TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Klassikere

Electrocompaniet 2 Channel Audio Power Amplifier

Tandberg og andre må have os undskyldt. Hvis der er én, der troner på toppen som den vigtigste norske forstærker gennem tiderne, er det den her.

forfatter
Publiceret 25/06/2022 - 13:55

En klassiker på alle måder. Dels fordi den leverede en lydkvalitet, der var noget nær sensationel for sin tid. Og dels fordi den skabte historie – og skabte et navn for det lille højttalerfirma i Tøyengata i Oslo.

Den lille 25 watt forstærker lancerede for alvor en af de mest kendte norske forstærkerproducenter. Audio Critic i USA testede 2 Channel Audio Power Amplifier i 1977 og sagde: “Audio freaks – eat your hearts out: This is the world’s best sounding amplifier, and you can’t buy one in this country.

Forstærkeren var Per Abrahamsen og Electrocompaniets første hi-fi-forstærker. Svein Erik Børja, der arbejdede for NRK og havde et trænet øre for lyd, og Terje Sandstrøm var fødselshjælpere. Men intet ville være sket uden dr. Matti Otala og Jan Lohstrogs originale forstærkerkredsløb fra 1973.

Otala har også været toneangivende for bl.a. Harman Kardons Citation XX-serie, som adresserede problemet med TIM-forvrængning (transient intermodulation distortion) i forstærkere. En vederstyggelighed, der bl.a. skabte fasefejl og andre uhumskheder, som var ødelæggende for lydkvaliteten.

Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier Made
Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier. (Foto: Electrocompaniet)

Den lille forstærker, der første gang så dagens lys som prototype i 1974, gennemgik flere revisioner, før den endelige version fandt vej til butikkerne.

Et af de tidlige eksemplarer præsterede at begynde at ryge, da den blev demonstreret for interesserede i USA. Jagten på fejlkilden førte til en revision af komponenter i forstærkeren, filtre blev ændret, og til sidst blev den udstyret med udgangstransistorer af højere kvalitet.

Læs også Norsk forstærker til de kræsne Electrocompaniet har opgraderet deres bedste integrerede forstærker. ECI 6DX MKII har kanongod streaming og alt, hvad du har brug for af digital indmad.
ECI 6DX MKII spread

Med øget strøm på transistorerne fra Philips, bedre båndbredde (100 KHz) og reduceret forvrængning blev forstærkeren ikke kun pålidelig; den lød også bedre. Forstærkerens interne feedback blev øget til 30 dB, hvilket ifølge udviklerne førte til en dramatisk forbedring af lydkvaliteten.

Således blev en norsk legende født, og resten er, som man siger, historie.

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+. Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
lbpluss
Pladespiller helt i top Reloops flagskibspladespiller fortjener en plads hos alle vinylentusiaster, som sætter lydkvaliteten først.
lbpluss
Fuldt hus på Hi-Fi i Aarhus Efter tre års ventetid var der fyldt med både udstyr og gæster på den aarhusianske high end-messe.
lbpluss
Den fedeste pladespiller vi har testet Det eneste problem med Audio-Technicas jubilæumspladespiller er, at du ikke kan få fat i den.
Fantastisk velspillende streamingreceiver Receiveren fra Yamaha kan alt, den ligner en million, og den lyder fænomenalt godt.
lbpluss
Musikstreameren, som spiller alt - og driver dine hovedtelefoner FiiO R7 er en stationær musikstreamer, som kan næsten alt. Takket være Android-operativsystemet.
Følg Lyd & Billede