Search
Generic filters

Hvad pokker er IMAX Enhanced?

For et par dage siden kom meldingen om, at “IMAX kommer hjem til dig”. Denon og Marantz er først ude med certificerede produkter. Men hvad er det egentlig?

IMAX er på vej ud i de små hjem. Et udvalg af nye hjemmebioprodukter vil få “IMAX Enhanced”-certificering, og på lydsiden er det Denons receivere AVR-X4500H og AVR-X6500H og desuden Marantz’ nye processor AV7705, der er først ude.

Når det gælder surround-sound i hjemmet, er Dolby Atmos og DTS:X det nye sort, da disse lydformater giver ægte objektbaseret 3D-lyd derhjemme. Det skyldes, at man får lyd fra loftet såvel som rundt om én, og man får følelsen af, at objekter hænger i luften frem for at komme fra højttalere.

IMAX-biograferne har deres egen variant af dette, kaldet IMAX Immersive Sound. I princippet gør det meget af det samme, men det er et eget lydformat. Tænk, nu får vi IMAX derhjemme, i form af IMAX Enhanced. I samarbejde med DTS. Men hvad er det?

Filmtitler, der udkommer på forbrugermarkedet, har ikke noget separat IMAX-lydspor. Med andre ord må der være tale om en ren certificering frem for at tilføje noget eget. Eller hvad? Tjah, der er måske noget om det alligevel.

IMAX Enhanced og DTS:X

Man kan nemlig læse på imaxenhanced.com, at det er et samarbejde med DTS. Går man mere i dybden, finder man ud af, at DTS:X og biograf-lydformatet IMAX Immersive Sound begge har rødder i samme lydplatform, nemlig MDA (Multi-Dimensional Audio), der er udviklet af SRS Labs. Med andre ord er de ikke så langt fra hinanden, og det kan meget vel være, at IMAX Enhanced kan tage et DTS:X-lydspor og trække det i retning af IMAX Immersive Sound i dekodningen.

Også billede

IMAX Enhanced gælder ikke kun lyd, men også billede. Her i samarbejde med bl.a. Sony og Paramount. Ud over at være ren certificering for tv’er, der opfylder IMAX’ hemmelige standarder (og hvor tv-producenterne er villige til at betale for certificeringen), så skal IMAX Enhanced genkende 4K HDR-titler, der er digitalt remastered af IMAX, og give billedet på disse titler noget ekstra i form af skarphed, kontrast og dybdefølelse.

Værd at vente på?

Hver gang der kommer en ny generation af receivere, bringer de noget nyt med sig. Denne gang ville det være naturligt med fuld understøttelse af HDMI 2.1 – og så alligevel ikke. Jo, de nye Denon- og Marantz-produkter får understøttelse af visse HDMI 2.1-funktioner såsom eARC (HD-lyd gennem lydreturkanalen), men ikke af 8K video-opløsning. Det kunne forgængerne sådan set også, så nyheden denne gang lader til at være netop IMAX Enhanced. Som vil tilføre noget, men ikke nødvendigvis skriger “må have!” i denne omgang i hvert fald.

Endelig ser vi ud til at få en ny generation af receivere, der ikke får én til at føle, at sidste års modeller er forældede. Med andre ord: Hvis du ejer den fantastiske Marantz SR8012 eller den glimrende Denon AVR-X6400H, ser det ikke – ved første øjekast – ud til, at der er nogen grund til at opgradere.

imaxenhanced.com

 

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Men Volkswagen holder fortsat tæt om mulighederne for at opgradere lydanlægget!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombination af specifikationer og pris.
  Panasonic starter udrulningen af deres første Android-TV til november!
  Der laves kun 50 par af Il Cremonese ex3me, og de bliver ikke ligefrem billige.
  Ud over Elite 85t giver Jabra aktiv støjreduktion til de eksisterende Elite 75t og Elite Active 75t.
  Så er det officielt. OnePlus lancerer sin næste mobil om tre uger.
  I dag kom traileren til den første norske originalfilm fra Netflix: Kadaver.
  Med Netatmo Smart Video-dørklokke kan du se, hvem der ringer på, og tale med dem hvor som helst fra.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sonos Arc

  Vejl.pris 6699 kr Sonos når nye højder

  JBL Bar 5.1 Surround

  Vejl.pris 4999 kr Blæser liv i TV-stuen

  Epson EH-TW9400

  Vejl.pris 21990 kr Den fornuftigste high-end-projektor

  BenQ W5700

  Vejl.pris 33190 kr Overkommelig biografmaskine med 4K
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.