Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

13″ MacBook Pro med Retina-skærm

Et mindre mesterværk

MacBook Pro med Retina-skærm har vi allerede én gang haft på testbænken, og selvom den nye udgave med 13” skærm er mindre, gælder det ikke vores begejstring.
Lyd & Billede mener
Høj ydelse Bedste laptop-skærm på markedet
Problemer med AirPlay
Specifikationer
  • OS X Mountain Lion
  • Intel Core i5 2,5 GHz processor
  • 256 GB SSD, 8 GB SDRAM
  • 13,3" LED-bagbelyst IPS 2560 x 1600
  • 2x Thunderbolt, 2x USB 3, HDMI, SDXC-kortlæser, 802.11n, Bluetooth 4.0
  • 31,4 x 21,9 x 1,9 cm
  • 1,62 kg
  • 7 timer batteritid

Det er godt et halvt års tid siden, at Apple lancerede den første bærbare computer med Retina-skærm. Det var en MacBook Pro med 15” skærm, og da vi testede den, var vi svært begejstrede. Vi kaldte den en ”brølende stærk laptop med en skærm, der savner modstykke” og konkluderede, at ”Apple har formået at gøre en allerede meget hurtig og velbygget professionel bærbar endnu mere attråværdig”, hvilket var en ”imponerende præstation.”

Uden separat grafikkort
Nu er Apple så kommet med en 13”-udgave af samme bærbare computer, og her er stort set ingen slinger i valsen. Specifikationerne er en smule anderledes, men i bund og grund er der tale om den samme solide præstation, som vi endnu har til gode at se overgået af nogen anden computer-producent.Den rå ydelse (målt med testværktøjet Geekbench) er med en score på 7275 helt på niveau med de allerbedste produkter fra Samsung og ASUS i ultrabook-klassen, og også den grafiske præstation er ganske glimrende. Dog ikke helt på højde med, hvad storebror på 15” kan levere, for 13”-modellen leveres uden det separate NVIDIA GeForce GT 650M grafikkort, som gjorde den første 15” Retina-model så lynende hurtig til krævende grafisk arbejde.

Meget små ikoner eller et fantastisk billede
Standardkortet, Intel HD Graphics 4000, har de to Retina-maskiner dog til fælles, og når det gælder selve skærmen og billedkvaliteten, så er den nye 13” MacBook Pro med Retina-skærm faktisk et mulehår bedre end sin storebror, som må ”nøjes” med en pixeltæthed på 220 ppi mod 227 ppi på 13”-modellen.

Den maksimale skærmopløsning er på 2560 x 1600 pixels, hvilket kræver meget, meget gode øjne, da både bogstaver, ikoner og alt andet bliver så småt, at det ikke længere er praktisk at arbejde med. Derfor har Apple begrænset indstillingsmulighederne, således at den maksimale mulige skalering går op til 1680 x 1050 pixels. Bedst ser skærmbilledet dog ud, hvis du vælger den indstilling, Apple kalder ”Bedst til Retina-skærm”, hvilket er en opløsning på 1280 x 800 pixels.

Hvis du vil trodse Apples begrænsninger, så kan godt det lade sig gøre, men det kræver at du downloader et eksternt program, som kan justere skærmopløsningen. Vi prøvede programmet QuickRes, som lader dig skifte mellem et bestemt antal prædefinerede skærmopløsninger inklusive den maksimale på 2560 x 1600 pixels blot ved hjælp af et enkelt museklik, men der findes andre, som sikkert er lige så gode.

Annonce

Malurt i bægeret
Retina-skærmen giver dog denne MacBook Pro et enkelt ret så irriterende problem, som Apple må have kendt til siden den første model med 15” skærm kom på markedet. Og det er hakkende AirPlay-lyd. Det er ikke decideret umuligt at afspille musik via AirPlay, men det er tæt på, for lyden standser og starter igen fra højttalerne efter forgodtbefindende. En enkelt Google-søgning afslører, at det er et kendt problem, som skyldes standard-grafikkortet fra Intel.Driveren spiller åbenbart ikke 100%, hvilket har indvirkning på AirPlay-funktionaliteten, og hvor løsningen for ejere af 15”-udgaven er at gå ind i deres systemindstillinger og fravælge ”Automatic Graphics Switching”, så NVIDIA-kortet tager sig af alle grafiske opgaver hele tiden, så må ejere af 13”-modellen bare væbne sig med tålmodighed og håbe på, at Apple og Intel snart får fikset problemet i en opdatering. For vi husker lige, at det kun er 15”-modellen, der er udstyret med et separat NVIDIA-grafikkort. Øv!

Konklusion
13” MacBook Pro med Retina-skærm er formentlig den bedste laptop på markedet i sin klasse, og den er det oplagte valg, hvis man gerne have et bærbart muskelbundt i ultrabook-størrelse. Skærmen er uden sammenligning den bedste på markedet, og den høje ydelse og skærmkvalitet er pakket ind i Apples stilrene, lækre og brugervenlige design. Havde det ikke været for AirPlay-problemerne havde denne maskine været til en ren seks’er!

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

7 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.