data-srcset
TestPanasonic Lumix TZ95
Panasonic Lumix TZ95

Kompakt og pris­gunstig superzoom

Panasonics meget anvendelige kamera med 30x zoom og 4K-video opfylder de flestes ønsker.

Skarpe stillbilleder over store dele af brændvidderne. 4K-video og -stills. Høj skudtakt. Fin batterilevetid. Skarp søger og god touch-skærm.
Billedstøj fra ISO 1600, beskæring på 4K og ujævn optisk skarphed.
Bedste priser

Én ting skal man være klar over, når man ønsker sig et superzoomkamera: Man må sluge nogle kompromiser på billedkvaliteten, for 30x zoom er en stor konstruktionsmæssig udfordring.

Men det er fuldt ud muligt at få flotte billeder med et superzoomkamera. Man skal bare være opmærksom på begrænsningerne.

Udvalget af superzoomkameraer er begrænset, men det er stadig en populær kameratype. Panasonic har flere modeller, og Lumix TZ95 er den nyeste model blandt deres kompakte kameraer med kraftig zoom.

Her får man 30x zoom på 24-720 mm, som er nok til det meste for de fleste. Hvad enten man er på storbyferie og vil fotografere spektakulær arkitektur med vidvinkel eller ude i naturen og prøver at få billeder af vilde dyr med tele.

De nærmeste konkurrenter til TZ95 er Canon PowerShot SX740 HS med 40x zoom, Sony Cyber-shot HX99 med 30x zoom og Nikon Coolpix A1000 med 35x zoom.

Fælles for dem alle fire er en lille 1/2,3 tommers bagbelyst billedsensor, kraftig zoom, 4K-video og optisk billedstabilisering.

Alle undtagen Canon har vipbar touch-skærm og elektronisk søger, men TZ95 har en skarpere 180 graders touch-skærm og en større og skarpere søger, og det kan hente 8 megapixel stillbilleder fra en 4K/30 fps videostrøm.

annonce

Kameraet har også en meget bedre batterilevetid på 380 billeder pr. opladning og 10 fps skudtakt (5 fps med kontinuerlig autofokus).

annonce
Touch-skærmen kan vippes 180 grader, og zoomringen kan programmeres til andre opgaver. Foto: Lasse Svendsen

4K-video og -stillbilleder

Lumix-kameraet har fået automarkering på 4K-optagelse, så det er lettere at finde og gemme stillbilleder fra 4K-strømmen, som tager billedserier i 8 megapixel opløsning.

Det har også en anden Panasonic-specialitet: Post Focus, hvor man kan vælge, hvor billedet skal være skarpt, efter at det er taget. Man peger bare på skærmen, der hvor man vil have, at billedet skal være skarpt, og gemmer så billedet bagefter.

Det har programmérbare knapper, også på skærmen. Fire på kameraet og fem mere på touch-skærmen.

Den ene knap, Fn2, fungerer også som knap til at tjekke udsnit. Hvis man zoomer ind og trykker på knappen, zoomer kameraet lidt ud og viser udsnittet i en ramme i søgeren eller på skærmen. Hvis man holder knappen inde, zoomer det endnu mere ud, men beholder rammen i midten, der viser det valgte udsnit eller brændvidden.

annonce

Bedre søger

Lumix-kameraerne har ofte en rotérbar ring omkring zoomobjektivet, og det har TZ95 også. Den kan programmeres som zoomring med trinløs eller trinvis zoom, eller bruges som blændering, til valg af lukkertid eller manuel fokus og meget mere. Den kan også bruges til at gennemgå de mange filtereffekter, der er indbygget i kameraet.

Panasonics touch-skærme er blandt de bedste i klassen. Følsomme med hurtig respons og pegefokus på både stillbilleder og video. Det er også muligt at zoome med fingeren på skærmens højre kant.

Den elektroniske søger er en synlig forbedring i forhold til forgængeren TZ90, med langt bedre opløsning og lidt bedre forstørrelse. Men den er stadig ikke særlig stor og af typen med sekvensopdatering af billedet. Det giver desværre en del flimmer, især når man zoomer eller panorerer.

Men den er stadig meget bedre end konkurrenternes søgere.

