annonce

Hvad pokker er IMAX Enhanced?

For et par dage siden kom meldingen om, at “IMAX kommer hjem til dig”. Denon og Marantz er først ude med certificerede produkter. Men hvad er det egentlig?

(Foto: Producent)
annonce

IMAX er på vej ud i de små hjem. Et udvalg af nye hjemmebioprodukter vil få “IMAX Enhanced”-certificering, og på lydsiden er det Denons receivere AVR-X4500H og AVR-X6500H og desuden Marantz’ nye processor AV7705, der er først ude.

Når det gælder surround-sound i hjemmet, er Dolby Atmos og DTS:X det nye sort, da disse lydformater giver ægte objektbaseret 3D-lyd derhjemme. Det skyldes, at man får lyd fra loftet såvel som rundt om én, og man får følelsen af, at objekter hænger i luften frem for at komme fra højttalere.

IMAX-biograferne har deres egen variant af dette, kaldet IMAX Immersive Sound. I princippet gør det meget af det samme, men det er et eget lydformat. Tænk, nu får vi IMAX derhjemme, i form af IMAX Enhanced. I samarbejde med DTS. Men hvad er det?

Filmtitler, der udkommer på forbrugermarkedet, har ikke noget separat IMAX-lydspor. Med andre ord må der være tale om en ren certificering frem for at tilføje noget eget. Eller hvad? Tjah, der er måske noget om det alligevel.

IMAX Enhanced og DTS:X

Man kan nemlig læse på imaxenhanced.com, at det er et samarbejde med DTS. Går man mere i dybden, finder man ud af, at DTS:X og biograf-lydformatet IMAX Immersive Sound begge har rødder i samme lydplatform, nemlig MDA (Multi-Dimensional Audio), der er udviklet af SRS Labs. Med andre ord er de ikke så langt fra hinanden, og det kan meget vel være, at IMAX Enhanced kan tage et DTS:X-lydspor og trække det i retning af IMAX Immersive Sound i dekodningen.

Også billede

IMAX Enhanced gælder ikke kun lyd, men også billede. Her i samarbejde med bl.a. Sony og Paramount. Ud over at være ren certificering for tv’er, der opfylder IMAX’ hemmelige standarder (og hvor tv-producenterne er villige til at betale for certificeringen), så skal IMAX Enhanced genkende 4K HDR-titler, der er digitalt remastered af IMAX, og give billedet på disse titler noget ekstra i form af skarphed, kontrast og dybdefølelse.

Værd at vente på?

Hver gang der kommer en ny generation af receivere, bringer de noget nyt med sig. Denne gang ville det være naturligt med fuld understøttelse af HDMI 2.1 – og så alligevel ikke. Jo, de nye Denon- og Marantz-produkter får understøttelse af visse HDMI 2.1-funktioner såsom eARC (HD-lyd gennem lydreturkanalen), men ikke af 8K video-opløsning. Det kunne forgængerne sådan set også, så nyheden denne gang lader til at være netop IMAX Enhanced. Som vil tilføre noget, men ikke nødvendigvis skriger “må have!” i denne omgang i hvert fald.

annonce

Endelig ser vi ud til at få en ny generation af receivere, der ikke får én til at føle, at sidste års modeller er forældede. Med andre ord: Hvis du ejer den fantastiske Marantz SR8012 eller den glimrende Denon AVR-X6400H, ser det ikke – ved første øjekast – ud til, at der er nogen grund til at opgradere.

annonce

imaxenhanced.com

 

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Gallapremiere på Ragnarok – se billeder og video

Sonos-chef: Undskyld!

Denne lyd kan du godt glemme med trådløse hørepropper

Sonos til vrede brugere: Ro på!

Lysstærke objektiver til mellemformatkameraer

Fotoprinter for hele familien

Philips får Ambilight på alle nye TV’er

Flere modeller får desuden lyd fra Bowers & Wilkins.

Hentet med helikopter

Smart-ur med green-kort til golfspillere

Nødløsning fra midterste hylde redder Huawei fra Google-blokade

Nye super-grafikkort til sommer. Har Nvidia et nyt kort i ærmet til at modstå AMD?

Nu kommer OLED gaming-skærmene

Begynd nedtællingen: Nu kommer Disney+ til Danmark!

Nu kommer OLED gaming-skærmene

Spilbranchen blæser indbrænding en lang march, når flere producenter lancerer 55 tommers OLED-skærme i 2020.