Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Emotiva BasX A-300

Venligt muskelbundt

Prisen er lav, men effekten rundhåndet. Den kan blæse liv i tungtopfattende højttalere og få rockfødderne i bevægelse.

Skrevet af / 12/12/2018 - 11:21
Emotiva BasX A-300
John Alex Hvidlykke

Vi testede for nylig den lille receiver BasX TA-100 fra amerikanske Emotiva. Den imponerede os med god lyd og ikke mindst masser af kræfter i forhold til vægt- og prisklassen.

Nu er vi klatret et trin op ad effektstigen for at se på den tre gange så kraftige effektforstærker BasX A-300. Den koster præcis det samme som BasX TA-100, men kræver en separat forforstærker. F.eks. Emotiva BasX PT-100, som vi også tester.

Emotiva BasX A-300 leverer 150 watt pr. kanal i 8 ohms belastning – og det dobbelte i 4 ohm. Det vidner om en solidt dimensioneret strømforsyning og lover godt for basgengivelsen. Forstærkeren arbejder i klasse A/B, og strømforsyningen er af den klassiske slags med en solid ringkernetransformator og ladeelektrolytter i en tillidsvækkende størrelse. Med andre ord klassisk teknologi, som de lavede det i de gode gamle hi-fi-dage. Ikke noget med klasse D og switched-mode-strømforsyninger. Selv om nogle af komponenterne dog er krøbet i størrelse.

Da der er tale om en ren effektforstærker, er antallet af kontroller nedbragt til et minimum. Det vil sige nul. Der er en power-knap på fronten. Og A-300 kan i øvrigt tændes fra forforstærkeren via 12 volts trigger-indgangen.

Bagsiden er lige så minimalistisk: Et sæt RCA-indgange og et sæt højttalerterminaler. Det er alt. Kabinettet er lige så sort og kantet som på de øvrige Emotiva-komponenter. Men en effektforstærker skal se maskulin ud!

Lyden af Emotiva BasX A-300

Noget af det, som imponerede ved den mindre Emotiva BasX TA-100, var dynamikken og styrken i bassen. Med tre gange så meget effekt under motorhjelmen var der grund til at forvente endnu mere af samme skuffe fra A-300. Og på det punkt skuffer den bestemt ikke! Der er et formidabelt kraftoverskud, som kan få tilsyneladende bassvage højttalere til at vågne op til dåd.

Det handler ikke om, at bassen er overdrevet. Forstærkeren har bare magt til at sætte handling bag tingene, når der er bund i et stykke. Zhao Cong og Hans Nielsens “Moonlight on Spring River” har passager i synthesizerbassen, som man slet ikke lægger mærke til med en mindre effektforstærker. Og pistolskuddene og orkestereksplosionerne i Telarc-udgaven af Johann Strauss’ Banditengalopp fik hunden til at rejse sig fornærmet og gå ind i værelset ved siden af.

Lydbilledet er i øvrigt varmt og behageligt. Ikke på en sådan måde, at der mangler noget i toppen, men man er bare i godt og venligt selskab. Igen egenskaber, som vi også mødte på lillebror TA-100. Og i øvrigt på mange velkonstruerede klasse AB-forstærkere.

Diskanten og rumfornemmelsen er udmærket uden at være ekstrem. Men sammen med den livlige dynamik får man en glimrende live-fornemmelse. Et skift til den meget anderledes Pass Zen V2 klasse A-forstærker understreger både styrker og svagheder. Den lille Zen tegner en langt højere, bredere og dybere akustisk scene op. Men den bliver til gengæld slået med flere længder på dynamik og basformåen.

Det er svært at sammenligne BasX A-300 med ret meget i samme prisklasse, da markedet for billige effektforstærkere er meget lille i dag. Den eneste, vi har testet de senere år, er NuPrime STA-9, der har nogenlunde samme udgangseffekt, men de to er i øvrigt som nat og dag. Så her står valget mellem tyngde og varme hos Emotiva eller nøgternhed og slank bas hos NuPrime.

Konklusion

Emotiva BasX A-300 er en no-nonsense og tegnebogsvenlig arbejdshest af en effektforstærker, der vil sikre dig en solid og herligt dynamisk gengivelse – uden at du behøver at tænke alt for meget på højttalernes effektivitet. Den har kræfter til det meste.

Det ligger lige til højrebenet at parre den med forforstærkeren Emotiva PT-100, men A-300 vil også være nærliggende som effektforstærker til fronthøjttalerne i et hjemmebioanlæg.

picture2 picture3 picture4
<
>
Bagsiden er næsten lige så simpel som forsiden. Det er jo en effektforstærker. Foto: Emotiva
Karakter
Emotiva BasX A-300

Lyd & Billede mener

Charmerende og dynamisk lyd til en særdeles rimelig pris. Kan styre selv tungtdrevne højttalere. Du kan godt finde mere præcision og knivskarp analyseevne. Men så må du også betale for det.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top