TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Acer Aspire One Cloudbook 11

Ultrabook for fedterøve

Superbillig letvægtsbærbar med Windows 10 og batteri nok til en hel dag på farten.

Af / 08/03/2016 - 06:00
Acer Aspire One Cloudbook 11

Home mener

  • Den er ultrakompakt, let og rimelig kvik. Hvis du overvejer at købe en Chromebook, er den et spændende alternativ. Prisen er fantastisk.
  • Til prisen er der kompromiser. Masser af dem. Den er langsom, har meget lidt plads, og touchpad’en er dårlig. Men køb den bare alligevel!

Ultrabooks – altså superslanke, fjerlette notebook-computere med batteri til en hel dag – er lækkert, men desværre også kostbart legetøj. 12.000-15.000 kroner er en typisk adgangsbillet til den eksklusive klub af de bedste ultrabooks. Den slags udskrivninger er fortrinsvis for dem, der har folk til at betale deres hardware-regning, altså chefer og specialister.

For folk med en almindelig økonomi og et mere skrabet gadget-budget kan en såkaldt Chromebook være et realistisk alternativ. Vi har testet et bundt af dem, og hvis man kan leve med det Linux-baserede Chrome-styresystem, ekstremt begrænset lagerplads og et endnu mere begrænset udvalg af programmer, får man meget for pengene.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Chromebook-konkurrent

Acer Aspire One Cloudbook 11 er prismæssigt en direkte konkurrent til Chromebooks, hvad navnet mere end antyder. Men styresystemet er “den ægte vare”, nemlig Windows 10, hvilket betyder, at man kan køre alle pc-programmer suppleret med Windows 8/10-apps fra Microsoft Store. Så længe lagerpladsen rækker.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Af ydre er Cloudbook 11 ydmyg som en gråspurv, men egentlig ganske pæn. Alt er i koksgrå plast. TFT-skærmen på 11,6 tommer har en opløsning på 1366 x 768 punkter og er lysstærk nok til at arbejde behageligt. Tastaturet er på grund af maskinens størrelse lidt formindsket, men rimelig behageligt at arbejde på. Dog er de to Shift-taster meget svære at ramme.

Touchpad’en er stor og understøtter multitouch, men er hverken særlig hurtig eller særlig følsom. Skal du bruge maskinen til andet en hyggesurfing, vil en trådløs Bluetooth-mus derfor være god at have med i tasken.

Annonce

Cloudbook 11 har to USB-porte, HDMI-udgang og SD-kortlæser. Det er det hele. Ethernet kan ikke tilsluttes. Til gengæld er der understøttelse af Wi-Fi 801.11ac og dermed overførselshastigheder i gigabitklassen. Passende for en maskine, hvis rette element er skyen.

Under motorhjelmen finder man en Intel Celeron dual-core processor på 1,6 GHz. Der er 2 gigabyte ram, og lagerpladsen udgøres af 32 gigabyte indbygget flash-hukommelse. Den kan dog udvides med et SD-kort. Desværre er kortlæseren designet så upraktisk, at kortet stikker en cm ud af siden på pc’en med risiko for at blive rykket løs eller knække. En kortlæser med fjederudløsning som dem, man finder i de fleste pc’er og kameraer, ville have gjort det muligt at bruge kortet som ekstra harddisk.

Office er med – men drop det

Der medfølger et års abonnement på Microsoft Office 365 Home samt 1 terabyte lagerplads på OneDrive. Det sidste er en god ting, men Office-pakken er en blandet fornøjelse. Den nyeste udgave af kontorprogrammerne er simpelthen for tung at arbejde med på en så langsom maskine, og en komplet installation optager en alt for stor del af de blot 32 gigabyte lagerplads. Her er en gammel Office-pakke fra skuffen eller den gratis OpenOffice.org en lettere byrde for maskinen.

Det er nemt at finde svagheder ved Cloudbook 11. Som ultra-økonomimodel er den nemlig én stor samling kompromiser. Men det interessante er i virkeligheden, hvor meget der faktisk er kommet med! Takket være Windows 10 kan du køre de nyeste programmer. Computeren er selvsagt alt for langsom til videoredigering, men perfekt til kontorprogrammer og studiebrug. Du kan have den med overalt, og batteriet holder til en hel dags notater eller til flere spillefilm på rejsen.

 

Benchmarks

Med en 1,6 GHz Celeron-processor og kun 2 gigabyte ram er der ikke lagt op til hastighedsfest, og det kan naturligt nok ses på benchmark-resultaterne.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

I vores CPU-test, Geekbench 3, opnåede computeren en score på 814 i single-core og 1.384 i multi-core. Det er talværdier, som vi ikke er vant til at se på pc’er. Og havde der været tale om en telefon, ville vi være i mellemklassen.

I Cinebench R15 opnåede den en hastighed på 11,87 fps. Det er omkring en tredjedel af den typiske score for moderne i7-baserede laptops (herunder ultrabooks), mens deciderede fartmonstre som MSI GT72S er syv gange så hurtige som Cloudbook One.

Browsermark-testen gav en score på 2.181. Det er igen omkring en tredjedel af det typiske resultat, men ikke langsommere, end at man godt kan surfe nogenlunde behageligt på nettet.

Vi har også for sportens skyld pudset 3D-grafiktesten 3DMark Vantage på Cloudbook 11. 1.388 er ikke en score, som man kan prale af, men den gennemførte faktisk testen.

På de fleste punkter er Cloudbook 11 betydelig langsommere end en moderne pc. Det er forventeligt ud fra hardwaren, som er mere end nogle få generationer bagud i forhold til dagens standard.

Et sted, hvor computeren til gengæld klarer sig over gennemsnittet, er batteritiden. Med Peacekeeper-stresstesten gik der fire timer og 37 minutter, før batteriet måtte give op. Det er mindre end en hel arbejdsdag, men testen er langt hårdere end normal brug, da computeren sættes på uafbrudt regnearbejde med maksimal skærmbelysning og alle spareforanstaltninger slået fra.

 

Konklusion

Acer Aspire One er hverken hurtig eller avanceret, og har du brug for masser af regnekraft til tunge opgaver, skal du kigge andetsteds. Men som en nem computer, man bare kan smide i tasken, er den fremragende og et spændende alternativ til de mere begrænsede Chromebooks til samme pris.

Den fylder hverken op i tasken eller budgettet og kan i praksis alt, hvad der er brug for i løbet af en arbejds- eller studiedag. At det kan lade sig gøre at sælge en komplet Windows 10-pc for så få penge, er fantastisk. Og den er faktisk en ultrabook.

 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre