Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Pro-Ject CD Box RS2 T

Miniafspiller i sværvægtsklassen

Hvis du har brug for en ny CD-afspiller, er Pro-Jects CD Box måske alt, hvad du behøver.
Karakter
Pro-Ject CD Box RS2 T
Lyd & Billede mener
Dynamisk og opløst lydbillede med stålfast bas og stærkt fokuseret stereoperspektiv. Lille fodaftryk.
Finishen står ikke mål med prissedlen.
Specifikationer
  • Type: CD-transport
  • DAC: Nej
  • Udgange: Optisk, koaksial SPDIF, 110 ohm AES/EBU XLR, HDMI
  • Indgange: Nej
  • Hovedtelefonudgang: Nej
  • Formatunderstøttelse: CD, CD-R, CD-RW, hybrid SACD (PCM-spor)
  • Andet: Fjernbetjening
  • Mål og vægt: 20 x 7,8 x 20 cm / 3 kg
  • Web: tekni-fi.dk

Den er enkel, relativt billig og let at få plads til. Hvis du også har en rigtig god DAC – enten en separat eller indbygget i en anden enhed – er det bare at børste støvet af CD-samlingen. For Pro-Ject CD Box RS2 T lyder sandsynligvis meget bedre end din gamle CD-afspiller.

Det vil sige, CD Box RS2 T er ikke en CD-afspiller i sig selv, det er bare en afspiller eller et drivværk. En såkaldt CD-transport, som kun har digitale udgange og derfor kræver en DAC (digitalkonverter) for at fungere. Her vil Pro-Ject selvfølgelig anbefale deres egen Pre Box RS2 Digital, som også er en forforstærker, ovenikøbet med rør på udgangen.

CD-Pro 8 CD-mekanik med kulfiber, silikonedæmpning og afstivet aluminiumhus. (Foto: Lasse Svendsen)

Egenudviklet drev

De kunne have købt et generisk drivværk i Østen og sparet penge, men Pro-Ject mener, at det ville have givet markant dårligere lydkvalitet. Derfor har de valgt en langt dyrere løsning og brugt Stream Unlimiteds CD-mekanik kaldet CD-Pro 8, som er en meget bedre afspilningsmekanik.

Den styres af en tilhørende servo kaldet (Blue Tiger) CD-84, der er integreret i aluminiumkabinettet. Som har et inderchassis i kulfiber for bedre afstivning og dæmpning.

Annonce

CD’en placeres direkte på spindlen med en lille magnetisk klemme, der lægges over den, og så er det bare at sænke det dæmpede låg og spille noget musik.

Som på alle CD-drivværk er der ingen analoge udgange på bagsiden her. Men der er det, man har brug for af digitale udgange. Bl.a. 110 ohm XLR, koaksial og optisk (selvfølgelig), men også HDMI. Hvilket betyder, at CD Box RS2 let kan kobles til en surround-processors HDMI-indgang (for lyd).

Den leveres med ekstern strømforsyning og en handy fjernbetjening i aluminium. En stor, bagbelyst LCD-skærm viser tekst, valgt spor og tid, og bagbelysningen kan heldigvis dæmpes med Mode-knappen på fjernbetjeningen.

Koaksial, optisk, XLR- og HDMI-udgang kan også bruges. (Foto: Lasse Svendsen)

Åbent og dynamisk lydbillede

CD Box RS2 T er fuldstændig lydløs. Den starter hurtigt og stopper på et halvt sekund, når man åbner låget. Drivværket kan godt tåle sammenligning med Hegel Mohican og McIntosh MCD600, for når den er sluttet til McIntoshs DA2 DAC-modul – f.eks. i MA12000 – er det bestemt ikke let at skelne dem på lydkvalitet.

Annonce

Mohican lyder lidt strammere og mere kontrolleret, mens McIntosh-afspilleren giver et lidt større lydbillede med mere dybde, men forskellene er ikke store.

Det kompakte drivværk gengiver Keith Jarretts Köln-koncert med udsøgt præcision. Lydbilledet er skarpt fokuseret, og klaverklangen kommer fornemt frem. Vokaler, f.eks. på Tony Bennett og Diana Kralls duet “Alright, Okay, You Win”, står støt og krystalklart frem fra det generøse lydbillede.

Dynamikken, f.eks. i bassen på Al Jarreaus “Cold Duck”, er fremragende. Baslinjen er superbt defineret, der er virkelig smæld i lilletrommen, saxofonsoloen fremstår ufarvet og levende, og lyden er simpelthen bare fed.

Den lille strammer holder CD’en stabil. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

CD-drivværket fra Pro-Ject koster lige så meget som mange CD-afspillere. Man kan hævde, at finishen er simpel for denne prisklasse – sølvversionen ser dog lidt bedre ud – men det kan bestemt ikke siges om lydkvaliteten, som er på niveau med det bedste, vi har testet. Forudsat at man har en seriøs DAC at koble drivværket til.

Annonce

Alle, der savner en ny og bedre CD-afspiller, kan trygt overveje, om det skal være Pro-Ject CD Box RS2 T. Den vil ikke skuffe.

Pro-Ject CD Box RS2 T fås også i sølvgrå. (Foto: Lasse Svendsen)

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.