Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: EPOS Sennheiser Adapt 660

Perfekte til det mobile hjemmekontor

Sennheisers støjreducerende PXC 550 har fået nyt liv under danske EPOS. Det fulde navn er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor endnu bedre talelyd er den største forskel.

Skrevet af / 30/11/2020 - 22:25
EPOS Sennheiser Adapt 660
Geir Gråbein Nordby

I en verden, hvor man ikke kan se skoven for bare ens sorte, støjreducerende hovedtelefoner, føles det ekstra godt, når nogen tør være anderledes. Derfor kunne jeg godt lide Sennheiser PXC 550, som senere blev opgraderet til PXC 550-II. Hvor de ægformede ørekopper nærmest går i ét med ørerne og giver et meget slankere udtryk for dem, der ikke vil have store ørebøffer på hovedet.

EPOS Sennheiser Adapt 660 folded
EPOS Sennheiser Adapt 660 kan foldes sammen og fylder ikke meget i etuiet. (Foto: EPOS)

Kontormodel

Nu er danske EPOS – i en slags samarbejde med Sennheiser – kommet med deres egen kontormodel baseret på PXC 550. EPOS Sennheiser Adapt 660 er i bund og grund magen til; den største forskel er, at Adapt 660 er UC-certificerede. Det betyder, at de fungerer optimalt med telekonference-apps på PC’en, samtidig med at de kan være forbundet med mobilen via Bluetooth.

PC-tilslutning sker med en medfølgende USB-dongle, som er forhåndskoblet til hovedtelefonerne. Bare tænd Adapt 660 og sæt USB-stikket i PC’en.

Prisen på Adapt 660 er højere end på Sennheiser-modellen. De koster 3.500 kroner, hvilket gør dem ca. 25 procent dyrere end de fleste konkurrenter og mere end dobbelt så dyre som PXC 550-II, som man nu kan få for omkring 1.500 kroner. Det rejser nogle spørgsmål.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(1)
(Foto: EPOS)

Imponerende talekvalitet

EPOS har brugt maskinlæring til at udvikle avancerede algoritmer for at optimere stemmegengivelsen. Til formålet bruges tre mikrofoner, og talekvaliteten på Adapt 660 er da også imponerende.

Min egen stemme lyder meget klarere i Adapt 660 end i f.eks. Sony WH-1000XM3 (jeg havde ikke XM4 til rådighed under denne test) og mindst lige så godt som i Jabra Evolve2 85, der har separat mikrofonbom (test på vej).

Læs også Jabra udfordrer eliten Jabra vil have del i markedet for støjreducerende hovedtelefoner i luksusklassen.

Teams

Adapt 660 har en dedikeret lilla knap, der kan åbne Microsoft Teams, når de er sluttet til en PC. Noget, arbejdsgivere bør notere sig! Zoom og andre konferenceprogrammer er der ingen tilsvarende funktion til endnu.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(4)
Luk larmen ude i metroen. (Foto: EPOS)

Batterilevetid

Adapt 660 er opgivet til at holde hele 20 timer med støjreduktion og Bluetooth aktiveret, mens de skal holde i 30 timer, hvis man slår støjreduktionen fra. Der, hvor EPOS har dummet sig lidt, er ved at bruge Micro USB-stik i stedet for USB-C, der har hurtigopladning.

Støjreduktion

Støjreduktionen i Adapt 660 er i bund og grund den samme som i Sennheiser PXC 550. Den er blandt de bedre, og selv om den må se sig slået af Sony WH-1000XM4 og også forgængeren XM3, så undertrykker Adapt 660 støj effektivt nok til, at det ikke er noget problem.

EPOS har sammen med Sennheiser udviklet en adaptiv støjteknologi, der automatisk vælger, hvor meget støjreduktion der er brug for, ud fra omgivelserne. Hvor aggressiv den adaptive støjreduktion skal være, kan indstilles med Windows-app’en Epos Connect, men de kan også bare sættes til maksimal støjreduktion direkte på hovedtelefonerne.

