Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Goldmund Telos 800: Ikke som andre effektforstærkere

Det schweiziske firma Goldmund har lanceret sin allerførste stereo effektforstærker, Telos 800. Med skyhøje ambitioner - og et prisskilt, der matcher.

Skrevet af / 14/04/2024 - 08:05
Goldmund Telos 800: Ikke som andre effektforstærkere

Goldmunds første stereo-effektforstærker, Telos 800, er designet til at konkurrere med de bedste mono-forstærkere på markedet. Bortset fra Goldmunds egne, selvfølgelig. For hvad siger du til en monoforstærker, der koster over 2,5 millioner kroner – per styk? Det kan Goldmund fint levere i form af Telos 8800.

Goldmund Telos-800-low-res-6-of-14
57 kilo lækker schweizisk high-end. (Foto: Goldmund)

Hvis du af en eller anden grund ikke føler, at du har brug for 1.400 saftige watt pr. kanal, hvis du ikke vil slæbe rundt på 265 kg monoforstærkere, eller hvis du simpelthen ikke vil ofre taget over dit hoved, så er Telos 800 stereoforstærkeren nu tilgængelig.

Forstærkeren leverer 300 watt (RMS) pr. kanal i 8 ohm eller 390 watt i 4 ohm. En solid 3.200VA ringkernetransformator og en imponerende 93.600 μF kondensatorbank sikrer en stabil strømforsyning til det, der betegnes som lydkvalitet i særklasse.

Goldmund lover en forvrængning på mindre end 0,05 % (intermodulation og harmonisk forvrængning kombineret) og et støjgulv på mindre end 3 mikrovolt. Signal/støj forholdet er angivet til respektable 110 dB.

Specifikationer alene siger meget lidt om lydkvalitet, især når vi ved, hvor meget snyd og fusk, der nogle gange ligger bag mange angivne specifikationer. Så disse tal ser ikke særligt imponerende ud. Men hvis de rent faktisk holder, hvad de lover, og det regner vi med, at de gør i dette tilfælde, er det ret godt.

Goldmund Telos-800-low-res-12-of-14.png.pagespeed.ic.u6KIso_K-i
(Foto: Goldmund)

Digital tilslutning

Med hensyn til tilslutninger finder vi både ubalancerede RCA og balancerede XLR indgange. Ikke noget usædvanligt der. Du kan også jordforbinde højttalertilslutningerne, hvilket er ret specielt.

Det mest specielle ved Goldmund Telos 800 er dog, at den har både digital ind- og udgang, i form af koaksial SPDIF. Tanken er, at den kan bruges i digital tilstand sammen med for eksempel Mimesis 32.5-processoren. Den digitale udgang kan f.eks. tilsluttes en subwoofer for at holde musiksignalet så upåvirket som muligt i hele kæden.

Goldmund Telos-800-low-res-7-of-14.png.pagespeed.ic.O16a37bY3W
(Foto. Goldmund)

Sølvgrå – men også sort

Telos 800 kommer i Goldmunds velkendte sølvgrå finish, men kan også fås i sort på forespørgsel. Og for dem, der ønsker et personligt præg, kan en af de sølvgrå ringe på toppen udskiftes med en guldfarvet.

Goldmund anbefaler sin egen Mimesis Signature som en ideel forforstærker til Telos 800, men understreger, at den vil fungere godt med enhver high-end forforstærker.

Goldmund Telos-800-low-res-5-of-14.png.pagespeed.ic.w1nOQyoB4G
Med guldfarvet ring. (Foto: Goldmund)

Goldmund Telos 800: Tilgængelighed og pris

Forstærkeren falder i kategorien “Hvis du spørger om prisen, har du ikke råd.” Men bare for sjov kan vi nævne, at prisen er sat til 72.500 euro. Med dansk kronekurs og en omgang moms, giver det en pris lige under 700.000 kroner. Men så kan du også roligt regne med, at vi taler om virkelig gode sager …

Mere info: goldmund.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

B&O tror på CD

Billigere streaming fra Auralic

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

0
Lyd & Billede
Scroll to Top