Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Pro-Ject Tube Box DS3 B

Støjfri vinyl-lyd

Denne lille boks trækker mere musik ud af dine plader, end du formentlig har hørt før.

Skrevet af / 17/12/2023 - 11:05
Pro-Ject Tube Box DS3 B
Lasse Svendsen

Ingen har et større udvalg af pladespillere og tilbehør til pladespillere end det østrigske firma Pro-Ject. De laver afspillere i alle prisklasser, pickupper, tonearme, pladebørster, rengøringsudstyr og selvfølgelig phonotrin. Ikke et, eller to, nej. De har flere phonotrin, end jeg kan tælle.

Har du brug for en pladespillerindgang? Pro-Ject har en løsning til en overkommelig pris. Har du en pladespiller, men ønsker bedre lyd? Pro-Ject kommer dig til undsætning. En af mange muligheder er den nye Tube Box DS3 B – B for balanced – som er et kompakt phonotrin i den avancerede klasse.

Med vakuumrør

Ja – du læste rigftigt! Vakuumrør. Gammeldags teknologi, men hold da op, hvor lyder det godt, når det fungerer efter hensigten. Der er en grund til, at der stadig laves rørforstærkere, og det vil der altid gøre. I hvert fald så længe der er folk, der er villige til at betale for kvalitetslyd med rør som en del af forstærkerkredsløbet.

(Foto: Pro-Ject)

Kendte producenter som Audio Reseach, McIntosh og Octave Audio laver nogle af de bedste forstærkere, vi har testet. De bruger alle vakuumrør i forstærkere, så der er ikke noget galt i også at bruge dem i et phonotrin.

Bortset fra én ting. Støj. Især i et phonotrin til moving coil-pickupper, som har brug for meget forstærkning for at gøre et signal med en spænding på 0,3 mV til 2,5 V.

I et phono-trin – også kendt som et RIAA-trin – er støj ofte det største problem. Ekstrem forstærkning trækker støj hele vejen ud til højttalerne. Det meste af det kan dæmpes med et korrekt opbygget kredsløb med jordforbindelse. Nogle bruger filtre samt galvanisk og mekanisk afskærmning. Det bidrager til en højere kostpris og i sidste ende et dyrere produkt.

Tube Box DS3 B

Pro-Ject har ikke gjort så meget ud af kabinettet på Tube Box DS3 B, men har helt sikkert brugt flere penge på teknologien under motorhjelmen.

To små E88CC-rør stikker ud fra toppladen, og mellemrummet mellem dem tillader varmen at slippe ud. Her har Pro-Jects ingeniører skabt et symmetrisk og balanceret kredsløb for hver kanal, som reducerer støjen fra indgang til udgang. Der er også balancerede ind- og udgange, og en mini XLR til balanceret tilslutning til en pladespiller med balancerede kabler fra MC-pickupper.

(Foto: Pro-Ject)

Mens man på andre phonotrin skal fjerne topdækslet eller afmontere og vende hele boksen for at ændre impedans og forstærkning, kan alt styres fra fronten af Tube Box DS3 B.

Du kan indstille belastningsimpedansen trinløst fra 10 ohm, helt op til 1000 ohm for dem, der måske har ældre pickupper med jernkerne. Der er også en 47 kOhm-indstilling til MM-pickupper, og kapacitansen kan indstilles i fire trin med en kontakt på fronten. Gain kan indstilles i seks trin, og der er også en kontakt til at skifte mellem de balancerede og ubalancerede indgange på bagsiden.

Indstillinger

Alt dette gør Tube Box DS3 B meget anvendelig til en bred vifte af pickupper, og du kan endda have to pladespillere tilsluttet på samme tid.

Med muligheden for at ændre belastningsimpedansen trinløst, mens du spiller, er det lettere at finjustere sig frem til et optimalt resultat. Med en MC-pickup kan du starte ved 10 ohm og langsomt øge belastningsimpedansen, indtil du kan lide, hvad du hører. Men jeg anbefaler, at du først tjekker, hvad producenten anbefaler; der er ingen grund til at indstille belastningsimpedansen til 10 ohm, hvis pickuppen ideelt set skal have 200 ohm. Brug producentens anbefaling som udgangspunkt.

