Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Hvad pokker er IMAX Enhanced?

For et par dage siden kom meldingen om, at “IMAX kommer hjem til dig”. Denon og Marantz er først ude med certificerede produkter. Men hvad er det egentlig?

Skrevet af / 07/09/2018 - 16:31
Hvad pokker er IMAX Enhanced?

IMAX er på vej ud i de små hjem. Et udvalg af nye hjemmebioprodukter vil få “IMAX Enhanced”-certificering, og på lydsiden er det Denons receivere AVR-X4500H og AVR-X6500H og desuden Marantz’ nye processor AV7705, der er først ude.

Når det gælder surround-sound i hjemmet, er Dolby Atmos og DTS:X det nye sort, da disse lydformater giver ægte objektbaseret 3D-lyd derhjemme. Det skyldes, at man får lyd fra loftet såvel som rundt om én, og man får følelsen af, at objekter hænger i luften frem for at komme fra højttalere.

IMAX-biograferne har deres egen variant af dette, kaldet IMAX Immersive Sound. I princippet gør det meget af det samme, men det er et eget lydformat. Tænk, nu får vi IMAX derhjemme, i form af IMAX Enhanced. I samarbejde med DTS. Men hvad er det?

Filmtitler, der udkommer på forbrugermarkedet, har ikke noget separat IMAX-lydspor. Med andre ord må der være tale om en ren certificering frem for at tilføje noget eget. Eller hvad? Tjah, der er måske noget om det alligevel.

IMAX Enhanced og DTS:X

Man kan nemlig læse på imaxenhanced.com, at det er et samarbejde med DTS. Går man mere i dybden, finder man ud af, at DTS:X og biograf-lydformatet IMAX Immersive Sound begge har rødder i samme lydplatform, nemlig MDA (Multi-Dimensional Audio), der er udviklet af SRS Labs. Med andre ord er de ikke så langt fra hinanden, og det kan meget vel være, at IMAX Enhanced kan tage et DTS:X-lydspor og trække det i retning af IMAX Immersive Sound i dekodningen.

Også billede

IMAX Enhanced gælder ikke kun lyd, men også billede. Her i samarbejde med bl.a. Sony og Paramount. Ud over at være ren certificering for tv’er, der opfylder IMAX’ hemmelige standarder (og hvor tv-producenterne er villige til at betale for certificeringen), så skal IMAX Enhanced genkende 4K HDR-titler, der er digitalt remastered af IMAX, og give billedet på disse titler noget ekstra i form af skarphed, kontrast og dybdefølelse.

Værd at vente på?

Hver gang der kommer en ny generation af receivere, bringer de noget nyt med sig. Denne gang ville det være naturligt med fuld understøttelse af HDMI 2.1 – og så alligevel ikke. Jo, de nye Denon- og Marantz-produkter får understøttelse af visse HDMI 2.1-funktioner såsom eARC (HD-lyd gennem lydreturkanalen), men ikke af 8K video-opløsning. Det kunne forgængerne sådan set også, så nyheden denne gang lader til at være netop IMAX Enhanced. Som vil tilføre noget, men ikke nødvendigvis skriger “må have!” i denne omgang i hvert fald.

Endelig ser vi ud til at få en ny generation af receivere, der ikke får én til at føle, at sidste års modeller er forældede. Med andre ord: Hvis du ejer den fantastiske Marantz SR8012 eller den glimrende Denon AVR-X6400H, ser det ikke – ved første øjekast – ud til, at der er nogen grund til at opgradere.

imaxenhanced.com

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Sonos i konkurrence mod Apple og Sony?

Her er Bose Smart Ultra Sounder

XGIMI Horizon Ultra: 4K-projektor med Dolby Vision

Denon-receiver bringer Atmos-lyd til hjemmebiografen

8K-hjemmebiolyd til lavpris

0
Scroll to Top