Search
Generic filters

TEST : Sony FE 20 mm F1.8 G

Knivskarp 20 mm vidvinkel

Det er lille, let og knivskarpt – en sjælden kombination for vidvinkelobjektiver.

Sony FE 20 mm F1.8 G

Lyd & Billede mener

Knivskarpt over hele billedfladen. Kun moderat vignettering. Let, kompakt og vejrbestandigt.
Pebret.
 • Type: Vidvinkelobjektiv
 • Lysstyrke: f/1.8
 • Billedstabilisering: Nej
 • Nærgrænse: 18 cm (mf)
 • Filterdiameter: 67 mm
 • Linse-elementer: 14 i alt, i 12 grupper
 • Mål og vægt: Ø 73,5 x 84,7 mm / 373 g
 • Andet: Modlysblænde, vejrbestandigt
 • Til: Sony E
 • Web: sony.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 9000 kr

Langt de fleste objektiver med så bred billedvinkel som Sonys Sony FE 20 mm F1.8 G har optiske udfordringer, der ofte må korrigeres i efterbehandlingen.

De mest almindelige problemer er lystab i hjørnerne, kraftig fortegning og meget ujævn skarphed over billedfladen på fuld blænde. Alligevel er området mellem 20 og 24 mm meget anvendeligt.

En 20 mm er perfekt til landskaber og natur, og når den er så let og kompakt som Sonys, er der ikke meget at bære på. Men en 20 mm kan også være god til arkitektur, rejser og gadefoto; ja, selv portrætter, når de tages i miljøer, kan fungere godt med en så bred billedvinkel.

Kompakt, let og kompetent 20 mm. (Foto: Lasse Svendsen)

Sony-objektivet er ypperligt til alt dette, men også til video. Det har ganske vist ikke optisk billedstabilisering, men det er heller ikke kritisk for så korte brændvidder. Derimod har det trinløs og lydløs blænde – og noget nær lydløs autofokus.

Objektivet, der er tilpasset Sonys full-frame-kameraer i Alpha-serien, er også vejrbestandigt, og en modlysblænde medfølger.

Blænderingen kan skifte mellem trinløst og trin på 1/3 blændeværdi fra f/1.8 til f/22. Den har også en A-position til program- eller blændeautomatik og en programmérbar funktionsknap. Man skifter fra auto- til manuel fokus med en skydeknap på objektivet og ikke på kameraet, som hos enkelte andre kameraproducenter.

Vælg selv, om blænderingen skal være trinløs eller ej. (Foto: Lasse Svendsen)

Ni blændelameller

Indeni har Sony formået at få plads til hele 14 linse-elementer. To af dem er asfæriske, tre er af såkaldt lavbrydningsglas, og frontelementet har en støv- og vandafvisende fluoritbelægning. Ni buede blændelameller skal give helt cirkulær blænde for at få så blød bag- og frontfokus (bokeh) som muligt.

To lineære elektromotorer driver autofokus, som på vores Sony a7R IV var lynhurtig under næsten alle lysforhold. Som nævnt kan man fokusere manuelt, men det giver ikke den samme følelse som mekanisk fokusering, da også manuel fokus foregår elektronisk.

Sonys a7R IV og FE 20 mm F1.8 G er en meget anvendelig kombination. (Foto: Lasse Svendsen)

Klasseledende skarphed

Det er ikke svært at finde objektiver med meget høj skarphed, men det er sjældent, at en vidvinkel er så skarp helt ud i hjørnerne som her. Jeg kan ikke huske at have testet en bedre 20 mm.

Selvfølgelig, hvis motivet er tæt nok på – nærgrænsen er 18 cm ved manuel fokus – vil man få perspektivfortegning, men objektivet er næsten perfekt rettegnende. Der er nærmest ingen synlig linjefortegning, før man kommer meget tæt på (fortegningskorrektion kan slås til og fra i kameraet). Samtidig er vignetteringen minimal, også på f/1.8, og næsten helt væk fra f/2.8.

Skarpheden er meget jævn, især fra f/4.0 til f/11. Blænde f/22 og f/16 giver synlig diffraktion, hvilket reducerer skarpheden, men selv på f/1.8 er hjørneskarpheden forbavsende god. Der er sjældent for en 20 mm f/1.8.

Beskeden vignettering får man i højre hjørne på f/1.8. (Foto: Lasse Svendsen)

Kontrasten er rigtig god, og det ser bestemt ud, som om objektivets opløsning ikke udfordres af raw-filerne fra Sony a7R IV’s 61 megapixel.

Der er ikke nogen kromatisk fejlbrydning af betydning, og objektivet er godt korrigeret for komafejl og sfærisk aberration. Det kan være lidt følsomt over for strølys, så behold modlysblænden på og undgå at vinkle objektivet direkte mod stærke lyskilder.

En anden ting, jeg lagde mærke til, er at Sony holder ord, når de lover jævn og naturlig bokeh. For- og baggrund er næsten perfekt tegnet, objektivet er usædvanlig jævnt helt ud i kanterne på lyskilder, og det bløde for- og bagfokus er lige jævnt over hele billedfladen. Der er heller ingen synlig “misfarvning” af de områder, der er ude af fokus.

20 mm vidvinkel kan give fine billedvinkler. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Sony FE 20 mm F1.8 G er så tæt på den perfekte vidvinkel, som man kan komme. Nogle vil altid have mere, f.eks. f/1.4 og 18 eller endda 16 mm brændvidde, men 20 mm med blænde f/1.8 er et godt kompromis mellem anvendelighed og pris.

Billigt er det ikke, men for Sony-fotografer, der kan bruge en næsten fejlfri 20 mm vidvinkel, sidder det lige i øjet. Få om nogen vidvinkelobjektiver er i nærheden af den optiske ydelse, man får her.

67 mm filterfatning og vejrbestandigt. (Foto: Lasse Svendsen)
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.
  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.
  Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

  Nu kan du downloade Disney+

  Disneys nye streaming-tjeneste er omsider tilgængelig til
  download på en række forskellige platforme. Her finder du den!   
  Læs mere >>
  close-link