Search
Generic filters
test

Panasonic Lumix G9

 itemprop
testPanasonic Lumix G9
December 2017Panasonic Lumix G9

Superb spejlrefleks-killer

Her er et af de mest vellykkede kameraer, vi har testet. Det perfekte allround-kamera for viderekomne.

Fantastisk brugervenlighed og ergonomi. Lynhurtig respons og skudtakt, fornem søger samt en billedkvalitet, der flytter grænser.
Billedstøj og dynamik ligger lidt efter de allerbedste.
Bedste priser

Normalt må man vælge. Man kan ikke få i både pose og sæk. Et kamera, der skal være lynhurtigt med høj skudtakt, kan ikke have ekstrem opløsning. Et kamera, der skal være bygget som en professionel model, kan ikke være lille og let. Og et kamera, der skal være lige godt til stillbilleder og video, er ofte kun bedst i den ene disciplin.

Få er lykkedes så godt med at opfylde alle ønskerne som Panasonic Lumix G9. Et kamera med ekstrem skudtakt og opløsning, som er lille og let, vejrbeskyttet og bygget i metal, med raffinerede funktioner og høj ydelse både på stillbilleder og video.

Jeg vil vove den påstand, at G9 ikke alene er Panasonics bedste kamera, men en af de allerbedste systemkameraer for entusiastiske fotografer, der stiller høje krav til skarphed, skudtakt, billedkvalitet og brugervenlighed.

Kameraet ligner lidt Nikon D500 i udformning – hvilket er et kompliment – og er ligesom dette et af de mest tilfredsstillende kameraer, jeg har prøvet.

Det er et kamera til snart sagt ethvert behov. Sport, bryllup, landskab, dyreliv, rejser eller almindelig hobbyfotografering – G9 kan det hele. Desuden leverer det højkvalitets video i 4K-opløsning og har alle de funktioner, man kan forvente af et professionelt kamera. Og lidt til.

En af de mest nyttige funktioner i et kamera er indbygget femaksers billedstabilisering. Her fungerer den sammen med en optisk stabilisator i objektivet og giver op til 6,5 trins kompensation. Bedst i klassen.

Man kan hente stillbilleder fra 6K-opløsning med 30 fps optagehastighed, som giver 18 megapixel billeder. Man kan også hente stillbilleder fra 4K med hele 60 fps, hvilket giver 8,3 megapixel billeder, og kameraet har ægte 4K/60 fps video, en skudtakt på 20 fps i fuld 20 megapixel opløsning samt Panasonics lynhurtige og præcise DFD-fokus (Depth From Defocus).

annonce

Og der er selvfølgelig meget mere endnu. Såsom en stor elektronisk søger uden black-out på serieoptagelser, to hukommelseskortpladser, USB-opladning, vridbar touch-skærm og statusskærm på toppen af kameraet.

annonce

Det er egenskaber, man også finder en del af hos konkurrenterne, f.eks. Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 og Fujifilm X-T2.

Med modlysblænde. (Foto: Panasonic)

80 MP-billeder med høj opløsning

Ligesom Olympus-kameraet kan G9 tage billeder i ekstra høj opløsning, nemlig 80 megapixel. Princippet er det samme på begge modeller. Man sætter kameraet på stativ, aktiverer høj opløsning i menuen og tager billedet. Så tager kameraet flere eksponeringer og flytter billedchippen mellem hvert billede, og sætter så eksponeringerne sammen til ét 80 megapixel billede.

Siden det tager nogle sekunder, bør både kamera og motiv stå stille, ellers dukker der uskarphed op i billederne.

Kameraets videoegenskaber er ikke lige så avancerede som Lumix GH5’s, men sidstnævnte er i praksis også nærmere et professionelt videokamera med stillbilleder som bonus.

annonce

4K- og 6K-opløsning

Man kan optage video i 4K-format med op til 60 fps og 150 Mbit/s, hvilket giver meget rene billedfiler praktisk taget uden forstyrrende rullende lukker. 4K-feedet kan som sagt også bruges til at hente 8 megapixel stillbilleder fra en 60 fps billedstrøm, ligesom man kan hente 18 megapixel stillbilleder fra en 30 fps 6K-videostrøm.

Med den elektroniske lukker formår G9 en skudtakt på 20 billeder i sekundet med fuld 20 megapixel opløsning og autofokus hele vejen.

Kameraet gemmer 4K-optagelserne på SD-kort i 8 bit og 4:2:0 internt (mod 10 bit/4:2:2 på GH5). Begge kortpladser tager UHS-II-kort, som er nødvendige for at håndtere den store datastrøm fra 4K-video og billedserier med 20, 30 og 60 fps.

Fra oven. (Foto: Panasonic)

Superb brugervenlighed

Kameraets DFD-fokus med 225 fokuspunkter er den bedste, vi har prøvet på noget Panasonic-kamera, og sammen med den nye Leica DG Elmarit 200 mm f/2.8 er det en yderst kompetent kamerapakke. Også til action, dyreliv og sport.

Det låsbare programhjul er placeret til venstre for den store søger. Som med 3,7 megapixel opløsning og stor forstørrelse er blandt de bedste, vi har set. Den har knap nok synlig black-out på serieoptagelser, så man hele tiden kan følge motivet i søgeren.

