Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Test Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 50-200 mm F2.8-4.0

Superb telezoom

Panasonic fortsætter med at lave kvalitetsoptik til professionelle og amatører.
Karakter
Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 50-200 mm F2.8-4.0
Lyd & Billede mener
Skarpt på næsten alle brændvidder og blænder. Nul fortegning. God vejrbeskyttelse. Kompakt, let og hurtigt.
Dyrt. Intet stativfæste.
Specifikationer
Type: 50-200 mm tele (tilsv. 100-400 mm) Lysstyrke: f/2.8-4.0 Nærgrænse: 75 cm Filterdiameter: 67 mm Linse-elementer: 21 i alt, i 15 grupper Mål og vægt: Ø 76 x 132 mm / 655 g Andet: Modlysblænde, vejrbeskyttet, optisk billedstabilisering Til: Panasonic/Olympus MFT Web: panasonic.dk

For Panasonic-fotografer, der har brug for kvalitetsoptik, er det gode tider. De kan vælge imellem mange objektiver og en række forskellige brændvidder. F.eks. det fantastiske Panasonic Leica DG Elmarit 200 mm f/2.8 – en 400 mm tele med rigtig god lysstyrke. Eller 100-400 mm f/4.0-6.3, som svarer til 200-800 mm (!).

Nu kan de også overveje det nye Vario-Elmarit 50-200 mm f/2.8-4.0. En 100-400 mm telezoom med god lysstyrke, som egner sig aldeles fortrinligt til natur, sport og dyreliv.

Det er mindre og lettere end 100-400 mm zoomen og et mere lysstærkt alternativ for dem, der ikke har brug for så ekstrem zoom. Sammenlignet med tilsvarende zooms til full-frame-kameraer fra Canon og Nikon er det væsentlig mere kompakt. Og lettere.

Det er også langt billigere.

Stabilisering

Panasonic-zoomen er også vejrbeskyttet og har indbygget optisk billedstabilisering. Det gør den lige så velegnet til fotografering i møgvejr, som når lyset kræver længere lukkertider. Så er billedstabiliseringen god at have. Især på telezooms. Den fungerer desuden med nyere Panasonic Lumix-kameraers indbyggede stabilisering og kan kompensere for op til fem eksponeringstrin i fem akser.

Annonce

Autofokus

Det 13 cm lange objektiv er ikke alene lysstærkt med f/2.8 og f/4.0 som de største blænder. Det understøtter også Panasonics 240 fps fokussystem på de dyreste kameraer, og autofokus er stille, hurtig og præcis. På bevægelige motiver havde objektivet ingen problemer med at følge bevægelser på 200 mm brændvidde og moderat lysstyrke. F.eks. blænde f/8.0.

Håndholdt i stærk vind på 400 mm, med optisk billedstabilisering. (Foto: Lasse Svendsen)

Ydelse

Desuden er det forbløffende skarpt og fri for fortegning, og dæmper kromatisk aberration og strølys i strakt arm.

Der er marginalt med vignettering på 50 mm ved blænde f/2.8, og skarpheden er meget jævn ud i hjørnerne. Den bliver endnu bedre fra blænde f/4.0, og det gælder alle brændvidder op til 100 mm, hvor skarpheden ikke falder, før diffraktion dæmper den lidt på blænde f/16 og f/22.

I objektivets yderområde kan man se, at skarpheden ikke er helt jævn på 200 mm, og her bør man holde sig mellem f/5.6 og f/11, for at den skal være så høj som muligt. Det er dog stadig superb ydelse for en 4x telezoom af denne type og med så god lysstyrke på alle brændvidder.

Annonce

Konklusion

For en 50-200 mm – reelt 100-400 mm – tele med så god lysstyrke er Leica DG Vario Elmarit et fremragende korrigeret, skarpt og frem for alt håndtérbart og anvendeligt objektiv. Nogle vil savne en blændering, som Panasonic har på flere af deres Leica-mærkede objektiver, men savnet af et stativfæste vil være større for andre. Under alle omstændigheder er det endnu et Panasonic-objektiv af meget høj kvalitet, der vil finde mange begejstrede ejere. Fuldt fortjent.

forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.