Ingen EPOS-mobilapp var tilgængelig i skrivende stund (Epos Connect vil være tilgængelig til Android og iOS den 1. december), men man kan bruge Sennheiser SmartControl til Android og iOS for at indstille EQ, hvor man også kan vælge imellem forudindstillinger, og man kan justere niveauet for støjreduktion og lave sine egne lytteprofiler.

EPOS Sennheiser Adapt 660 left
De ægformede ørekopper indkapsler ørerne, samtidig med at hovedtelefonerne ikke ser så store og klodsede ud. (Foto: EPOS)

Touch-panel

Den højre ørekop har en touch-flade, hvor man let kan pause og starte musikken. Tryk to gange, og omgivelseslyden forstærkes i stedet for at dæmpes, hvis man vil høre, når nogen taler til én. Hvis man derimod holder fingeren på panelet et stykke tid og slipper, når man hører et bip, vil stemmeassistenten på mobilen dukke op.

Meget at huske

Der er meget at huske, når man skal manøvrere ved hjælp af touch-panelet. Et tryk, to tryk, hold inde i et, to eller tre bip. Swipe op og ned for at indstille lydstyrken og frem og tilbage for at bladre gennem playlisterne. Det vil tage tid og meget brug at få disse hovedtelefoner ordentligt ind under huden, hvilket også var det, vi havde at udsætte på PXC 550-II.

Læs også Topopgør blandt støjdræbere - 12 trådløse ANC-hovedtelefoner i test Hvem er kongen af støjreducerende premium-hovedtelefoner? Der kommer nye tronprætendenter hver måned – men kan de erobre tronen?

Smart on/off

Det er let at tænde og slukke Adapt 660. For at slukke dem skal man holde ørekopperne i begge hænder og dreje dem indad, indtil det siger klik. Omvendt tænder man hovedtelefonerne igen ved at tage dem op og dreje ørekopperne udad, klar til at tage på hovedet. Så vil de automatisk parres med den sidst anvendte enhed.

Bare husk, at hovedtelefonerne ikke automatisk går på standby, hvis man glemmer at slukke dem.

EPOS Sennheiser ADAPT 660 geirnordby
Adapt 660 fungerer fint trådløst med mobilen, selv om der ikke findes en separat mobil-app. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Lydkvaliteten på musik er rigtig god gennem Adapt 660. For det første er de blandt de få hovedtelefoner, der lyder bedre med støjreduktionen tændt end slukket, da bassen ellers bliver for tynd. Med støjreduktionen slået til er bassen også mere lineær, samtidig med at den er fyldig og slår godt fra sig.

Basgengivelsen er en meget mere naturlig del af lydbilledet, end den er med WH-1000XM3. Sony’erne har fokus på et bestemt toneområde hos en kontrabas snarere end at behandle hele instrumentet med lige stor respekt. De lyder også mere indelukket.

WH-1000XM4 er bedre, men også i forhold til dem får stemmer og instrumenter lov til at udfolde sig mere frit gennem EPOS. Bas-instrumenter lyder langt mere naturligt, og det samme gør lysere instrumenter, der har brug for luft for at blomstre.

Hvis jeg skal gå efter lydkvalitet alene, synes jeg, EPOS Sennheiser Adapt 660 er bedre. De er ikke langt bagefter Shure Aonic 50 og de meget dyrere B&O Beoplay H95, for lyden er virkelig god. Og på mange måder bedre end med Sennheiser Momentum 3.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(2)
Adapt 660 er glimrende til brug i kontorlandskaber. (Foto: EPOS)

Mangler lydtryk

Der, hvor det kniber lidt for Adapt 660, er på dynamik og lydniveau. Lyden er ikke så differentieret mellem stærke og svage partier, og der er simpelthen ikke nok volumen at trække på, efter min mening.