Under det nævnte programhjul sidder et hjul til serieoptagelser og selvudløser, til højre for søgeren en bagbelyst statusskærm, to indstillingshjul og knapper til hvidbalance, ISO-følsomhed, eksponeringskompensation og video-optagelse samt on/off. Smart placeret rundt om udløserknappen, ligesom hos Pentax og Nikon.

Den vipbare touch-skærm kan både bruges til at scrolle i menuerne og vælge fokuspunkter og eksponering med. En række programmérbare knapper til højre for skærmen, endnu et indstillingshjul og en hurtigknap til fokusvalg giver fotografen mange muligheder.

Flere af knapperne er programmérbare, også flere af dem, man finder på skærmen, og kameraet har en umådelig praktisk joystick-knap til valg af fokuspunkter. Det har også et par knapper og en skyder foran, som fotografen selv kan indstille, og tre sæt indstillingsvalg kan gemmes og hentes frem fra programhjulets hukommelsesbanker C1, C2 og C3.

Det vejrbeskyttede kamerahus er virkelig solidt og tillidsvækkende bygget med god plads til hænderne, et stort håndgreb og en fornem søger. Der findes også et vertikalgreb til kameraet, som er praktisk, når man bruger lange teleobjektiver, og samtidig øger batterikapaciteten væsentligt.

Bagfra, med vertikalgreb. (Foto: Panasonic)

Billedkvalitet

Kameraet har samme bagbelyste 20 megapixel billedsensor – uden lavpasfilter – som Lumix GH5. Panasonic siger, at de er næsten ens, bare med opdateret elektronik på sensoren i G9. Men billedprocessoren er ny, og det kan ses: Endelig har Panasonic taget et vigtigt skridt frem på stillbilledkvalitet. Farvegengivelsen er den bedste fra noget Lumix-kamera og på niveau med de bedste konkurrenter.

Billeddynamikken ligger stadig lidt efter Nikon D500, men forskellen er ikke stor nok til, at jeg mener, den er noget minus for kameraet.

Billedstøj er meget bedre under kontrol her end på GH5, og det er ikke før man passerer ISO 6400, at man får kornstøj, der kan være generende. Lige så vigtigt er det, hvordan støjen ser ud. Her er den meget finkornet, og kameraet formår at holde farvestøj meget bedre under kontrol end GH5.

Stillbilledkvaliteten er så god, at det hurtigt bliver hårkløveri at sammenligne med andre kameraer, men detaljeskarphed, farvegengivelse, billeddynamik og (manglen på) billedstøj er på niveau med – eller bedre end – Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 og Fujifilm X-T2.

Kvaliteten af 4K-optagelser er bedre med G9 end med nogen af de nævnte og vil for mange være en god grund til at foretrække Panasonic-kameraet frem for dets nærmeste konkurrenter.

Konklusion

Billedkvaliteten fra Panasonic Lumix G9 er så god, at man må lede andre steder efter fejl og mangler. Men de er ikke lette at finde, for kameraets ergonomi er gennemført god, det virker så godt skruet sammen, som man kan forlange, og det har et funktionsniveau, der kan gøre selv den mest krævende fotograf målløs. Det er faktisk heller ikke svært at forsvare prisen, for der findes ikke p.t. noget bedre kamera i denne klasse.

Fakta

Type: 20 MP systemkamera med MFT billedsensor
Optik: Micro Four Thirds
Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
Søger: Elektronisk, 3,68 MP, 0,83x forstørrelse
Serieoptagelse: 20 fps
Video: 4K, 50 fps, 150 Mbit/s
Batteritid: 400 skud/opladning
Mål og vægt: 137 x 97 x 92 mm / 658 g
Højdepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, 6K-stillbilder, DFD-fokus, vipbar touch-skærm, 2 SD-kortpladser, vejrbeskyttet, billedstabilisering, USB 3.0 med opladning, mic ind/hovedtelefon ud
Web: panasonic.dk

Pris

14695 ,-

Bedste priser

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Panasonic Lumix G9

   data-srcset

  Det bedste spejlrefleks

  Der er måske aldrig lavet et bedre spejlreflekskamera end Canons nye flagskib.

   data-srcset

  Se mere med sort-hvid

  Før farvefilm fandtes der kun sort-hvid. Her er det digitale kamera, der ikke tager farvebilleder.

   data-srcset

  Nikons bedste allround-spejlrefleks

  Man behøver ikke at være traditionalist for at sætte pris på funktionerne i Nikons nye fuldblods spejlreflekskamera.

   data-srcset

  Superbt allround-kamera

  Med det vellykkede Z50 viser Nikon, hvorfor alle ikke har brug for et professionelt kamera.

   data-srcset

  Klassisk professionelt kamera

  Lad dig ikke narre af det klassiske retro-­design – Fujifilm X-Pro3 er et topsejt kamera.

   data-srcset

  Canons enkleste systemkamera

  Glem indstillinger og vanskelige begreber. Dette ­Canon-kamera giver selv nybegynderen fine billeder.

  PRØV LB+ I 3 UGER
  3 UGER LB+ FOR 3 KR
  Fuld adgang til lydogbillede.dk
  PRØV i 3 UGER
  Ingen bindingstid
  Luk
  Scroll til toppen