BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% BARE DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

TEST : Sony FE 20 mm F1.8 G

Knivskarp 20 mm vidvinkel

Det er lille, let og knivskarpt – en sjælden kombination for vidvinkelobjektiver.

Sony FE 20 mm F1.8 G

Lyd & Billede mener

Knivskarpt over hele billedfladen. Kun moderat vignettering. Let, kompakt og vejrbestandigt.
Pebret.
 • Type: Vidvinkelobjektiv
 • Lysstyrke: f/1.8
 • Billedstabilisering: Nej
 • Nærgrænse: 18 cm (mf)
 • Filterdiameter: 67 mm
 • Linse-elementer: 14 i alt, i 12 grupper
 • Mål og vægt: Ø 73,5 x 84,7 mm / 373 g
 • Andet: Modlysblænde, vejrbestandigt
 • Til: Sony E
 • Web: sony.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 9000 kr

Langt de fleste objektiver med så bred billedvinkel som Sonys Sony FE 20 mm F1.8 G har optiske udfordringer, der ofte må korrigeres i efterbehandlingen.

De mest almindelige problemer er lystab i hjørnerne, kraftig fortegning og meget ujævn skarphed over billedfladen på fuld blænde. Alligevel er området mellem 20 og 24 mm meget anvendeligt.

En 20 mm er perfekt til landskaber og natur, og når den er så let og kompakt som Sonys, er der ikke meget at bære på. Men en 20 mm kan også være god til arkitektur, rejser og gadefoto; ja, selv portrætter, når de tages i miljøer, kan fungere godt med en så bred billedvinkel.

Kompakt, let og kompetent 20 mm. (Foto: Lasse Svendsen)

Sony-objektivet er ypperligt til alt dette, men også til video. Det har ganske vist ikke optisk billedstabilisering, men det er heller ikke kritisk for så korte brændvidder. Derimod har det trinløs og lydløs blænde – og noget nær lydløs autofokus.

Objektivet, der er tilpasset Sonys full-frame-kameraer i Alpha-serien, er også vejrbestandigt, og en modlysblænde medfølger.

Blænderingen kan skifte mellem trinløst og trin på 1/3 blændeværdi fra f/1.8 til f/22. Den har også en A-position til program- eller blændeautomatik og en programmérbar funktionsknap. Man skifter fra auto- til manuel fokus med en skydeknap på objektivet og ikke på kameraet, som hos enkelte andre kameraproducenter.

Vælg selv, om blænderingen skal være trinløs eller ej. (Foto: Lasse Svendsen)

Ni blændelameller

Indeni har Sony formået at få plads til hele 14 linse-elementer. To af dem er asfæriske, tre er af såkaldt lavbrydningsglas, og frontelementet har en støv- og vandafvisende fluoritbelægning. Ni buede blændelameller skal give helt cirkulær blænde for at få så blød bag- og frontfokus (bokeh) som muligt.

To lineære elektromotorer driver autofokus, som på vores Sony a7R IV var lynhurtig under næsten alle lysforhold. Som nævnt kan man fokusere manuelt, men det giver ikke den samme følelse som mekanisk fokusering, da også manuel fokus foregår elektronisk.

Sonys a7R IV og FE 20 mm F1.8 G er en meget anvendelig kombination. (Foto: Lasse Svendsen)

Klasseledende skarphed

Det er ikke svært at finde objektiver med meget høj skarphed, men det er sjældent, at en vidvinkel er så skarp helt ud i hjørnerne som her. Jeg kan ikke huske at have testet en bedre 20 mm.

Selvfølgelig, hvis motivet er tæt nok på – nærgrænsen er 18 cm ved manuel fokus – vil man få perspektivfortegning, men objektivet er næsten perfekt rettegnende. Der er nærmest ingen synlig linjefortegning, før man kommer meget tæt på (fortegningskorrektion kan slås til og fra i kameraet). Samtidig er vignetteringen minimal, også på f/1.8, og næsten helt væk fra f/2.8.

Skarpheden er meget jævn, især fra f/4.0 til f/11. Blænde f/22 og f/16 giver synlig diffraktion, hvilket reducerer skarpheden, men selv på f/1.8 er hjørneskarpheden forbavsende god. Der er sjældent for en 20 mm f/1.8.

Beskeden vignettering får man i højre hjørne på f/1.8. (Foto: Lasse Svendsen)

Kontrasten er rigtig god, og det ser bestemt ud, som om objektivets opløsning ikke udfordres af raw-filerne fra Sony a7R IV’s 61 megapixel.

Der er ikke nogen kromatisk fejlbrydning af betydning, og objektivet er godt korrigeret for komafejl og sfærisk aberration. Det kan være lidt følsomt over for strølys, så behold modlysblænden på og undgå at vinkle objektivet direkte mod stærke lyskilder.

En anden ting, jeg lagde mærke til, er at Sony holder ord, når de lover jævn og naturlig bokeh. For- og baggrund er næsten perfekt tegnet, objektivet er usædvanlig jævnt helt ud i kanterne på lyskilder, og det bløde for- og bagfokus er lige jævnt over hele billedfladen. Der er heller ingen synlig “misfarvning” af de områder, der er ude af fokus.

20 mm vidvinkel kan give fine billedvinkler. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Sony FE 20 mm F1.8 G er så tæt på den perfekte vidvinkel, som man kan komme. Nogle vil altid have mere, f.eks. f/1.4 og 18 eller endda 16 mm brændvidde, men 20 mm med blænde f/1.8 er et godt kompromis mellem anvendelighed og pris.

Billigt er det ikke, men for Sony-fotografer, der kan bruge en næsten fejlfri 20 mm vidvinkel, sidder det lige i øjet. Få om nogen vidvinkelobjektiver er i nærheden af den optiske ydelse, man får her.

67 mm filterfatning og vejrbestandigt. (Foto: Lasse Svendsen)
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Panasonic Lumix S5

  Vejl.pris 17990 kr Lumix S5 er Panasonics bedste allround-kamera

  Nikon Z5

  Vejl.pris 14690 kr Overkommelig indgangsbillet til full-frame

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.