Fujitsu Lifebook U904

For dyrt betalt

Fujitsu Lifebook U904 er en glimrende ultrabook, men prisen er for høj.
Lyd & Billede mener
Meget flot skærm med skarpe farver og høj opløsning. Slankt, let og strømlinet design. Kommer både med indbygget 4G/LTE, Wi-Fi og Ethernet.
128 gigabyte SSD-lager er ikke helt nok, og byggekvaliteten er ikke robust nok i forhold til de dyre materialer. Tastaturet er heller ikke det bedste, og det samme må siges om touchpad’en. Den høje pris kan simpelthen ikke retfærdiggøres.
Specifikationer
  • Windows 8.1 Pro
  • 2,5 GHz Intel Core i5-4300U processor
  • 10 GB DDR3L SDRAM / 128 GB SSD
  • 14" IGZO touch LED-skærm 3200 x 1800 WQHD+
  • 2 x USB 3.0, HDMI, SDXC-kortlæser, 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth
  • 329,9 x 229,9 x 15,5 mm
  • 1,39 kg
  • 10 timers batteritid
forfatter

Det her er en af de slankeste og letteste 14 tommers ultrabooks, vi har set. Fujitsus Lifebook U904 vejer kun 1,39 kilo og kommer i et strømlinet, konservativt design udført i aluminium og magnesium.

Skærmopløsningen er på 3200 x 1800 pixel – den samme høje opløsning som på Samsungs absolutte topmodel, ATIV Book 9 Plus – og derudover har Lifebook U904 sågar indbygget plads til SIM-kort (understøtter 4G/LTE). Maskinen kan også tilsluttes almindeligt LAN via Ethernet, så der er sørget for forbindelserne på alle fronter.

LIFEBOOK_U904_02

Ud over den flotte skærm byder den også på glimrende lyd (så længe man bruger et par gode hovedtelefoner, for de indbyggede højttalere lyder som en frø, der synger blues i en blikspand), og maskinen er dermed ikke bare tænkt som værktøj til produktivitet, men også som underholdningscenter til film og musik. Umiddelbart er Lifebook U904 altså intet mindre end den ultimative mobile kriger.

Så meget desto større er vores irritation over, at byggekvaliteten på flere punkter ikke er i orden. Tastaturet trækker ned i den samlede vurdering. Tasternes vandring er for kort (selv om afstanden mellem dem er godkendt), og hele kabinettet giver efter, når man skriver. Og det er oven i købet et generelt problem, for den manglende robusthed går igen, hvis man f.eks. holder den lukkede bærbare i én hånd eller trykker med fingrene rundt om maskinens store touchpad. Man mærker tydeligt, at kabinettet giver efter.

Som vi i øvrigt heller ikke er begejstret over. Den er rent ud sagt elendig og reagerer ofte med små forsinkelser. Det kan bedst beskrives som, at man ikke føler, man har ordentlig fat i pilen på skærmen med fingrene, og så er det kun til begrænset hjælp, at Lifebook U904 har touch-skærm.

På papiret har Fujitsu Lifebook U904 specifikationer, der er optimeret til høj ydelse. Hele 10 gigabyte ram har maskinen, som derudover er udstyret med en Intel Core i5 processor, der i vores testeksemplar er clocket op til 2,5 GHz. Derfor er benchmark-resultaterne også lidt af en skuffelse.

Annonce

I Geekbench 3 scorer Lifebook U904 2.689 (single-core) og 4.758 (multi-core). Det er på niveau med førnævnte Samsung ATIV Book 9 Plus, mens Apples tilsvarende model – MacBook Pro med 2,6 GHz Intel Core i5 processor, men blot 8 gigabyte ram – scorer hele 3.118 (single-core) og 6.609 (multi-core) i samme test.

LIFEBOOK_U904_02

Konklusion
Og således kommer vi til testens egentlige pointe. Fujitsu Lifebook U904 har samme høje skærmopløsning som Samsung ATIV Book 9 Plus, og den er fremstillet af dyre materialer og holdt i et slankt, strømlinet design. Men det kniber med robustheden, og selv om den ikke yder tilnærmelsesvis lige så godt som den tilsvarende Apple-model, er den væsentlig dyrere. Prisen er over, hvad man giver for MacBook Pro med Retina-skærm med hele 512 gigabyte SSD, men med Lifebook U904 i den testede konfiguration må man altså nøjes med 128 gigabyte SSD.

Også Samsungs ATIV Book 9 Plus bliver dyrere end MacBook Pro, hvis konfigurationerne skal være identiske, men af de tre maskiner er Fujitsu Lifebook U904 langt den dyreste, selv om man faktisk får mindre for sine penge.

Isoleret set kan man sagtens blive tilfreds med Lifebook U904, men vi mener ikke, at den høje pris er retfærdiggjort, og det trækker ned i den samlede vurdering.

Læs alle artikler i én uge for 19 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?
Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Læs også: