Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Primare NP5 Prisma MK2

Musikstreaming med premium lyd

Sommetider er det vældig simpelt at få bedre lyd i anlægget. Det er denne streamer beviset på.

Skrevet af / 22/04/2023 - 10:09
Primare NP5 Prisma MK2
Lasse Svendsen

Alle, der streamer musik fra deres mobil, ved, hvor nemt det er, at få musik ind i ørene. De fleste bruger Bluetooth, fordi det er så enkelt, og det forstår vi.

Det kan være lige så nemt at afspille musik over Wi-Fi-netværket, men så har du brug for en bedre streamingløsning.

I budgetklassen er den lillebitte Wiim Mini, eller den lidt bedre Wiim Pro, gode valg til dem, der gerne vil forbedre lydoplevelsen. Men det er muligt at få endnu bedre lyd ud af højttalerne med en bedre netværksafspiller, som også er enkel at sætte op og bruge.

Den nye version af Primares netværksafspiller, NP5 Prisma MK2, har ikke flere knapper og drejeknapper end en Wiim Pro, den er faktisk lige så kompakt og nem at betjene. Dem, der er villige til at betale mere, får imidlertid bedre lyd fra Primares netværksafspiller.

Den nye MK2-version har fået et nyt digitalt kredsløb fra Texas Instruments, som erstatter forgængerens AKM-processor. Den har også understøttelse af DSD128 for dem, der har brug for det, og den understøtter den Roon-klient, som mange bruger, når de streamer musik.

NP5 MK2 er ikke meget større end en Apple TV-boks. Foto: Lasse Svendsen

NP5 Prisma MK2 understøtter også MQA-filer brugt af Tidal, men dette kan kun bruges, når det er tilsluttet en separat – eller indbygget DAC – med MQA-understøttelse. For her er ingen analoge udgange; kun optisk og koaksial digital udgang, så du får kun lyd hvis NP5 Prisma MK2 er tilsluttet en DAC.

Som mange andre sådanne små netværksafspillere, er NP5 Prisma MK2 også bygget op omkring Googles univers. Det betyder, at du sætter det op med Google Home-app’en, som også bruges til at styre, hvilket rum du vil have lyd i, hvis du har flere Chromecast-understøttede produkter i hjemmet. Den har også AirPlay 2, og understøtter dermed multiroom til Apple-brugere, som selvfølgelig også kan bruge Google Home-appen.

To digitale, men ingen analoge, udgange. Foto: Lasse Svendsen

Du kan streame musik med Bluetooth, men vi anbefaler Wifi eller Ethernet, så du kan få den fulde oplevelse af musikken.

Primare Prisma app

Der findes selvfølgelig en Primare app, hvor du kan vælge din foretrukne streamingtjeneste, og listen i app’en indeholder Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz, Deezer, Google Play Music, TuneIn radio og SoundCloud.

Musik gemt på en harddisk eller memory stick kan streames over netværket, eller tilsluttes USB-indgangen på bagsiden, og styres fra Primare-app’en. I samme app kan du vælge, at NP5 Prisma MK2 skal sende op til 192 kHz fra de digitale udgange, og styrer du lydstyrken fra en forstærker, kan udgangene indstilles til fast (fixed), i stedet for variabel.

Primare streameren understøtter langt de fleste lydformater derude, og der er faktisk et RS232 stik og medfølgende kabel til NP5 Prisma MK2, som du benytter, når du vil styre et ældre Primare produkt.

Tidal Hi-FI Master

Er du Tidal-bruger, er det ofte, fordi du gerne vil spille musik i så høj en opløsning som muligt, og i så fald har du et Tidal Hi-Fi-abonnement. Med Prisma-streameren er Master-filer i øjeblikket begrænset til 16-bit; 44,1 kHz ved streaming over Airplay, eller 24-bit 96 kHz ved streaming fra en Roon-klient over Chromecast.

Primare siger, at de planlægger en software-opdatering, som vil understøtte 24-bit 192kHz med Qobuz, mens Tidal-brugere i øjeblikket er begrænset til 24-bit 48kHz, men kun hvis de bruger en tredjeparts-app som BubbleUpNP til DLNA.

NP5 MK2 streamer højopløst lyd over netværket. Foto: Lasse Svendsen

Dynamisk og potent

Man skulle måske ikke tro, at en så lille og enkel streamer kunne spille så godt, men Primare-streameren viser, at det er værd at betale mere for at få bedre lyd.

Den spiller ikke helt på samme niveau som en Auralic Altair 1.1 eller en Naim ND5 XS2, men ved tilslutning til en god DAC, hører man hurtigt, at den har et større, mere åbent og mere dynamisk lydbillede end den billigere Wiim Pro.

Tilkoblet DAC’en i en Hegel H190, vokser skalaen af ​​Brad Mehldau og Pat Methenys Summer Day, mens der er mere dybde i klaverlyden. Guitaren lyder større, klangen er varmere og fyldigere, og der er bedre dynamisk kontrast med Primare streameren.

Som også gengiver The Hard Way med PNAU og Khalid med mere potent og strammere bas. Det er ikke vældig store forskelle, men for dem, der er meget optaget af lyden, er de store nok til, at Primare-streameren er at foretrække.

Det mærkes også på Miley Cyrus’ Flowers, hvor stortrommen har mere tyngde, og når jeg skifter til Short Story med Arild Andersen-gruppen, gengives percussionen og små detaljer som kantslag på bækkener med bedre fokus.

Hvor Wiim-streameren maskerer nogle af de fineste nuancer i lydbilledet, formår Primare-streameren at få flere af de finere nuancer frem, og de små detaljer fokuseres tydeligere.

Konklusion

Primare NP5 Prisma MK2 er en solid opgradering fra de billigste netværksafspillere, og en markant opgradering fra det meste af det, der er indbygget i de billigere forstærkere og modtagere. Enhver, der ønsker bedre lyd, når de streamer musik, bør bestemt sætte Primare-streameren på deres ønskeliste. Den mangler nogle af de muligheder, man får med dyrere streamere, og har f.eks. hverken analoge udgange eller fjernbetjening, men lyden er i absolut topklasse. Og det er som bekendt det, der betyder mest for de fleste af os.

Karakter
Primare NP5 Prisma MK2
Premium

Lyd & Billede mener

Enkel netværksafspiller med Chromecast Audio og AirPlay 2. Superb lydkvalitet for pengene, med et stort, åbent og dynamisk lydbillede. Du skal bruge en digitalkonverter eller forstærker med digitale indgange.

1 kommentar til “Primare NP5 Prisma MK2”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top