Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Rekordhøjt salg af vinylplader

Ikke siden 1996 er der solgt flere albums på vinyl.

Skrevet af / 02/12/2014 - 11:17
Rekordhøjt salg af vinylplader

Det er ingen tvivl om, at musikbranchen er inde i en ny epoke, hvor streaming troner på sejrspodiet. CD-salget falder, og det samme gør salget af downloadede musikfiler faktisk. Undtagelsen er højopløste musikformater, som øges.

Læs også: Test af 5 pladespillere

På den anden side har vi salget af analog vinyl, som gradvist er vokset, siden salget nåede bunden i 2006 og 2007. Og nu er det på sit højeste siden 1996! I Storbritannien har salget af albums på LP allerede rundet en million for året, noget, som ikke er sket de sidste 18 år. Dette ifølge British Phonographic Industry (BPI), som desuden spår, at salget kommer til at nå 1,2 millioner LP’er, før året er omme.

Mens vinylformatet tidligere har været forbeholdt audiofile, samlere og DJ’s, siges hipsterne nu at stå for en stor del af hamstringen som en reaktion mod de moderne streaming-formater. Dette ifølge Engadget.

AndreasLeineLakobsen
Andreas Leine Jakobsen, daglig leder af Big Dipper, bekræfter det voksende vinylsalg. (Foto: Facebook-profilbillede)

Også vækst i Norden

Spændt på at høre, om vinylpilen også peger opad på de nordlige breddegrader, kontaktede vores norske kolleger den daglige leder i pladebutikken Big Dipper, Andreas Leine Jakobsen. Og han kan bekræfte, at man også der oplever et voksende salg af både vinylplader og tilbehør.

“Vi har kunnet mærke det lige siden 2008, hvor vinylen fik sit gennembrud på ny oven på megen opmærksomhed i medierne. Solskinshistorien om, at vinylpladen var begyndt at sælge igen, blev en modvægt til avisskriverierne om, at CD-salget gik nedad. Vores forretning har fået en ny opblomstring. Helt siden dengang har det været støt voksende salg hvert år med et højdepunkt omkring juletiden. Hvert år tænker man, at det nok ikke kommer til at vokse videre, men vil flade ud. Det har det ikke gjort. Vi er blevet mere og mere overbevist, specielt i år, om at vinylpladerne popularitet øges. Pladespillersalget hos os er også stabilt og faktisk voksende.”

Læs også: Lyden stinker stadig

Ikke hipsterdrevet i Norge

Er det hipstere, der står for købene?

“Nej, det stemmer i hvert fald ikke hos os. Her er det nok tværtimod sådan, at vinylmarkedet drives af folk, som er mere end gennemsnitligt musikinteresserede og vil eje musikken fysisk. Og her er det vinylformatet, som vinder. Vores kunder kommer i alle aldersgrupper og typer. Alt fra helt unge folk, som skal have indy og hiphop til modne og også pensionister, som vi have jazzskiver og Pink Floyd. Der er blevet en god bredde i markedet og i det udvalg af plader, som man kan få fat på.”

Hvor meget er vinylsalget vokset?

“Siden opstarten i 2006 har vi haft en vækst på omkring 20 procent hvert år. Men i år ser det ud til at blive endnu mere, rent omsætningsmæssigt.”

En reel indtægtskilde

Omsætningsmæssigt? Betyder det, at vinylpladerne er blevet dyrere?

“Noget dyrere er de blevet, og det har sin naturlige forklaring. Prisen på trykningen af vinyl er gået dramatisk op. Alle vinyltrykkerierne i verden arbejde på yderste kapacitet. Der er ikke nok vinylpresser i verden til at følge med efterspørgslen. Oven i dette er det blevet en ægte indtægtskilde for pladeselskaberne, så nu er man begyndt at regne på, hvad man kan tjene på LP’er. Produktionsomkostningerne er meget højere på LP’er. Den kan være 40-50 kroner for en plade, mod 8-9 kroner for CD. Vil man købe vinyl, må man finde sig i at betale for det.”

Han fortsætter:

“Noget af grunden til, at det var billigere, dengang man ikke troede, at LP’en havde en fremtid, var, at pladeselskaberne betragtede det som noget, man skulle tilbyde til særlige fans. Man så ikke på det som en indtægtskilde, men som noget, man sponsorerede i profileringsøjemed. Nu er der blevet større bevidsthed på, hvad en plade bør koste.”

Færre storsælgere, mere bredde

Hvad er det, der sælger lige nu?

“Pink Floyds nyeste album har klart været vigtigt for salget.  Men trenden er, at man nu har færre storsælgere, men til gengæld sælger et meget bredere udvalg. Og der er  kommet hård konkurrence på vinylmarkedet. Vinyl er lettere tilgængelig, end det nogensinde har været.”

100 millioner kroner

Hvor stort er vinylmarkedet i Norge?

“Det er vanskeligt at sige, da en stor del af tallene ikke optræder i statistikker. Utrolig meget af pladesalget sker via nettet – og da er det ofte fra udlandet. Men jeg er overbevist om, at det drejer sig om en årlig totalomsætning på vinylsalget i omegnen af 100 millioner kroner.”

Så du spår en fortsat god tid for vinylen?

“Absolut. Vinylen har en voldsom vækst, samtidig med at CD-salget er i frit fald. Det er helt klart, at vinyl har fået en plads som et nicheprodukt, som mange er interesseret i, men det er også klart, at det store massemarked er optaget af helt andre ting som streaming og download. Men markedet for vinyl er blevet meget større, og det er øget gradvis i de år, hvor vi har været med, siden vi startede op i 1999. Vi kunne aldrig have klaret os på at sælge udelukkende vinyl for ti år siden. Det er er en tilpasning, vi har gjort i årenes løb.”

Engadget
Big Dipper

(Artikelfoto: Fernando Valença, Flickr)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

0
Lyd & Billede
Scroll to Top