Det er det samme problem som med Beoplay H95, nemlig at man er på det maksimale niveau næsten hele tiden, uden mulighed for at skrue længere op. Jeg vil gerne have haft både tre og seks decibel ekstra at rutte med, og såvel Sony WH-1000XM4 som Sennheiser Momentum 3 jorder decideret Adapt 660 på lydtryk.

Det er ærgerligt, for når man spiller klassisk musik, er man nødt til at skrue lidt mere op for at få musikken ordentligt frem, hvilket man ikke kan med disse. Man kan selvfølgelig bruge et analogt kabel og en god forstærker i stedet, men det er jo ikke det, man har lyst til, når man har købt et par trådløse hovedtelefoner.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(3)
Hjemmekontor fungerer også bedre med støjreducerende hovedtelefoner. (Foto: EPOS)

Konklusion

EPOS Sennheiser Adapt 660 er baseret på Sennheiser PXC 550, bare skræddersyet til kontorarbejde. Så er det godt, at tale virkelig er klokkeklar, og at støjreduktionen er i premiumklassen. Til brug på hjemmekontoret og i kontorlandskaber kan det næppe gøres bedre.

Musik lyder fint og afbalanceret, og det er næsten umuligt ikke at kunne lide Adapt 660, når det gælder lydkvalitet. Deres største svaghed er lydniveauet, som er for lavt. Her kunne de godt have lagt et par ekstra trin til.

Brugervenligheden er god til hverdagsbrug, men hvis man vil sætte sig ind i alt det, hovedtelefonerne kan gøre med forskellige tryk og swipes på touch-panelet, kommer det til at tage noget tid. Teams-knappen vil mange derimod nok kunne få brug for.

Spørgsmålet er, om man vil ofre 3.500 kroner på Adapt 660, når man i øjeblikket kan få Sennheiser PXC 550-II til 1.500 kroner. De øvrige konkurrenter koster omkring 3.000 kroner, så talekvaliteten skal virkelig være vigtig for at vælge Adapt 660.

EPOS Adapt 660 vs Sony WH-1000XM3 noise cancelling
Støjreduktion, EPOS Sennheiser Adapt 660 mod Sony WH-1000XM3. EPOS dæmper bedre under 100 Hz, hvor Sony ikke formår at lave en perfekt modfase og faktisk forstærker et givet frekvensområde. Over 100 Hz er Sony mere effektive over næsten hele frekvensområdet. Men Adapt 660 dæmper mere lineært. Sony WH-1000XM4 er endnu mere effektive end XM3, men dem havde vi ikke inde til at måle direkte på. Målt med MiniDSP EARS via REW-software.
EPOS Adapt 660 vs Sennheiser Momentum 3 freq resp NC on
EPOS Sennheiser Adapt 660 (blå kurve) mod Sennheiser Momentum 3 (sort kurve). De to har ret ens frekvensrespons, men bassen er hævet mere på Momentum 3. Kløften ved 4 kHz på Momentum kan være en ujævnhed i måleudstyret – MiniDSP Ears er ikke blandt de mest nøjagtige i dette område. Der kan også være forskellig resonans fra forskellige ørepuder. Målt med MiniDSP EARS via REW-software og kompenseret for, hvad øret opfatter som en jævn frekvensrespons.
Adapt 660 freq resp. NC off vs on
Frekvensrespons med og uden støjreduktion (ANC). Grøn kurve er uden; her er basresponsen under 400 Hz lige lovlig tynd. Blå kurve viser frekvensrespons med støjreduktionen aktiveret; her er bassen langt mere til stede og desuden væsentlig mere frekvenslineær. Målt med MiniDSP EARS via REW-software og kompenseret for, hvad øret opfatter som en jævn frekvensrespons.

 

Karakter
EPOS Sennheiser Adapt 660
Premium

Lyd & Billede mener

Meget fin og afbalanceret lyd. Glimrende talekvalitet. Bærekomforten er upåklagelig. Begrænset lydniveau. De mange funktioner, der kan udføres med touch-fladen, betyder, at der er meget at sætte sig ind i.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Lyd & Billede
Scroll to Top