Test : Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 50-200 mm F2.8-4.0

Superb telezoom

Panasonic fortsætter med at lave kvalitetsoptik til professionelle og amatører.

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 50-200 mm F2.8-4.0

Lyd & Billede mener

Skarpt på næsten alle brændvidder og blænder. Nul fortegning. God vejrbeskyttelse. Kompakt, let og hurtigt.
Dyrt. Intet stativfæste.
Type: 50-200 mm tele (tilsv. 100-400 mm)

Lysstyrke: f/2.8-4.0

Nærgrænse: 75 cm

Filterdiameter: 67 mm

Linse-elementer: 21 i alt, i 15 grupper

Mål og vægt: Ø 76 x 132 mm / 655 g

Andet: Modlysblænde, vejrbeskyttet, optisk billedstabilisering

Til: Panasonic/Olympus MFT

Web: panasonic.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 14.395 kr

For Panasonic-fotografer, der har brug for kvalitetsoptik, er det gode tider. De kan vælge imellem mange objektiver og en række forskellige brændvidder. F.eks. det fantastiske Panasonic Leica DG Elmarit 200 mm f/2.8 – en 400 mm tele med rigtig god lysstyrke. Eller 100-400 mm f/4.0-6.3, som svarer til 200-800 mm (!).

Nu kan de også overveje det nye Vario-Elmarit 50-200 mm f/2.8-4.0. En 100-400 mm telezoom med god lysstyrke, som egner sig aldeles fortrinligt til natur, sport og dyreliv.

Det er mindre og lettere end 100-400 mm zoomen og et mere lysstærkt alternativ for dem, der ikke har brug for så ekstrem zoom. Sammenlignet med tilsvarende zooms til full-frame-kameraer fra Canon og Nikon er det væsentlig mere kompakt. Og lettere.

Det er også langt billigere.

Stabilisering

Panasonic-zoomen er også vejrbeskyttet og har indbygget optisk billedstabilisering. Det gør den lige så velegnet til fotografering i møgvejr, som når lyset kræver længere lukkertider. Så er billedstabiliseringen god at have. Især på telezooms. Den fungerer desuden med nyere Panasonic Lumix-kameraers indbyggede stabilisering og kan kompensere for op til fem eksponeringstrin i fem akser.

Autofokus

Det 13 cm lange objektiv er ikke alene lysstærkt med f/2.8 og f/4.0 som de største blænder. Det understøtter også Panasonics 240 fps fokussystem på de dyreste kameraer, og autofokus er stille, hurtig og præcis. På bevægelige motiver havde objektivet ingen problemer med at følge bevægelser på 200 mm brændvidde og moderat lysstyrke. F.eks. blænde f/8.0.

Håndholdt i stærk vind på 400 mm, med optisk billedstabilisering. (Foto: Lasse Svendsen)

Ydelse

Desuden er det forbløffende skarpt og fri for fortegning, og dæmper kromatisk aberration og strølys i strakt arm.

Der er marginalt med vignettering på 50 mm ved blænde f/2.8, og skarpheden er meget jævn ud i hjørnerne. Den bliver endnu bedre fra blænde f/4.0, og det gælder alle brændvidder op til 100 mm, hvor skarpheden ikke falder, før diffraktion dæmper den lidt på blænde f/16 og f/22.

I objektivets yderområde kan man se, at skarpheden ikke er helt jævn på 200 mm, og her bør man holde sig mellem f/5.6 og f/11, for at den skal være så høj som muligt. Det er dog stadig superb ydelse for en 4x telezoom af denne type og med så god lysstyrke på alle brændvidder.

Konklusion

For en 50-200 mm – reelt 100-400 mm – tele med så god lysstyrke er Leica DG Vario Elmarit et fremragende korrigeret, skarpt og frem for alt håndtérbart og anvendeligt objektiv. Nogle vil savne en blændering, som Panasonic har på flere af deres Leica-mærkede objektiver, men savnet af et stativfæste vil være større for andre. Under alle omstændigheder er det endnu et Panasonic-objektiv af meget høj kvalitet, der vil finde mange begejstrede ejere. Fuldt fortjent.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.