Video- og billedkvalitet

TZ95 kan gemme billederne som raw-filer, og de kan efterbehandles og gemmes som jpeg-filer i kameraet. Eller senere.

Med en relativt beskeden billedflade på 1/2,3 tomme øges risikoen for billedstøj. Især i svagt lys og ved høje ISO-værdier. Her går grænsen for tolerabelt støjomfang ved ISO 1600. Alt herover giver meget grovkornet kornstøj. Slå Extended ISO fra i menuerne, så kameraet holder sig under ISO 3200.

På moderate ISO-værdier bliver billederne meget skarpe over store dele af zoomområdet. Udfordringen ligger mellem 500 og 720 mm, hvor skarpheden falder mærkbart, især på blænde f/8.0, som er maksimum her. På tele er det faktisk bedre at holde sig til fuld blændeåbning. Altså maksimalt f/6.4.

Mellem 50 og 200 mm er skarpheden bedst og mest jævn, men på 24 mm vidvinkel skal man vælge f/5.6 for at opnå størst mulig skarphed helt ud i kanterne.

Den optiske billedstabilisering er guld værd. Især på tele, hvor den stort set formår at kompensere for hænder, der ikke kan holde kameraet stabilt. Hold kameraet tættere på kroppen og brug søgeren for at opnå endnu bedre stabilitet.

Video-optagelse med almindelig 1080 HD giver acceptabel kvalitet, men optagelserne bliver væsentlig skarpere med 4K. Her beskærer kameraet dog billedfladen, så zoomen bliver en 35-1050 mm, og videokvaliteten – selv med 4K – lider lidt under det. Sammenlignet med kameraer, der skyder 4K fra hele billedsensoren, uden beskæring.

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at Panasonic Lumix TZ95 er et nyttigt superzoomkamera til rejselystne og andre, der gerne vil have kraftig zoom. Kameraet er hurtigt og meget brugervenligt, og det har både god batterilevetid og fin billedkvalitet. Muligheden for 4K-stillbilleder er mere nyttig, end man måske lige tror, og 30x zoom i lommen gør TZ95 til et praktisk og godt valg i denne klasse. Så længe man er opmærksom på begrænsningerne, vel at mærke.

Fakta

 • Type: 20 Mp kompaktkamera
 • Optik: 24-720 mm f/3.4-6.3
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
 • Søger: 2,33 Mp elektronisk, 0,53x forstørrelse
 • Serieoptagelse: 10 fps
 • Video: 4K/30 fps, 100 Mbit/s
 • Tilslutninger: USB 2.0, HDMI
 • Batteritid: 380 skud/opladning
 • Mål og vægt: 112 x 69 x 42 mm / 327 g
 • Højdepunkter: Vipbar touch-skærm, Bluetooth, Wi-Fi, 4K-stills, USB-opladning, optisk bildestabilisering, elektronisk lukker ned til 1/16.000 s
 • Web: panasonic.dk

Pris

3899 ,-

Bedste priser

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativer til Panasonic Lumix TZ95

   data-srcset

  Canons enkleste systemkamera

  Glem indstillinger og vanskelige begreber. Dette ­Canon-kamera giver selv nybegynderen fine billeder.

   data-srcset

  Helt kanon fra Canon

  Kompaktkamera fra Canon viser, hvorfor der stadig er liv i fotomarkedet.

   data-srcset

  Tag et af disse otte kameraer med ud og rejse, så er du næsten garanteret flotte feriebilleder.

  (Foto: Producent)

  Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

  (Foto: Producent)

  Når billedkvaliteten er vigtigst, er Fujifilm GFX 50R ikke til at komme uden om.

  (Foto: Producent)

  Nogle kameraer har længe ligget på vores liste over de bedste kompaktkameraer. Nu kommer arvtageren til et af dem.

  (Foto: Lasse Svendsen)

  Vandtætte kameraer passer lige så godt til ferier og fjeldture som til vandsport.

  (Foto: Lasse Svendsen)

  Med 8x zoom er verdens bedste lommekamera blevet mere anvendeligt.

  (Foto: Yamaha)

  Denne Yamaha-højttaler er lavet med de samme krav til faglig præcision som deres koncertflygler. Det kan både ses og høres.