Search
Generic filters

: NuPrime IDA-16

Arbejdshest uden præferencer

NuPrime IDA-16 er som Schweiz: Neutral, men uden omsvøb og unødvendig blødsødenhed.

Test af NuPrime-IDA-16 på Lyd & Billede

Lyd & Billede mener

Superneutral, gennemdigital topklasseforstærker, der trækker alt, du kan finde på at slutte til højttalerudgangene og leverer en ultra-velopløst lyd.
Hvis du synes, at en topforstærker skal se imponerende ud, så er IDA-16 ikke noget for dig. Prisen er heller ikke for alle og enhver.
 • Udgangseffekt: 2 x 200 W (8 ohm)
 • Frekvensområde: 10 Hz – 80 kHz
 • Indgange: Analog stereo RCA, 2 x optisk digital, 2 x koaksial, USB
 • Udgange: Højttalere (banan/skrueterminaler), line out (stereo RCA), optisk digital
 • Opløsning, koaksial: Op til 24 bit/192 kHz
 • Opløsning, optisk: Op til 24 bit/192 kHz
 • Opløsning, USB: Op til 24 bit/384 kHz samt DSD 2,8 MHz, 5,6 MHz og 11,2 MHz
 • Mål: 43,2 x 5 x 38,1 cm
 • Fås i sort og sølvanodiseret aluminium-finish
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 17995 kr

Vi har ofte testet produkter fra NuForce, og hver gang har vi været begejstret for både lydkvalitet og pris, da man sædvanligvis får rigtig meget for pengene. Nu har NuForce skabt et separat mærke til deres bedste produkter, kaldet NuPrime. Og NuPrime IDA-16 er det første produkt i serien: En 200 watt integreret digitalforstærker.

Med NuPrime IDA-16 er vi oppe i den pæne ende af prisspektret. Ikke i det nådesløst sekteriske high-end segment, hvor man kan få en brugt Mercedes for prisen på ét signalkabel, men dog stadig så kostbart, at det er kompliceret at forklare slægtninge og naboer, at prisen gælder forstærkeren alene og ikke hele anlægget.

IDA-16 koster lige under 18.000 kroner for en integreret stereoforstærker. Det er en pæn sum penge. Med til historien hører dog, at forstærkeren er digital hele vejen igennem, og at man på den måde får en digitalkonverter af høj klasse med i prisen. Konverteringen sker bare først lige før højttaler-udgangene.

Designet er stilrent, grænsende til det skrabede. Forstærkeren er en bred, meget flad boks i enten aluminiumgrå eller sort og med afskårne kanter. Det ser sobert og eksklusivt ud, men der er ikke gjort noget for at imponere rakket i form af tykke forplader, eksotiske materialer eller højglans-finish. Her er det de indre værdier, der tæller.

 

Først med 384 kHz og DSD
Teknisk er IDA-16 lige så gennemført, som NuForce/NuPrime har tradition for. Det er angiveligt den første integrerede digitalforstærker, som kan afkode DSD-signaler og PCM med sample-frekvenser op til 384 kHz. Begge dele via USB-indgangen, da de øvrige digitalindgange “kun” arbejder op til 192 kHz. Alt sammen i 24 bit opløsning.

NuPrime er især stolt af strømforsyningen, der af switched-mode typen, hvor både arbejdsfrekvens og spænding løbende tilpasses efter musikken. Et såkaldt cross-matrix array (CMA) af kondensatorer sørger for strømreserverne. Hvad der ligger bag betegnelsen, afsløres dog hverken af producenten eller af Wikipedia.

annonce

Der er digitale indgange af næsten enhver slags: Koaksial, optisk og USB. Der mangler kun balanceret AES/EBU for at gøre sættet komplet. Og USB-indgangen håndterer både PCM og DSD.

annonce

Betjeningen sker enten ved hjælp af NuForces meget karakteristiske sekskantede fjernbetjening – som man enten vil beundre eller prøve at gemme væk – eller via en række diskrete trykknapper langs forstærkerens øverste kant. Nogle gange skal man dog prøve et par gange, før forstærkeren reagerer og tænder eller skifter funktion. Så er der til gengæld også hul igennem.

 

Neutral uden at være tilgivende
Det særlige ved IDA-16 er, at den ingen særlige kendetegn har. Der er ingen toneområder, der får særbehandling, og den har ingen specialiteter. Den gør bare sit arbejde, og den gør det godt!

Bassen er dyb og magtfuld. Højttalere, som vi troede manglede bas, demonstrerer pludselig autoritet i bunden. Vi har hørt forstærkere med en mere imponerende basgengivelse, men IDA-16 gør det bare rigtigt. Mellemtonen er åben og nuanceret, og stemmer står frit i rummet uden slør – når optagelsen og det øvrige udstyr tillader det. Det samme gælder i toppen, hvor der, som på andre NuForce-produkter, er masser af opløsning og luft.

annonce

At sige, at vi fandt nye detaljer på plader, som vi kendte, er en gammel anmelderkliché. Som ikke desto mindre er sand.

IDA-16 er nemt selskab, da den ikke har særlige karakteristika, der skal passe sammen med resten. Men tolerant er den ikke. Dårlige optagelser og betoninger i andre led af afspillekæden afsløres uden smålige hensyn, hvor en mere “charmerende” forstærker kunne have drysset et formildende lag tryllestøv ud over helheden.

IDA-16 er kraftig nok til at drive langt størstedelen af de højttalere, som man kan finde på at slutte til den, og det med realistiske lydtryk. På grund af sin konstruktion producerer den stort set ingen spildvarme, så den kræver ikke meget plads omkring sig.

 

Konklusion
NuPrime IDA-16 er en superstilren forstærker, der kan trække så godt som alt, hvad du spænder efter den, og gengive alle dine signalkilder på sin egen ubekymrede måde. Den tilfører ikke noget eget karaktertræk til signalet og trækker heller ikke noget fra.

Er du til varm lyd og single-ended triodeforstærkere, bliver den næppe dit førstevalg. Og nogle hardcore high-end tilhængere vil finde IDA-16 grå og kedelig at se på, sammenlignet med imponerende og langt dyrere forstærkere. Lad os hellere kalde den business-like. Den venter bare på at blive tilsluttet og komme i gang med arbejdet.

Distribution: Studiosound

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  På udkig efter en storskærm til en fornuftig pris? Så kommer Sony XH8096 som kaldet.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er meget federe!
  De, der netop har bestilt funklende ny Audi e-tron uden at sætte kryds ved et Bang & Olufsen-lydanlæg, må tilgive os, når vi siger: Au, au, au!
  Yamaha viser tydeligt, hvorfor de behersker high-end bedre end de fleste, med en pladespiller, der river konventionerne ned og går sine egne veje.
  De små Klipsch-højttalere slår soundbars i forhold til spilleglæde og lydtryk og virker lige godt på tv’et som på mobilen.
  OnePlus Nord er blevet markedsført, som var mobilen ensbetydende med Jesu genkomst. Det er den ikke, men mindre kan også gøre det.
  Bose Frames holder UV-strålerne væk, samtidig med at de sender luftige musikalske toner direkte ind i dine øregange. Er det sommerens sejeste gadget?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elcykel-modeller fra en hollandsk virksomhed, som mener, at deres smarte og internetopkoblede cykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Thorens TD 402 DD

  Vejl.pris 5995 kr Thorens rammer ikke målet

  Technics SL-1210 MK7

  Vejl.pris 6995 kr DJ-pladespiller for musikentusiaster

  Musical Fidelity M8xi

  Vejl.pris 46995 kr Bjørnestærk og temperamentsfuld

  Hegel H390

  Vejl.pris 41995 kr Samme overlegenhed til den halve pris
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  SOMMERTILBUD
  6 UGER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Fuld adgang til lydogbillede.dk i sommer!
  PRØV i 6 UGER
  close-link