TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Vinylrenæssancen truer pladeproduktionen

Alt for stor succes har kostet Canadas eneste pressefabrik for vinylplader livet. Maskinerne er mere værd end pladerne.

forfatter
Publiceret 17/12/2014 - 11:23

Efter at have været dødsdømt og næsten forsvundet fra musikmarkedet, sælger vinylplader nu i et antal, der kan sammenlignes med de gode gamle dage. Pladefabrikkerne kører på højtryk, og det har givet anledning til et nyt problem: Det er ikke muligt at købe nye pressemaskiner til vinylplader, da de simpel hen ikke produceres mere. Så de gamle maskiner, der stadig virker, er i høj kurs, hvilket kan presse små producenter ud.

I Canada har selskabet RIP-V været ene om at holde skansen som pladeproducent. Selskabet har siden 2009 presset vinylplader – og de senere år med stor succes. Firmaet blev stiftet af Philippe Dubuc, en tidligere bankmand, som startede forretningen ved at investere i 15 pladepresser til en pris på 100.000 canadiske dollars. RIP-V har godt nok kun udnyttet de seks af maskinerne selv, men lageret af ældgamle pladepresser er i mellemtiden blevet en formue værd. En formue, der er så stor, at Dubuc nu har valgt at sælge ikke blot de ni ekstra pressemaskiner, men alle 15 til en unavngiven pladeproducent i New Jersey, USA.

philippe_dubuc1
Pladefabrikant Phlippe Dubuc har valgt at sælge sine maskiner, frem for at investere i dyr udvidelse af produktionen. (Foto: Christinne Muschi / The Globe and Mail)

Vores produktion er vokset med 85 procent i år, og det samme skete i fjor. Og selv om vi er glade for successen, betyder det, at vi fremover måtte køre i toholdsskift, hvis vi skulle fortsætte. Og det ville blive for dyrt til at være rentabelt,” siger Phlippe Dubuc til avisen The Globe And Mail.

Pladepresser vender hjem
I Canada er de forståeligt kede af at miste landets eneste pladefabrik, som lukker i januar. Men der er glæde i Newark, New Jesery. De 15 pladepresser kommer nemlig tilbage til den by, hvor RIP-V i sin tid købte dem. Og firmaet har endda ansat lederen af den oprindelige pladefabrik til at stå for produktionen.

Og som en ekstra nyhed ser det endda ud til, at Canada ikke behøver at være uden vinylpresser længe. En ny producent, Canada Boy Vinyl, lover, at de er på vej til at starte en ny fabrik i Calgary, Canada. Hvornår det i givet fald bliver en realitet, meldes der ikke noget om på den sparsomme hjemmeside, men de søger nu efter erfarne folk, der kan det ældgamle håndværk.

Læs også: Producer dine egne vinylplader hjemme.

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Onkyo lever videre! Da japanske Onkyo erklærede sig sig døde, blev der gjort regning uden vært. For mærket Onkyo lever videre på amerikanske hænder.
High End-messen i München åbner i denne uge Den største og vigtigste messe for alle hi-fi-interesserede finder sted den 19.-22. maj. Lyd & Billede er selvfølgelig på plads!
Tangent-forstærkersæt får premiere på High End-messen i München Danske Tangent er har lavet et diskret forstærkersæt. Men både størrelsen og prisen er mindre end forventet.
De ti bedste high-end-forstærkere lige nu Her finder du de ti af de bedste integrerede high-end-forstærkere lige nu.
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et af de store gamle træer i hi-fi-skoven er faldet. Uden en lyd.
CD-afspiller med vakuumrør McIntosh MCD12000 bruger rør i signalvejen.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend