Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: 13″ MacBook Pro med Retina-skærm

Et mindre mesterværk

MacBook Pro med Retina-skærm har vi allerede én gang haft på testbænken, og selvom den nye udgave med 13” skærm er mindre, gælder det ikke vores begejstring.

Skrevet af / 21/12/2012 - 13:57
13″ MacBook Pro med Retina-skærm
Peter Gotschalk

Det er godt et halvt års tid siden, at Apple lancerede den første bærbare computer med Retina-skærm. Det var en MacBook Pro med 15” skærm, og da vi testede den, var vi svært begejstrede. Vi kaldte den en ”brølende stærk laptop med en skærm, der savner modstykke” og konkluderede, at ”Apple har formået at gøre en allerede meget hurtig og velbygget professionel bærbar endnu mere attråværdig”, hvilket var en ”imponerende præstation.”

Uden separat grafikkort
Nu er Apple så kommet med en 13”-udgave af samme bærbare computer, og her er stort set ingen slinger i valsen. Specifikationerne er en smule anderledes, men i bund og grund er der tale om den samme solide præstation, som vi endnu har til gode at se overgået af nogen anden computer-producent.Den rå ydelse (målt med testværktøjet Geekbench) er med en score på 7275 helt på niveau med de allerbedste produkter fra Samsung og ASUS i ultrabook-klassen, og også den grafiske præstation er ganske glimrende. Dog ikke helt på højde med, hvad storebror på 15” kan levere, for 13”-modellen leveres uden det separate NVIDIA GeForce GT 650M grafikkort, som gjorde den første 15” Retina-model så lynende hurtig til krævende grafisk arbejde.

Meget små ikoner eller et fantastisk billede
Standardkortet, Intel HD Graphics 4000, har de to Retina-maskiner dog til fælles, og når det gælder selve skærmen og billedkvaliteten, så er den nye 13” MacBook Pro med Retina-skærm faktisk et mulehår bedre end sin storebror, som må ”nøjes” med en pixeltæthed på 220 ppi mod 227 ppi på 13”-modellen.

Den maksimale skærmopløsning er på 2560 x 1600 pixels, hvilket kræver meget, meget gode øjne, da både bogstaver, ikoner og alt andet bliver så småt, at det ikke længere er praktisk at arbejde med. Derfor har Apple begrænset indstillingsmulighederne, således at den maksimale mulige skalering går op til 1680 x 1050 pixels. Bedst ser skærmbilledet dog ud, hvis du vælger den indstilling, Apple kalder ”Bedst til Retina-skærm”, hvilket er en opløsning på 1280 x 800 pixels.

Hvis du vil trodse Apples begrænsninger, så kan godt det lade sig gøre, men det kræver at du downloader et eksternt program, som kan justere skærmopløsningen. Vi prøvede programmet QuickRes, som lader dig skifte mellem et bestemt antal prædefinerede skærmopløsninger inklusive den maksimale på 2560 x 1600 pixels blot ved hjælp af et enkelt museklik, men der findes andre, som sikkert er lige så gode.

Malurt i bægeret
Retina-skærmen giver dog denne MacBook Pro et enkelt ret så irriterende problem, som Apple må have kendt til siden den første model med 15” skærm kom på markedet. Og det er hakkende AirPlay-lyd. Det er ikke decideret umuligt at afspille musik via AirPlay, men det er tæt på, for lyden standser og starter igen fra højttalerne efter forgodtbefindende. En enkelt Google-søgning afslører, at det er et kendt problem, som skyldes standard-grafikkortet fra Intel.Driveren spiller åbenbart ikke 100%, hvilket har indvirkning på AirPlay-funktionaliteten, og hvor løsningen for ejere af 15”-udgaven er at gå ind i deres systemindstillinger og fravælge ”Automatic Graphics Switching”, så NVIDIA-kortet tager sig af alle grafiske opgaver hele tiden, så må ejere af 13”-modellen bare væbne sig med tålmodighed og håbe på, at Apple og Intel snart får fikset problemet i en opdatering. For vi husker lige, at det kun er 15”-modellen, der er udstyret med et separat NVIDIA-grafikkort. Øv!

Konklusion
13” MacBook Pro med Retina-skærm er formentlig den bedste laptop på markedet i sin klasse, og den er det oplagte valg, hvis man gerne have et bærbart muskelbundt i ultrabook-størrelse. Skærmen er uden sammenligning den bedste på markedet, og den høje ydelse og skærmkvalitet er pakket ind i Apples stilrene, lækre og brugervenlige design. Havde det ikke været for AirPlay-problemerne havde denne maskine været til en ren seks’er!

Home mener

Høj ydelse Bedste laptop-skærm på markedet Problemer med AirPlay

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Lyd & Billede
Scroll to Top