Porsche Design er kendt for at lave tilbehør til sportsvognsejere, såsom tøj, ure og solbriller. Men de senere år har de også kastet sig over elektronik, bl.a. i samarbejde med Huawei, hvor de har lavet en specialversion af Mate 10 og Huaweis Smartwatch. Eller i samarbejde med KEF, hvor de har designet rejsehøjttaleren Gravity One, de vellykkede hørepropper Motion One og de kompetente støjreducerende hovedtelefoner Space One Wireless.
Nu begiver de sig ind på computermarkedet med den luksuriøse Porsche Design Book One.
Unik på flere måder
Allerede ved første øjekast står det klart, at det ikke er en metervare-laptop. Både chassis- og skærmdelen er massive blokke af børstet aluminium med fint afslebne kanter. Den ligner MacBook Pro ikke så lidt, hvilket er et kompliment på et marked fuld af triste plasticmaskiner.
Book One virker solid og holdbar, og selvfølgelig medfølger der et sleeve til transport og en pudseklud til at holde den fri for støv og fedtfingre. Men det meget metal gør den også relativt tung i forhold til størrelsen.
Funktionelt er det heller ikke nogen almindelig laptop. Ligesom Microsoft Surface Book kan skærmen drejes 360 grader til f.eks. præsentationer. Det er muligt ved hjælp af de særlige hængsler, der minder om tandhjul.
Desuden kan skærmen kobles fra og bruges som tablet. Det er dog ikke altid, låsen giver slip, når man vil have den til det. Som tablet virker den tung og klodset, og kanterne er skarpe at holde på.
Store ambitioner
På papiret ser alt normalt ud for en relativt let computer, der er beregnet til brug på farten. Den har en moderne, strømsvag Core i7-processor, tilstrækkeligt med hukommelse og et pænt stort SSD-drev. Grafikken er Intels indbyggede, hvilket er rimeligt, hvis man ikke er på udkig efter en spilcomputer.
Man kan også slutte det meste til takket være to USB-C-porte, hvoraf den ene understøtter Thunderbolt. Derudover er der to almindelige USB 3.0-porte, og så medfølger der rart nok en adapter til HDMI. Der er også en microSD-kortlæser.
Tastaturet er rart at skrive på takket være god afstand mellem tasterne og fin vandring. Derimod kan det være svært at finde tasterne, hvis man har computeren på knæene, da belysningen er ujævn. Hvis man har den på knæene, er skærmens vægt også et problem, da den har en tendens til at tippe bagover.
Hvis man vil spille musik, bør man holde sig til hovedtelefoner, da de indbyggede højttalere lyder grelt og mangler enhver form for basgengivelse.
Webkameraet har IR og understøtter Windows Hello, så man kan logge ind med ansigtsgenkendelse. Men frustrerende nok sker det ofte, at det ikke lykkes den at tænde kameraet.
Af en så lille skærm at være er den meget højopløst. Det er selvfølgelig godt for detaljegengivelsen, men spørgsmålet er, om det ikke ville være bedre for ydelse og strømforbrug med mere almindelig opløsning. Lysstyrken er glimrende, men det er desværre på bekostning af sortniveauet.
Man bør nok kalibrere skærmen, da farvegengivelsen fra fabrikken ikke er god nok til fotoredigering. Den medfølgende Wacom-kompatible pen er til gengæld fremragende og kan fæstnes magnetisk på siden af skærmen.
Ekstraordinær ydelse
Selv om det lyder godt med en i7-processor, er kølingen ikke effektiv nok til at køre den på fuld hastighed. Porsche Design har derfor begrænset turbo-tilstanden.
Det ses ikke så meget i normale benchmark-tests som Geekbench 4, hvor resultatet er på niveau med andre modeller med de samme specifikationer. Men i mere krævende tests som Cinebench er den blandt de langsomste, vi har testet det sidste års tid. Det samme gælder på spilgrafik, hvor den i 3DMark-testen må se sig slået af Dell XPS 13, der ellers har tilsvarende hardware.
Mærkeligt nok er det heller ikke en lydløs maskine. Selv om blæseren ikke er det værste, vi har hørt, går den i gang ved selv mindre belastning. Og hvis man sidder i et stille lokale, kan man hele tiden høre en hvinen og susen fra maskinen.
Batterilevetiden er opgivet 14 timer, hvilket er meget optimistisk. Ved normal brug kan man få op til otte timer. Derimod holder det batteriet i tablet’en kun tre en halv time, hvilket er lidt usselt. Den har også en evne til at aflade i dvale, hvilket kan give ubehagelige overraskelser, når man skal bruge den.
Konklusion
Porsche Design Book One er det stilige alternativ til dem, der vil have en laptop, en tablet med pen og en skærm til præsentationer – samlet i én enhed. Men så må man være forberedt på kompromiser. Tablet’en er tung, føles skarp i hænderne og har kort batterilevetid.
Som laptop er den god til kontorarbejde, men har ikke hestekræfter nok til videoredigering eller spil. Med en tung skærm, der får computeren til at tippe bagover, og en lås til tablet-delen, der kan drille, er den heller ikke uden irritationsmomenter. Derudover er prisen den højeste i klassen.
Vi håber på en opdateret model, hvor udførelsen passer bedre til den grundlæggende idé, som jo faktisk er god.
Home mener
Smart og stiligt design. Vendbar og aftagelig skærm. Godt tastatur og god pen. Tung skærm giver balanceproblemer. Begrænset ydelse. Ikke god nok som tablet.
Vejl. pris 18800 kr
Specifikationer
Processor: 2,7 GHz Intel Core i7-7500U dual-core
Skærm: 13,3" IPS touch, 3200 x 1800 (QHD+)
Operativsystem: Windows 10 Pro, 64 bit
Hukommelse: 16 GB DDR3-ram, 1866 MHz
Lager: 512 GB PCIe SSD
Grafik: Intel HD Graphics 620 m. 8 GB delt ram
Mål og vægt: 31,1 x 1,6 x 15,9 cm / 1,58 kg
HD-webcam m. IR, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, 2 x USB-C (1 med Thunderbolt), 2 x USB 3.0, 3,5 mm minijack, SD-kortlæser
Web: porsche-design.com
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer