Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: NuPrime IDA-16

Arbejdshest uden præferencer

NuPrime IDA-16 er som Schweiz: Neutral, men uden omsvøb og unødvendig blødsødenhed.

Skrevet af / 06/01/2015 - 10:01
NuPrime IDA-16
John Alex Hvidlykke

Vi har ofte testet produkter fra NuForce, og hver gang har vi været begejstret for både lydkvalitet og pris, da man sædvanligvis får rigtig meget for pengene. Nu har NuForce skabt et separat mærke til deres bedste produkter, kaldet NuPrime. Og NuPrime IDA-16 er det første produkt i serien: En 200 watt integreret digitalforstærker.

Med NuPrime IDA-16 er vi oppe i den pæne ende af prisspektret. Ikke i det nådesløst sekteriske high-end segment, hvor man kan få en brugt Mercedes for prisen på ét signalkabel, men dog stadig så kostbart, at det er kompliceret at forklare slægtninge og naboer, at prisen gælder forstærkeren alene og ikke hele anlægget.

IDA-16 koster lige under 18.000 kroner for en integreret stereoforstærker. Det er en pæn sum penge. Med til historien hører dog, at forstærkeren er digital hele vejen igennem, og at man på den måde får en digitalkonverter af høj klasse med i prisen. Konverteringen sker bare først lige før højttaler-udgangene.

Designet er stilrent, grænsende til det skrabede. Forstærkeren er en bred, meget flad boks i enten aluminiumgrå eller sort og med afskårne kanter. Det ser sobert og eksklusivt ud, men der er ikke gjort noget for at imponere rakket i form af tykke forplader, eksotiske materialer eller højglans-finish. Her er det de indre værdier, der tæller.

 

Først med 384 kHz og DSD
Teknisk er IDA-16 lige så gennemført, som NuForce/NuPrime har tradition for. Det er angiveligt den første integrerede digitalforstærker, som kan afkode DSD-signaler og PCM med sample-frekvenser op til 384 kHz. Begge dele via USB-indgangen, da de øvrige digitalindgange “kun” arbejder op til 192 kHz. Alt sammen i 24 bit opløsning.

NuPrime er især stolt af strømforsyningen, der af switched-mode typen, hvor både arbejdsfrekvens og spænding løbende tilpasses efter musikken. Et såkaldt cross-matrix array (CMA) af kondensatorer sørger for strømreserverne. Hvad der ligger bag betegnelsen, afsløres dog hverken af producenten eller af Wikipedia.

Der er digitale indgange af næsten enhver slags: Koaksial, optisk og USB. Der mangler kun balanceret AES/EBU for at gøre sættet komplet. Og USB-indgangen håndterer både PCM og DSD.

Betjeningen sker enten ved hjælp af NuForces meget karakteristiske sekskantede fjernbetjening – som man enten vil beundre eller prøve at gemme væk – eller via en række diskrete trykknapper langs forstærkerens øverste kant. Nogle gange skal man dog prøve et par gange, før forstærkeren reagerer og tænder eller skifter funktion. Så er der til gengæld også hul igennem.

 

Neutral uden at være tilgivende
Det særlige ved IDA-16 er, at den ingen særlige kendetegn har. Der er ingen toneområder, der får særbehandling, og den har ingen specialiteter. Den gør bare sit arbejde, og den gør det godt!

Bassen er dyb og magtfuld. Højttalere, som vi troede manglede bas, demonstrerer pludselig autoritet i bunden. Vi har hørt forstærkere med en mere imponerende basgengivelse, men IDA-16 gør det bare rigtigt. Mellemtonen er åben og nuanceret, og stemmer står frit i rummet uden slør – når optagelsen og det øvrige udstyr tillader det. Det samme gælder i toppen, hvor der, som på andre NuForce-produkter, er masser af opløsning og luft.

At sige, at vi fandt nye detaljer på plader, som vi kendte, er en gammel anmelderkliché. Som ikke desto mindre er sand.

IDA-16 er nemt selskab, da den ikke har særlige karakteristika, der skal passe sammen med resten. Men tolerant er den ikke. Dårlige optagelser og betoninger i andre led af afspillekæden afsløres uden smålige hensyn, hvor en mere “charmerende” forstærker kunne have drysset et formildende lag tryllestøv ud over helheden.

IDA-16 er kraftig nok til at drive langt størstedelen af de højttalere, som man kan finde på at slutte til den, og det med realistiske lydtryk. På grund af sin konstruktion producerer den stort set ingen spildvarme, så den kræver ikke meget plads omkring sig.

 

Konklusion
NuPrime IDA-16 er en superstilren forstærker, der kan trække så godt som alt, hvad du spænder efter den, og gengive alle dine signalkilder på sin egen ubekymrede måde. Den tilfører ikke noget eget karaktertræk til signalet og trækker heller ikke noget fra.

Er du til varm lyd og single-ended triodeforstærkere, bliver den næppe dit førstevalg. Og nogle hardcore high-end tilhængere vil finde IDA-16 grå og kedelig at se på, sammenlignet med imponerende og langt dyrere forstærkere. Lad os hellere kalde den business-like. Den venter bare på at blive tilsluttet og komme i gang med arbejdet.

Distribution: Studiosound

Lyd & Billede mener

Superneutral, gennemdigital topklasseforstærker, der trækker alt, du kan finde på at slutte til højttalerudgangene og leverer en ultra-velopløst lyd. Hvis du synes, at en topforstærker skal se imponerende ud, så er IDA-16 ikke noget for dig. Prisen er heller ikke for alle og enhver.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

Scroll to Top