TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Klassikere

Rogers LS3/5A monitorhøjttaler

Uden kommercialiseringen af denne undselige højttaler var den forblevet en godt bevaret hemmelighed blandt BBC’s teknikere.

forfatter
Publiceret 23/08/2022 - 14:42

Højttaleren blev undfanget af ingeniører hos BBC i England i midten af ​​70’erne. Her havde man brug for en kompakt højttaler til monitorlytning i radiooptagelser og -udsendelser, og den blev konstrueret ud fra BBC’s krav til en moderne monitorhøjttaler på det tidspunkt.

Hele det tekniske design var baseret på nærfeltslytning, men kommercialiseringen af ​​højttaleren førte til, at over 60.000 par blev solgt til kunder verden over. Og de kunder havde helt klart ingen planer om at sidde klistret til at par LS3/5A på en mikserpult. De små højttaleres kvaliteter var så tydelige for folk, der hørte dem, at de blev enormt populære.

Flere end Rogers havde i øvrigt en licens fra BBC til at producere LS3/5A, og KEF, Audiomaster, Spendor, Chartwell, Stirling og Harbeth var blandt de mest udbredte leverandører af deres versioner af BBC-monitoren.

Teknisk set var Rogers-højttaleren ikke noget imponerende skue. En trækasse dæmpet med skumgummi, og med stofbeklædt front dannede ramme om de relativt simple enheder fra KEF og det bekostelige delefilter monteret på indersiden af det 31 cm høje kabinet. Det komplekse delefilter med 26 dele gav højttaleren en systemimpedans på 15 og i nogle versioner 11 Ohm, og en virkningsgrad på beskedne 82,5 dB.

Grænsen for lydtryk var 95 dB. Den lille basenhed fra KEF var B110 på 110 mm, mens diskantenheden var en 19 mm KEF T27 med domemembran. Delefiltret var optimeret til en neutral og klar mellemtone, selv om mange mente – og stadig mener – at mellemtone-gengivelsen er noget nasal.

rogers ls35a 1
Rogers LS3/5A

Frekvensgangen i bassen er justeret i delefiltret for at give den lille højttaler lidt fylde, men de går alligevel ikke dybere end 70-80 hz ved – 3 dB.

Senere versioner af LS3/5A er naturligvis blevet moderniseret, og designmæssigt er JR149 måske den fedeste, men de fleste har holdt fast i BBC-opskriften.

Linn Kan er faktisk baseret på det grundlæggende design af LS3/5A, og mange mener, at den er bedre end originalen, men faktum er, at Rogers LS3/5A er originalen, og det er det, samlere er villige til at betale for.

Det på trods af dens uvillighed til at spille højt, den tamme basgengivelse, den nasale mellemtone og den velkontrollerede diskant.

De, der elsker LS3/5A, og dem er der mange tusinde af, vil gerne have flere par. De værdsætter den strålende tredimensionalitet og den stadig efter næsten 50 år meget naturtro vokalgengivelse.

Brugtmarkedet bugner ikke ligefrem af Rogers-højtalere, men det er ikke svært at finde et pænt og velfungerende par til 8-10.000 kr., meget mere, hvis der er tale om Limited Editions og klar lak, og lidt mindre for mindre flotte eksemplarer.

I sandhed en legendarisk højttaler, uanset om du kan lide lyden eller ej.

Læs også Rogers laver subwoofere til de legendariske LS3/5A Nu kan du få ordentlig bas i Rogers-højttalere.
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ Måned

kr 89,00

KØB

LB+ Uge

kr 45,00

KØB
Ingen bindingsperiode. Fornyes automatisk.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Strømforsyninger som fjerner støj Den ene strømforsyning kan du slutte seks enheder til.
lbpluss
Primare + Roon: Nu sker det! Nu får din Primare Prisma-forstærker endelig fuld og total Roon-understøttelse!
lbpluss
Streaming uden bøvl med NAD CS1 NAD's billige CS1 kan afspille din musik direkte fra mobilen. Du behøver ikke installere en særlig app.
lbpluss
Endelig får Hegels forstærkere AirPlay 2 Hegels forstærkere får bedre streamingfunktion med AirPlay 2 og understøtter dermed også dit Smart Home bedre.
lbpluss
Forstærkere som bør sætte liv i hjemmebiografen Hvis en forstærker på 5 x 250 watt ikke er nok, så kan Musical Fidelity også friste med et 11-kanals monster. Sig hej til M6x 250.5 og M6x 250.11
Følg Lyd & Billede