Pro-Ject Tube-Box-DS3-B front Pro-Ject Tube-Box-DS3-B sort
<
>
(Foto: Pro-Ject)

I brugsvejledningen har Pro-Ject angivet eksempler på, hvordan man indstiller parametre for tre forskellige pickupper. En Ortofon 2M Red er en MM-pickup, som skal have en indgangsimpedans på 47 kOhm, en kapacitans på 150pF og en forstærkning på 40 dB. Tilsvarende værdier for en Ortofon Quintet Red, som er en MC-pickup, er 50 Ohm og 60 dB. Kapacitans er ikke relevant for MC.

Silkeblød opløsning

Da Tube Box var tilsluttet og varmet op, begyndte jeg at lytte efter støj.

Til at begynde med hørte jeg ingenting. Nul. Jeg var nødt til at tjekke, at kablerne var tilsluttet, og at der var skruet op for lyden. Det var der. Stadig nul støj. Det var kun med forstærkningen på 65 dB og volumenskruen helt i bund, at det var muligt at høre svag støj i baggrunden. Men kun hvis jeg lagde øret tæt på højttaleren. Så med det af vejen var det tid til at afspille plader.

Læs også Phono-trin med referencekvaliteter Et bedre phono-trin kan være det, der skal til for at løfte selv de mindste nuancer ud af rillerne på vinylen.

Det var en meget behagelig oplevelse. Det første indtryk var et åbent lydbillede, klart definerede detaljer og en relativt slank tonal balance. Det sidste blev forbedret ved at øge belastningsimpedansen på en Ortofon Cadenza Bronze. Forstærkningen blev sat til 60 dB. Så faldt lydbilledet på plads, og dynamikken blev bedre. Stadig en lidt slankere lyd end fra en Primare R35, men kun i bassen. Resten lød silkeblødt, ikke dynamisk på samme måde som i en Hegel V10, men samtidig mere åbent og luftigt end fra en billigere Rega Fono.

To E88CC vakuumrør, symmetrisk balanceret kredsløb fra indgang til udgang. (Foto: Pro-Ject)

Med opløsningen på plads åbnede lydbilledet sig, og det er ikke ofte, jeg hører så mange små detaljer fra Jack DeJohnettes percussion på Keith Jarrett-trioen Still Live.

Med lidt mere dynamisk flair og en kraftfuld lav oktav ville dette have været en klar sekser. Måske er det noget, du kan opnå med en Pro-Ject Power Box. En større separat strømforsyning, der sælges som ekstraudstyr. Vi holder aldrig op med at blive forbløffede over, hvor stor indflydelse en bedre strømforsyning kan have på lyden.

Gold Notes PH-10 er et eksempel på netop det. Det er netop basens fundament, der nyder godt af at blive tilsluttet en større strømforsyning.

Tube Box’ åbne lyd kan sammenlignes med dyrere phonotrin, vi har testet, og minder lidt om den glatte og opløste lyd fra Regas fænomenale Aura MC, som koster fire gange så meget.

Konklusion

Pro-Ject Tube Box DS3 B er ikke kun et fleksibelt og brugervenligt phono-trin. Forstærkeren åbner op for lyden af vinylskiver på eksemplarisk vis og lyder opløst, detaljeret, silkeblød og ørevenlig. Tube Box giver meget for pengene, især for dem, der kan drage fordel af den balancerede signalføring fra indgang til udgang. Støj er minimeret, og den fine lyd er smittende attraktiv, uanset hvilken slags musik der kommer ud af rillerne. Pro-Ject Tube Box DS3 B er et velspillende alternativ til en Rega Aria, Electrocompaniet ECP2 II, Primare R35 og Hegel V10.

Læs også Gyldne toner Gold Note PH-10 frembringer klange, du aldrig har hørt fra din vinylsamling. Og den er blandt de allermest brugervenlige phono-trin, vi har testet.
Karakter
Pro-Ject Tube Box DS3 B
Premium

Lyd & Billede mener

Åbent og transparent lydbillede med smuk, silkeblød lyd. Marginalt støjende. Meget brugervenlig og kompakt. Kan opgraderes med en bedre strømforsyning. Lidt forsigtig dynamisk kontrast i den laveste oktav.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top