Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Pro-Ject CD Box RS2 T

Miniafspiller i sværvægtsklassen

Hvis du har brug for en ny CD-afspiller, er Pro-Jects CD Box måske alt, hvad du behøver.

Skrevet af / 07/09/2021 - 10:00
Pro-Ject CD Box RS2 T
Lasse Svendsen

Den er enkel, relativt billig og let at få plads til. Hvis du også har en rigtig god DAC – enten en separat eller indbygget i en anden enhed – er det bare at børste støvet af CD-samlingen. For Pro-Ject CD Box RS2 T lyder sandsynligvis meget bedre end din gamle CD-afspiller.

Det vil sige, CD Box RS2 T er ikke en CD-afspiller i sig selv, det er bare en afspiller eller et drivværk. En såkaldt CD-transport, som kun har digitale udgange og derfor kræver en DAC (digitalkonverter) for at fungere. Her vil Pro-Ject selvfølgelig anbefale deres egen Pre Box RS2 Digital, som også er en forforstærker, ovenikøbet med rør på udgangen.

CD-Pro 8 CD-mekanik med kulfiber, silikonedæmpning og afstivet aluminiumhus. (Foto: Lasse Svendsen)

Egenudviklet drev

De kunne have købt et generisk drivværk i Østen og sparet penge, men Pro-Ject mener, at det ville have givet markant dårligere lydkvalitet. Derfor har de valgt en langt dyrere løsning og brugt Stream Unlimiteds CD-mekanik kaldet CD-Pro 8, som er en meget bedre afspilningsmekanik.

Den styres af en tilhørende servo kaldet (Blue Tiger) CD-84, der er integreret i aluminiumkabinettet. Som har et inderchassis i kulfiber for bedre afstivning og dæmpning.

CD’en placeres direkte på spindlen med en lille magnetisk klemme, der lægges over den, og så er det bare at sænke det dæmpede låg og spille noget musik.

Som på alle CD-drivværk er der ingen analoge udgange på bagsiden her. Men der er det, man har brug for af digitale udgange. Bl.a. 110 ohm XLR, koaksial og optisk (selvfølgelig), men også HDMI. Hvilket betyder, at CD Box RS2 let kan kobles til en surround-processors HDMI-indgang (for lyd).

Den leveres med ekstern strømforsyning og en handy fjernbetjening i aluminium. En stor, bagbelyst LCD-skærm viser tekst, valgt spor og tid, og bagbelysningen kan heldigvis dæmpes med Mode-knappen på fjernbetjeningen.

Koaksial, optisk, XLR- og HDMI-udgang kan også bruges. (Foto: Lasse Svendsen)

Åbent og dynamisk lydbillede

CD Box RS2 T er fuldstændig lydløs. Den starter hurtigt og stopper på et halvt sekund, når man åbner låget. Drivværket kan godt tåle sammenligning med Hegel Mohican og McIntosh MCD600, for når den er sluttet til McIntoshs DA2 DAC-modul – f.eks. i MA12000 – er det bestemt ikke let at skelne dem på lydkvalitet.

Mohican lyder lidt strammere og mere kontrolleret, mens McIntosh-afspilleren giver et lidt større lydbillede med mere dybde, men forskellene er ikke store.

Det kompakte drivværk gengiver Keith Jarretts Köln-koncert med udsøgt præcision. Lydbilledet er skarpt fokuseret, og klaverklangen kommer fornemt frem. Vokaler, f.eks. på Tony Bennett og Diana Kralls duet “Alright, Okay, You Win”, står støt og krystalklart frem fra det generøse lydbillede.

Dynamikken, f.eks. i bassen på Al Jarreaus “Cold Duck”, er fremragende. Baslinjen er superbt defineret, der er virkelig smæld i lilletrommen, saxofonsoloen fremstår ufarvet og levende, og lyden er simpelthen bare fed.

Den lille strammer holder CD’en stabil. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

CD-drivværket fra Pro-Ject koster lige så meget som mange CD-afspillere. Man kan hævde, at finishen er simpel for denne prisklasse – sølvversionen ser dog lidt bedre ud – men det kan bestemt ikke siges om lydkvaliteten, som er på niveau med det bedste, vi har testet. Forudsat at man har en seriøs DAC at koble drivværket til.

Alle, der savner en ny og bedre CD-afspiller, kan trygt overveje, om det skal være Pro-Ject CD Box RS2 T. Den vil ikke skuffe.

Pro-Ject CD Box RS2 T fås også i sølvgrå. (Foto: Lasse Svendsen)
Karakter
Pro-Ject CD Box RS2 T
Premium

Lyd & Billede mener

Dynamisk og opløst lydbillede med stålfast bas og stærkt fokuseret stereoperspektiv. Lille fodaftryk. Finishen står ikke mål med prissedlen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top