Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Tangent Ampster BT II

Meget forstærker for få kroner

Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.

Skrevet af / 04/04/2021 - 10:00
Tangent Ampster BT II
John Alex Hvidlykke

Hi-fi er som oftest en dyr hobby. Det ved vi kun alt for smertelig godt her på Lyd & Billede, hvor hovedparten af redaktionen selv er hi-fi-nørder. Men indimellem dukker der produkter op, som bryder med den kostbare norm.

Tangent Ampster BT II kommer fra danske Tangent Audio, og som navnet antyder, er det en forstærker med Bluetooth-adgang. Med 19,5 cm i bredden finder den nemt plads på skrivebordet eller i reolen. Og hvis det er med den på, kan den gemmes væk i et skab, så kun den medfølgende infrarøde sensor til at forlænge fjernbetjeningens rækkevidde titter frem. Og da forstærkeren arbejder i klasse D, afgiver den stort set ingen varme.

Det burde nu ikke være nødvendigt at gemme den minimalistiske lille sag, der kun har en enkelt knap på fronten og en stribe lysdioder til at indikere indgange. Knappen styrer både volumen og valg af lydkilde. De fleste vil nok alligevel styre det hele med fjernbetjeningen, der både er mere logisk opbygget og pænere, end jeg har set på mange forstærkere til den tidobbelte pris.

Fjernbetjeningen er pænere og mere logisk, end hvad man ofte får med langt dyrere forstærkere. (Foto: Tangent)

Bluetooth, men ikke Wi-Fi

Man kan streame lyd trådløst fra mobilen med Bluetooth. Wi-Fi-forbindelse og internettets glæder samt app-styring skal man ikke sætte næsen op efter, men til prisen er det helt i orden. Man kan i øvrigt nemt rette op på det med en Chromecast, der kan strømforsynes fra en USB-port på bagsiden af forstærkeren.

Der er ikke en masse ind- og udgange, men en enkelt TOSLINK og analogindgange med minijack og en stereo RCA dækker i praksis. Selv om en pladespillerindgang ville være godt til det lille retro-anlæg på herreværelset. Der er en subwoofer-udgang og et sæt temmelig små og skrabede bananbøsninger til højttalere – men ét sted skal den lave pris jo betales.

Effekten er 2 x 50 watt i 4 ohm. Det er nok til at få et rimeligt lydtryk ud af de fleste højttalere. Og langt mere, end min egen første begynderforstærker kunne levere. Den kostede i øvrigt den eksakt samme pris som Tangent Ampster BT II. Som demomodel – og for mere end 40 år siden!

Lydkvaliteten

Tangent Ampster BT II er ikke bare billig, men rekordbillig. Det er ganske enkelt den billigste integrerede forstærker, vi nogensinde har testet. Selv om det godt kan mærkes på lyden, kunne den nu sagtens have kostet mere – for den gør det rigtig fint.

Der er okay styr på bassen. Det er ikke den mest magtfulde 50-watter, jeg har oplevet, men i selskab med ikke for tungtdrevne eller drilske højttalere går det fint.

I mellemtoneområdet kan man godt høre, at vi er den billige ende. Lyden er behagelig, men overblikket og klarheden er ikke som på (de mere vellykkede) dyre forstærkere. Det kan høres på koroptagelser, hvor stemmerne flyder sammen til én i stedet for at kunne placeres i perspektivet.

Også diskanten er grundlæggende i orden til baggrundsmusik, men sætter man sig for at lytte kritisk, kan man godt høre, at der mangler luft og opløsning i toppen. Bækkener og highhat er med i trommesættet, men nogen har tilsyneladende lagt et viskestykke hen over dem.

Første skridt

Ovenstående er bare ment som iagttagelser snarere end kritik. Bliver man først bidt af hi-fi, er Ampster BT II jo blot første skridt på en lang vej. En lang vej, der fører til både musikalske oplevelser og økonomisk fortabelse.

Det siger næsten sig selv, at Ampster BT II ikke er en forstærker, der vil blive parret med kostbare referencehøjttalere. Dens rolle bliver sammen med de gamle højttalere fra loftet, som farmand ikke nænnede at skille sig af med. Eller med Tangents egne Spectrum X4-højttalere.

Der er af gode grunde ikke mange direkte konkurrenter til den suverænt billigste forstærker, vi har testet. Det tætteste bud er Argon SA1, der er en smule klarere i lyden og har pladespillerindgang, men også er næsten dobbelt så dyr. Mangler du både forstærker og højttalere, er aktive trådløse højttalere som Harman Kardon Citation One eller Denon Home 150 nærliggende.

Ampster BT II og Tangents egne Spectrum X4-højttalere er en af de absolut billigste måder at få et komplet stereoanlæg på. (Foto: Tangent)

Konklusion

Tangent Ampster BT II kan varme en gammel hi-fi-mands hjerte. Godt nok er den langtfra fejlfri, men det er skønhedspletter, der blegner i lyset af den kendsgerning, at vi her får en rigtig integreret stereoforstærker til en pris, der er så lav, at den nærmest er umulig at slå.

Det er en fin begynderforstærker til dem, der vil prøve “det der med hi-fi”, men vil starte blidt. Den er også fin til at sætte liv i et par gamle højttalere i værkstedet eller hobbyrummet. Eller til skrivebordsanlægget, hvor pladsen er begrænset. Og så selvfølgelig som makker til Tangents egne Spectrum X4-højttalere. Multirum og streaming leder man forgæves efter, så det må klares fra mobilen. Men det ville være utaknemmeligt at påpege til den pris.

Karakter
Tangent Ampster BT II
Basic

Lyd & Billede mener

En rigtig forstærker med fornuftig effekt. Digitalindgang og Bluetooth. Vanvittig billig! Ingen pladespillerindgang. Ingen streaming. Lyden er ikke voldsomt nuanceret. Men til den pris er der virkelig intet at klage over!

4 kommentarer til “Tangent Ampster BT II”

  1. Lyder rigtig godt i forhold til prisen. Min er godtnok bt1 men gav kun 1299 inkl.højttalerne til black friday

  2. Hvis ens pladespiller har indbygget RIAA eller man har en ekstern RIAA kan forstærkeren vel sagtens bruges med en pladespiller?

    1. John Alex Hvidlykke

      Det er naturligvis helt korrekt. Men når vi alligevel finder grund til at skrive, at en højttaler eller forstærker kan bruges med en pladespiller, er det for at sige, at den kan bruges umiddelbart med pladespilleren, uden at man behøver at tage særlige forholdsregler.

  3. Gerner Sørensen

    Jeg har en Denon DP-67L Pladespiller. Den er ret gammel – men ikke brugt så meget.
    Jeg går ud fra, at den ikke har RIAA, så kan den tilkobles forstærkeren?
    Højttalerne er KRK Rokit 6.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

dCS Network DAC: Har du råd, så giv den gas!

Dåseåbneren

Scroll to Top