TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: WiiM Pro Plus

Lille opgradering med stor betydning

Fjernbetjening og lidt bedre lyd har gjort Wiim-streameren til det bedste budgetkøb.

Af / 30/09/2023 - 11:00
WiiM Pro Plus

Lyd & Billede mener

  • Styres med fjernbetjening eller app. Parametrisk EQ. Bit-perfect streaming op til 24-bit / 192 kHz. Understøtter Chromecast Audio, AirPlay 2 og multirum.
  • Understøtter ikke Apple Music.

For et halvt år siden testede vi Wiims lille trådløse Pro-streamer. Som trods navnet er en budgetstreamer, der understøtter både bit-perfect streaming, Chromecast og AirPlay 2. 

Den lille boks er det bedste køb i budgetklassen, men ud af det blå er der nu kommet endnu en variant af Wiim Pro, med efternavnet Plus.   

Den største forskel er på papiret egentlig ganske lille, med den er absolut hørbar. 

WiiM Pro Plus 6
Foto: Lasse Svendsen

I lighed med Wiim Pro kan man her streame musik enten via Bluetooth, over wi-fi eller tilsluttet netværket med Ethernet-kabel. Den understøtter også multirum med AirPlay 2 og Chromecast Home og kan styres med en app eller ved hjælp af stemmestyring med Siri, Google og Alexa.  

Læs også Den bedste budget-streamer Med både Chromecast Audio og AirPlay 2 er Wiim Pro den bedste musikstreamer i sin klasse.

Derudover leveres Plus-modellen med en Bluetooth fjernbetjening, den samme som er ekstraudstyr til Wiim Pro, og som har en dedikeret knap til stemmestyring. Akkurat som på den fjernbetjening, der følger med Apple TV 4K.  

Annonce
WiiM Pro Plus 5
Analogt og digitalt optisk kabel, strømforsyning og USB-kabel. Foto: Lasse Svendsen

Begge Pro-modellerne understøtter en lang række streamingtjenester, Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz, TuneIn radio og mange flere. Tidal-brugere får MQA-understøttelse i en beta-version, liggende under indstillinger i app’en. Plus-modellen er også klar til Roon, såkaldt Roon Ready, og det bliver Pro-modellen også efter en firmwareopdatering, siges det. 

WiiM Pro Plus 2
Fjernbetjeningen følger med. Foto: Lasse Svendsen

Pro Plus-versionen understøtter også højopløst lyd op til 24 bit og 192 kHz, men har fået en ny digital konverter fra AKM og bedre op-amps på den analoge udgang.  

Wiim siger, at Plus-modellen med den nye DAC har fået sænket støjgulvet fra 102 til 120 dB, hvilket er en betydelig forbedring. Samtidig understøtter AKM-chippen op til 768 kHz PCM og DSD512. Den analoge indgang har fået en analog / digital konverter, der understøtter 32-bit / 192kHz og op til 2 volt spænding fra eksterne lydkilder.   

Alt dette er naturligvis først og fremmest gjort for at forbedre lydkvaliteten, mens forbedring af funktionaliteten kommer i anden række. 

WiiM Pro Plus 4
Bedre DAC, ADC og nye op-amps bidrager til bedre lyd. Foto: Lasse Svendsen

App eller fjernbetjening

Der er nemlig ikke meget at udsætte på streameren, når det gælder funktioner. Den understøtter ikke Apple Music i app’en, og det er vel egentlig det.  

Med Google Home eller AirPlay2 kan man streame musikken i flere rum, og med streamerens mange tilslutningsmuligheder kan man også streame musikken fra en lydkilde som en pladespiller til flere rum i huset.  

Med både analoge og digitale ud- og indgange er streameren ganske fleksibel. Har man en ældre analog forstærker, tilslutter man den til Pro Plus via de analoge udgange bagi, og har man en forstærker med indbygget DAC eller en ekstern DAC, bruger man den optiske eller den koaksiale udgang på bagsiden. 

I de fleste tilfælde vil det give bedre lyd, end hvis du bruger de analoge udgange. Som selv om de lyder en smule bedre end de analoge RCA-udgange på en Wiim Pro stadig er bagud i forhold til den lydkvalitet, du kan få fra de digitale udgange. 

IMG_9907 IMG_9902 IMG_9903 IMG_9904 IMG_9905 IMG_9906
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Alt kan styres fra app’en, der både har 10-bånds grafisk EQ og parametrisk EQ, som man kan stille efter egne præferencer. Alternativt kan man vælge en af de 24 EQ-forudindstillinger. 

Grundlæggende funktioner som volumen, start/stop og indstillinger kan styres fra touchpanelet på forsiden af streameren.  

WiiM Pro Plus 3
WiiM Pro Plus er fuldstændig identisk med WiiM Pro på ydersiden. Foto: Lasse Svendsen

Bedre lydkvalitet

Ligesom Wiim Pro understøtter også Pro Plus bit-perfect, hvilket betyder, at musikken streames i den originale opløsning – 24 bit / 192kHz bliver til 24 / 192 – til DAC’en i den anden ende. Den understøtter også gapless afspilning.    

Men det store spørgsmål er, om man kan høre de tekniske forbedringer i praksis.   

Med Short Story fra Arild Andersen Groups album Affirmation strømmende ud af de analoge udgange lyder musikken mere fokuseret, bassen er strammere, og lyden er friskere. Jeg vil ikke sige, at forskellen er enorm, men lyden fra de digitale udgange på en Wiim Pro er lidt slappere dynamisk og mere blødt fokuseret.   

Når jeg skifter til den digitale udgang og sender musikken direkte ind i en ekstern DAC, bliver fokus strammet op, lydbilledet åbner sig, og bassen bliver mere fremtrædende. På Short Story vokser lydbilledet i dybden, slagtøjet bliver bedre defineret, og detaljerne gengives tydeligere.   

Det mærkes også på The Hard Way med PNAU og Khalid, hvor bassen fylder rummet, og den dynamiske kontrast bliver større.  

Duetten med Bon Iver og The Nationals forsanger Matt Berninger, Weird Goodbyes, har en underliggende bastone, der kan få det til at ringle i barskabet. Den kommer mildt sagt rigtig godt til udtryk her, og lydbilledet er åbent med en varm, fyldig klang. 

Konklusion

Pro Plus-streameren lyder tydeligt bedre end Pro-udgaven, men forskellen er ikke så stor, at jeg mener det er værd at opgradere fra Pro til Plus. Men spekulerer man på, om man skal vælge Pro eller Plus, er svaret Plus. Med fjernbetjeningen inkluderet, bedre lyd fra både den analoge udgang og indgang, er det tydeligt, at Plus er de ekstra penge værd, og når dertil kommer, at den også lyder bedre, når signalet går digitalt til en DAC, er valget enkelt. 

Læs også De bedste musikstreamere i high-end-klassen Trådløs musik kan være en nydelse, når man befinder sig i high-end-himmelen, især når man ofrer en god slat penge på sagen.
Karakter
WiiM Pro Plus
Basic
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen