TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Klassikere

Electrocompaniet 2 Channel Audio Power Amplifier

Tandberg og andre må have os undskyldt. Hvis der er én, der troner på toppen som den vigtigste norske forstærker gennem tiderne, er det den her.

forfatter
Publiceret 25/06/2022 - 13:55

En klassiker på alle måder. Dels fordi den leverede en lydkvalitet, der var noget nær sensationel for sin tid. Og dels fordi den skabte historie – og skabte et navn for det lille højttalerfirma i Tøyengata i Oslo.

Den lille 25 watt forstærker lancerede for alvor en af de mest kendte norske forstærkerproducenter. Audio Critic i USA testede 2 Channel Audio Power Amplifier i 1977 og sagde: “Audio freaks – eat your hearts out: This is the world’s best sounding amplifier, and you can’t buy one in this country.

Forstærkeren var Per Abrahamsen og Electrocompaniets første hi-fi-forstærker. Svein Erik Børja, der arbejdede for NRK og havde et trænet øre for lyd, og Terje Sandstrøm var fødselshjælpere. Men intet ville være sket uden dr. Matti Otala og Jan Lohstrogs originale forstærkerkredsløb fra 1973.

Otala har også været toneangivende for bl.a. Harman Kardons Citation XX-serie, som adresserede problemet med TIM-forvrængning (transient intermodulation distortion) i forstærkere. En vederstyggelighed, der bl.a. skabte fasefejl og andre uhumskheder, som var ødelæggende for lydkvaliteten.

Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier Made
Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier. (Foto: Electrocompaniet)

Den lille forstærker, der første gang så dagens lys som prototype i 1974, gennemgik flere revisioner, før den endelige version fandt vej til butikkerne.

Et af de tidlige eksemplarer præsterede at begynde at ryge, da den blev demonstreret for interesserede i USA. Jagten på fejlkilden førte til en revision af komponenter i forstærkeren, filtre blev ændret, og til sidst blev den udstyret med udgangstransistorer af højere kvalitet.

Læs også Norsk forstærker til de kræsne Electrocompaniet har opgraderet deres bedste integrerede forstærker. ECI 6DX MKII har kanongod streaming og alt, hvad du har brug for af digital indmad.
ECI 6DX MKII spread

Med øget strøm på transistorerne fra Philips, bedre båndbredde (100 KHz) og reduceret forvrængning blev forstærkeren ikke kun pålidelig; den lød også bedre. Forstærkerens interne feedback blev øget til 30 dB, hvilket ifølge udviklerne førte til en dramatisk forbedring af lydkvaliteten.

Således blev en norsk legende født, og resten er, som man siger, historie.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Great, Scott! DeLorean Alpha5 får lyd fra Cambrige Audio Kan det blive en bilstereo med hele 1,21 gigawatt?
Nye og bedre musik-streamere fra Auralic Æstetik, isolering og vibrationsdæmpning har fået en overhaling i Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1, ligesom afspillerne endelig understøtter AirPlay 2.
Nu kan du designe dit helt eget Burmester-stereo Det er tilladt at drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv skræddersy et system og teste placeringen i dit eget hjem.
Billig indgangsbillet til højopløst lyd Streaming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en nem måde at streame højopløst lyd på.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Prisbelønnet RIAA i ny udgave Verteres pladespillerforstærker er kommet i en opdateret udgave, kaldet Phono-1 MKII L
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend