: McIntosh MT5

Godgørende grammofon

Du sparer 20.000 ved at købe denne model i stedet for topmodellen, men mister ikke noget af lydkvaliteten. Vind-vind!
Lyd & Billede mener
Solidt bygget pladespiller med magnetisk ophæng og klippefast musikformidling. En af de bedste, vi har testet i lang tid.
Solidt bygget pladespiller med magnetisk ophæng og klippefast musikformidling. En af de bedste, vi har testet i lang tid.
Specifikationer
  • Remdrevet
  • MC-pickup
  • Magnetisk ophæng
Annonce
Annonce
forfatter

Selvfølgelig er der forskel på McIntosh MT5, som vi tester her, og MT10, som vi testede sidste år. MT5 er 20.000 kroner billigere, men man mister meget lidt lydkvalitet. Pladespilleren er meget lig storebror, men der er sparet flere steder. Bl.a. er vægten reduceret med fem kilo, fordi chassis og akryltallerken er mindre og lettere.

Tonearmen og MC-pickup’en er også en smule enklere, men både arm og tallerken er monteret i keramiske lejer med magnetisk ophæng for at minimere friktion. Ligesom på MT10 til 85.000 kroner.

Den remdrevne akryltallerken hviler på et keramisk leje med et magnetfelt, der løfter tallerkenen ved hjælp af små neodymmagneter for at reducere friktionen, når den roterer. Tonearmen deler konstruktion med armen på MT10 og bruger et armrør i duraluminium, som er monteret horisontalt og vertikalt i safir/keramik-ophæng.

På armen sidder en MC-pickup med elliptisk slebet nål og 2,5 volt udgangsspænding. Med 1000 ohm belastningsimpedans passer den til de allerfleste pickup-indgange, der er tilpasset MC-pickup’er.

Såsom MC-indgangen på MA8000.

Annonce

Analogt
Lyden fra pladespilleren er afslappet og naturlig, men kan overraske med en forbavsende umiddelbar dynamik. Som på Jan Gunnar Hoffs klaverindspilning Living, hvor man bliver revet med af den dynamiske kontrast og bades i den nydelige, raffinerede klang. Og hvor det store instruments klangbund kommer bedre frem end med mange andre pladespillere, vi har testet.

Måske er det mest overraskende den måde, MA8000 gav liv til ældre analoge optagelser på. João og Astrud Gilbertos samarbejde med saxofonisten Stan Getz er velkendt materiale, som jeg sjældent har hørt så levende gengivet som her. Den dynamiske kontrast, når saxofonen pludselig kommer ind på klassikeren Girl from Ipanema, er forbavsende god.

En indspilning fra 1960’erne med Wolfgang Schneiderhan, der spiller Beethovens violinkoncert i D-dur sammen med Berlinerfilharmonikerne, var en ren nydelse. Og et bevis på, at god musik kan bevæge, når den formidles med entusiasme og god teknik. Et vellykket samspil altså, mellem afdøde Wolfgang Schneiderhan og den nye McIntosh-pladespiller.

Som jeg synes er en god kandidat til din næste pladespiller. Bedre skudsmål kan den ikke få.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.