lofgrens guitar på Keith Don’t Go.

Bas og percussion på Sades The Moon And The Sky får masser af fylde, og der er fin tyngde i slagene på lilletrommen, men selv her er dynamikken behageligt behersket.

Yamaha CD-C603 RACK. (Foto: Yamaha)

Med Domenico Scarlattis Sonate i C-dur (K406) i afspilleren præsenteres man for en lyd med imponerende skala og et meget bredt stereoperspektiv. Strygerne er præcist fokuseret i det åbne lydbillede, som aldrig lyder skarpt eller hårdt på nogen måde.

Hvis man tilslutter afspilleren til en ekstern DAC via den optiske udgang, strammes fokus, bassen bliver mere sprød, men den overordnede opfattelse af lydkvaliteten ændrer sig ikke meget. En ekstern DAC betyder stadig mere for lydkvaliteten end Pure Direct-knappen.

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at en afspiller som Yamaha CD-C603 har sin berettigelse. Den konkurrerer på et marked uden konkurrence og kombinerer bekvemmeligheden ved uafbrudt musik fra fem CD’er med dygtig lydkvalitet og brugervenlighed. Play X Change er genialt, og det er hurtigt og næsten lydløst at skifte CD’er. Vi ville gerne have haft bedre fokus og større dynamisk kontrast, men vi kan ikke lade være med at indrømme, at lyden stadig er meget god for en CD-afspiller i denne klasse. Vi anbefaler den.

Karakter
Yamaha CD-C603
Premium

Lyd & Billede mener

Behagelig lyd og stort lydbillede. Genial løsning til at skifte CD'er. Et godt køb til prisen for dem, der anerkender værdien af en CD-skifter. Lyder lidt for pænt og fokuserer mere på klang end dynamik.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top