: Rega Brio

Klassens bedste forstærker

Den ser måske beskeden ud, men der er ikke noget beskedent over lyden fra Rega Brio.
Maj 2017Rega Brio
Lyd & Billede mener
Medrivende lyd og masser af kræfter for så lille en forstærker. Diskret af udseende, men aldrig kedelig at lytte til.
Mangler digitalindgange og har ikke streaming. Kedelig fjernbetjening.
Specifikationer

2 x 50 W i 8 ohm
4 x line-indgang
Pladespillerindgang (MM)
Hovedtelefonudgang
21,6 x 7,8 x 34,5 cm
Pris: 5.695 kroner
Web: medlyd.dk

Annonce
Annonce
forfatter

Hvis det ikke var, fordi vi har gode erfaringer med Rega, var deres Brio aldrig havnet på testbænken. For hvem er vel interesseret i en analog forstærker blottet for trådløs streaming og digitale indgange, f.eks. USB?

Paradokset er, at denne enkle, kompakte og næsten undseelige boks er helt ny. Den er ikke lavet i 90’erne, men mangler alligevel meget af, hvad mange forbinder med moderne forstærkere.

Rega Brio er dog stadig en interessant forstærker. I hvert fald for dem, der ikke har brug for streaming eller digitalindgange. Og de findes. Hvis man vil have streaming, kan man altid plugge en Chromecast Audio i bagpå.

Den integrerede forstærker er velegnet til dem, der gerne vil opgradere anlægget, men ikke vil bruge penge på noget stort, dyrt og kompliceret. Tilføj et par KEF LS50-højttalere eller tilsvarende, sæt en pladespiller eller andre lydkilder i, og du har et kompakt anlæg, der kan holde i mange år.

Fullpakket med oppdatert teknologi.

Et vellydende anlæg, må jeg tilføje. Forstærkeren erstatter Brio-R, som vi testede for længe siden, og er en væsentligt opgraderet udgave af denne.

Annonce

Kabinettet ser langt mere moderne ud. Fodaftrykket er beskedent, men forstærkeren leverer alligevel 50 watt effekt i hver kanal. Indeni er kredsløb, strømforsyning og komponenter forbedret, og kølingen gjort mere effektiv. Så man kan hente mere spidseffekt ud af transistorerne.

Strømforsyningen har fået større kraftreserver og er hurtigere til at levere strøm, når det kræves. Også mere strøm. Bedre komponenter har dæmpet forvrængningen og reduceret støjen, og Rega mener, at den vil opleves som kraftigere og mere potent end forgængeren.

Det gør den i stand til at drive et større udvalg af højttalere. De relativt tungtdrevne Piega Premium 1.2 var f.eks. ikke noget problem for Brio-forstærkeren.

Beskedent udstyret

I denne klasse er der en del konkurrenter, såsom Cambridge CXA60, men min erfaring er, at tilsvarende kvalitet fra f.eks. Rotel, Hegel eller Marantz koster mere.

Hegel H80 er vores reference i prisklassen under 10.000 kroner, og digitalindgangene inkluderer her en USB-port. Ud over analoge indgange.

Annonce

Med Rega Brio får man fire line-indgange til analoge lydkilder. En af dem kan bruges til den nævnte Chromecast Audio, hvis man vil have streaming. Eller til en separat digitalkonverter (DAC), f.eks. Regas egen, eller Auralic Aries Mini for dem, der gerne vil kombinere USB-DAC og streaming.

En knap til valg af kilde, on/off-knap, et blankt volumenhjul samt hovedtelefonudgang er det eneste, der ses på forsiden. Ud over en række tal, hvor rødt lys markerer den valgte indgang. En relativt kedelig fjernbetjening medfølger, og den kan også styre en Rega cd-afspiller og DAC.

Pladespillerindgang

Brio-forstærkeren har selvfølgelig indgang til pladespiller. Rega er trods alt bedst kendt for deres pladespillere, og en Rega Planar 1 eller 2 vil passe fint sammen med den kompakte forstærker.

