Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST MacBook Pro med Retinaskærm

Et mesterværk

Med den nye MacBook Pro med Retinaskærm, trækker Apple igen fra konkurrenterne med en tyndere og brølende stærk laptop med en skærm, som savner modstykke.
Lyd & Billede mener
Skærmen Hurtig Let og tynd
Visse udgange savnes Kan ikke opgraderes
Specifikationer
  • Processor: Intel Core i7 2,3-2,7 GHz
  • Lagring: 256-768 GB SSD
  • Skærm: 15 tommer LED-belyst IPS 2880×1800
  • Tilslutninger: 2 x Thunderbolt, 2 x USB 3.0, HDMI, SDXC-kortlæsere, 802.11b/g/n
  • Størrelse: 35,9×24,7×1,8 cm
  • Vægt: 2,02 kg
  • Batteritid: 7 timer, 30 dages dvale

Det første, der slår os, er, hvor tynd den er sammenlignet med tidligere modeller. Med sine 1,8 cm begynder den faktisk at nærme sig MacBook Airs 1,7 cm, og det bliver interessant at se, om dette er noget, der vil gælde alle modellerne fremover.

At de ydre mål er blevet slankere har selvfølgelig sine konsekvenser. Der findes ikke længere indbygget DVD-drev, hvilket ikke er nogen katastrofe for de fleste, som sandsynligvis er gået over til at anvende USB-hukommelse eller ganske simpelt netværksopkobling. Og savner man et, kan man altid købe et eksternt Apple USB SuperDrive. USB-portene er for øvrigt opgraderet til USB 3.0, hvilket gør, at man som Mac-ejer nu kan anvende alle eksterne harddiske og andet tilbehør i fuld hastighed.Magsafe-stikket er nu af samme type som på Air. Thunderbolt-porte findes der to af. Ethernetport findes derimod ikke og heller ikke Firewire, selv om begge findes som Thunderbolt-adaptere.

Vidunderlig skærm
Den store nyhed med ved denne MacBook Pro-model er dog helt klart Retinaskærmen. For dem, der er gået glip af det, så er det Apples navn på en skærm, hvor opløsningen og pixeltætheden er så høj, at man ikke kan skelne de enkelte pixels med det blotte øje. Det så vi først på iPhone 4 og iPhone 4S, siden på den nye iPad, og nu altså første gang på en computerskærm. Denne høje opløsning giver knivskarp tekst og billeder, hvor man kan se detaljer på en måde, man aldrig har set magen til.

Men det handler ikke bare om at sidde med næsen mod skærmen og savle, det har faktisk mange praktiske konsekvenser også. Når man sidder og sorterer billeder, så kan man se mange flere detaljer i miniaturer og i mange tilfælde afgøre, om man skal beholde billederne eller ej, uden man behøver at åbne dem. Når man redigerer video, så kan man køre en 1080p-opløst video i et lille vindue og se alle detaljer, selvom man har tidslinjen og alle nødvendige kontroller oppe på skærmen. Meget praktisk!Det er ikke bare den høje opløsning, som gør skærmen speciel. Takket være IPS-panelet får man god farvegengivelse, men så god som her, har vi ikke set på andre skærme. Hvis man ikke er for kræsen, fungere det faktisk lige ud af kassen. Man har også en betragtningsvinkel, som er på imponerende 178 grader. Men hvor andre mest praler af deres betragtningsvinkel, så får man her ikke den samme forringelse af billedkvaliteten, når man ser på skærmen fra siden. Apple har også formået at fjerne meget af refleksionerne fra skærmen, hvilket gør den meget behagelig at bruge, når der er indfaldende lys udefra.

Det eneste egentlige problem med en så højopløst skærm er, at man ser, hvor lavopløste mange ting er. Et eksempel er hjemmesider, hvor billeder og visse skrifttyper pludselig ser taggede ud. At surfe på denne computer er derfor en skrækkelig oplevelse, indtil ejerene af webstederne indser, at der findes højopløste skærme, som man må tilpasse sig.

Annonce

Hurtig fætter
Under overfladen er der helt klart også sket en hel del. Platformen er opgraderet til Intels seneste Ivy Bridge arkitektur, og dermed er også Core i7-processoren af nyeste model. Grafikken kører enten på Intels indbyggede HD Graphics 4000 eller på et separat Nvida Geforce GT650M grafikkort, når man kører mere krævende applikationer. Resultatet er, ifølge Apple, en præstationsøgning på hele 60 % i forhold til de gamle modeller. Bare det faktum, at man nu kan køre fire ukomprimerede video-streams i fuld HD-opløsning er nok til at overbevise os.

Det er dog ikke nogen dramatisk præstationsøgning sammenlignet med sidste års MacBook Pro, når det gælder regnekraft. Vi taler om 5-20 procent. Det er dog sammenlignet med en i forvejen hurtig laptop. Sammenlignet med forrige års MacBook Air eller en to år gammel Pro, så er den faktisk dobbelt så hurtig. Og lægger vi hertil, at den nu anvender SSD, så bliver den oplevede præstation faktisk uhyggelig hurtig.Hvad man bør tænke på ved bestillingen er, om man har tilstrækkelig af både hukommelse og lagringsplads. Man kan nemlig ikke selv installere mere senere.

Konklusion
Apple har formået at gøre en allerede meget hurtig og velbygget professionel bærbar endnu mere attråværdig. Selv om computerkraften ikke er øget markant, så betyder opgraderingen til superhurtig flash-hukommelse og hurtigere grafik-chips, at maskinen føles fantastisk hurtig. Det mest imponerende er stadig skærmen, som både er overlegen i forhold til de mest højopløste og giver en fantastisk billedkvalitet. Alt dette har man pakket ind i et chassis, som nærmer sig MacBook Air, både i vægt og slanke mål. Det er en imponerede præstation.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

16 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.