Pladespillerindgangen er tilpasset MM-pickupper, som er det mest almindelige på pladespillere i denne prisklasse. MM-indgangen er skærmet for at holde interferens ude, og den støjer heller ikke, når man vælger indgang 1 (for Phono) på forstærkeren. Bare husk at sætte jordkablet fra pladespilleren i stikket på undersiden af forstærkeren.

Fem lydinnganger, en av dem for platespiller.

Levende og medrivende

Kun fire takter af Keith Jarretts Köln-koncert tog det, før jeg indså, at det her var en markant forbedring i forhold til forgængeren. Den nye Brio lyder friskere og bedre fokuseret. Lydbilledet er mere velordnet og har mere dynamisk kontrast. Samtidig er den ikke ulden eller dæmpet; klarheden og dybden i lydbilledet skaber tværtimod en meget fremadlænet og sprudlende præsentation af musikken.

Annonce

Den skovler rigeligt med dybbas ud, og kontrollen i bassen glipper kun, når man skruer voldsomt op. Sammenlignet med Hegel H80 er forskellen ikke stor; det er f.eks. umuligt at høre, hvilken af de to der er kraftigst.

The Weeknd og Daft Punks “I Feel It Coming” ruller ud af højttalerne og lyder så levende, at man sidder som en anden idiot og vugger i takt til musikken. Endda midt på dagen. Sagt på en anden måde: Musikken lever og lyder medrivende som bare pokker, også fra pladespillerindgangen. Som ikke plejer at være noget, Rega bare smider ind i deres forstærkere.

Instrumenterne ikke helt så skarpt gengivet som med Hegel H80, men klangen i Rega-forstærkeren er lidt varmere. Eller tilgivende, om man vil. Det gør den nem at holde af, selv når indspilningskvaliteten ikke er verdens bedste. F.eks. når man bruger Spotify eller et musikbibliotek med MP3-filer som kilde.

Den lige så kompakte (og billigere) NAD D3020 lyder mere gråt og ikke nær så potent. Den mangler fuldstændig Brio-forstærkerens klangfarver og legelyst, og er et godt eksempel på, hvorfor det kan betale sig at betale mere.

Vi skal heller ikke glemme hovedtelefonudgangen. Den er tilpasset et bredt udvalg af hovedtelefoner og egner sig godt til entusiaster, der lytter så meget med hørebøffer, at de har bekostet en ekstra god model.

Annonce

Konklusion

Okay, den har hverken streaming eller DAC, men bortset fra det er Rega Brio den bedste og mest vellydende integrerede forstærker til under 10.000 kroner hidtil. Den er perfekt i omgivelser, hvor man ikke vil afsætte en masse plads til anlægget, men heller ikke gå på kompromis med lydkvaliteten.

For dem, der ikke har brug for streaming, bør Brio være et oplagt valg, og dem, der har brug for det, kan altid tilslutte en streaming-receiver.

quote

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

HEDDphone er virkelig unikke og baner vejen for noget helt nyt inden for hovedtelefoner. Sådan nogle har du garanteret ikke hørt før!
Samsungs nye hørepropper har de samme funktioner som Apples og er lige så låst til producentens egne mobiler.
Du kan få AIAIAIs hovedtelefoner, lige som du vil have dem – for du kombinerer selv delene. Vi har lyttet til topmodellen.
EPOS har skabt et sæt true wireless-hørepropper til spilleren, der ikke kan nøjes med Bluetooth.
Hvis du ikke vil nøjes med et virkelig godt TV til din gaming, så har Philips en løsning, der ikke er til at overse. Desværre har de selv overset et par vigtige detaljer.
Så dukkede den første PC med GeForce RTX 3080 op. Og den rykker igen hegnspælene for 3D-ydelse i spil.
Vil du have et TV, der ikke ser ud som et TV? Så kan Samsungs formstærke The Serif være et frisk alternativ.
Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.
ASUS PA32UCX med Mini-LED er til professionelle og er kort sagt den bedste PC-skærm, jeg har set. Men heller ikke den er perfekt.
Det har aldrig været lettere at filme i 4K fra luften.
For enkelte vil Yamaha-forstærkeren mangle noget væsentligt, men det er ikke lydkvaliteten, vi tænker på.
Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.