TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Flere veje til musiknydelse

Kategorien Hi-Fi byder på mange små og store produkter med et fælles mål: At give dig den bedst mulige musikoplevelse.

forfatter
Publiceret 01/10/2012 - 12:21

Kategorien Hi-Fi består af mange forskellige typer stereo-lydkomponenter. Lyd & Billede/GEAR tester hvert år et stort antal af disse komponenter og enheder med udgangspunkt i det klassiske stereoanlæg med lydkilde, forstærker og højttalere.
Det traditionelle stereoanlæg kommer i snart sagt alle faconer og prisklasser – alt fra trådløse højttalere og komplette minianlæg til store omfattende stereoanlæg med separate komponenter.

Her følger en oversigt over de forskellige kategorier Hi-Fi produkter:

Forstærkere
Tiden går, stereoforstærkeren består. Forstærkeren er på mange måder ”hjertet” i stereoanlægget og har den vigtige opgave at forstærke lydsignalet fra lydkilder som CD-afspiller og radio, således at det bliver kraftigt nok til at drive separate højttalere. En typisk forstærker har en række stereo-lydindgange samt volumenkontrol, som bestemmer den totale lydstyrke fra stereoanlægget. Kvaliteten på forstærkeren er afgørende for hvilken lydkvalitet, du vil opnå. Specielt vigtig er det, at forstærkeren har nok udgangseffekt (Watt) og er stabil nok til at drive de højttalere, du vælger.

Læs vore tests af forstærkere
 
CD-afspillere
CD-afspilleren har i mange år været den primære lydkilde i et Hi-Fi anlæg og er fortsat det naturlige valg for dig, som har en stor CD-samling og kan lide fysisk at kunne sætte en plade på, mens man bladrer gennem pladecoveret. Den traditionelle CD-afspiller er alligevel blevet mødt af dalende interesse de seneste år som følge af den rivende udvikling indenfor bærbare musikafspillere som iPod samt streaming og netværksbaserede musikafspillere.

På trods af det er CD-afspilleren fortsat en sikker vej til god lydkvalitet. Selv de billigste CD-afspillere byder på musikafspilning i 16-bits opløsning, som lyder bedre end en komprimeret MP3 musikfil. De dyrere CD-afspillere har bedre indbygget D/A konverter og mere stabilt drivværk for renere, mere dynamisk og fyldig musikgengivelse.

Pladespillere
Den klassiske pladespiller er langt fra død – den er faktisk genopstået de seneste år. Mange musikelskere sætter fortsat pris på den unikke lyd, man får fra vinyl og ikke mindst følelsen af fullsize pladecover med store billeder. Ikke nok med det, mange hi-fi entusiaster sværger fortsat til vinyl som den mest naturtro lydkilde, selv sammenlignet med moderne digitale lydafspillere.

Moderne pladespillere kommer i alle prisklasser, fra under en tusindlap til flere hundrede tusind kroner. Hensigten med en god pladespiller er at hente mest mulig musikalsk information ud fra pladerillerne, og for at gøre dette har pladespilleren en række bevægelige dele, som alle påvirker lydkvaliteten i større eller mindre grad. Specielt gælder det pickup, tonearmen og afspillermekanismen. På billige pladespillere kan du opnå en klar lydforbedring ved at bytte til en bedre pickup.

Læs vore tests af pladespillere

Netværksafspillere
Bag det lidt kryptiske navn netværksafspillere ligger en musikafspiller, som kobler sig til internettet samt dit lokale netværk. Herfra kan den downloade og afspille musikfiler, du har lagret på harddisken, eller via direkte streaming fra internettet. Denne form for musiklytning er blevet meget populær og er for mange blevet den primære kilde til ny musik. Streamingtjenester, som Spotify og WiMP, byder på et meget stort musikudvalg mod en fast månedlig afgift. Man kan også downloade højopløste musikfiler i studiokvalitet fra musikbutikker på nettet. Netværksafspilleren dekoder og afspiller disse musikfiler på dit stereoanlæg, omtrent som en CD-afspiller, men uden det snurrende drivværk.

Læs vore tests af netværksafspillere

D/A konvertere
D/A konvertere, eller DAC, står for digital til analog konvertering. En D/A konverter omformer de digitale lydsignaler fra kilder som CD-afspillere og computere til analoge signaler, du kan høre. Desværre sidder der ganske billige DAC´er i de fleste CD-afspillere og computere. Derfor kan lyden blive dårlig, hvis du spiller musik direkte fra PC en og ud på et stereoanlæg. Lader du den få hjælp af en ekstern D/A konverter, bliver lyden mange hak bedre.

D/A konvertere er en hurtigt voksende produktkategori, fordi de kan kobles til din eksisterende lydkilde og give stor lydforbedring. I modsætning til en netværksafspiller har D/A konverteren ikke nogen aktiv kontrol over musikafspilningen. Derfor behøver du en egen kilde foran, således som for eksempel en PC fuld af musikfiler.

Læs vore tests af D/A konvertere

DAB/FM radioer
Den klassiske bordradio lever fortsat i bedste velgående, nu i digital udgave. Digital Audio Broadcast, forkortet DAB, er den moderne standard for digitale radioudsendelser. Fordelene ved DAB er, at det giver større kapacitet i sendenettet end FM-radio. Der er plads til langt flere kanaler i DAB, og tilbuddet kan derfor blive meget større med DAB end med FM. Den digitale overførsel giver ingen hørbar sus, selv ved meget lav signalstyrke. De allerfleste DAB-radioer har automatisk søgning og programmering af stationer med et tastetryk. Lyd & Billede/GEAR tester til enhver tid de nyeste DAB-modtagere, og du kan finde et rigt udvalg tests i købeguiden.

Læs vore tests af DAB/FM-radioer

Minianlæg
Kategorien minianlæg bør være kendt for de fleste. Her får du et komplet, kompakt stereoanlæg i en kasse. Minianlæggene optager ikke meget plads, men giver væsentligt bedre lydkvalitet end de fleste stadionære radioer. En af fordelene er separate højttalere, som kan placeres for et optimalt stereo lydbillede. Nogle minianlæg har også indbygget DVD- eller Blu-ray afspiller, således at de også kan tilsluttes TV´et og vise film.

Læs vore tests af minianlæg

Komplette stereoanlæg
Kategorien komplette stereoanlæg ligner minanlæggene, men her i fuld størrelse. Her sætter vi komponenter som D/A konvertere, forstærkere og højttalere sammen til et komplet stereoanlæg. I denne kategori finder du både test af anlæg, som Lyd & Billede/GEAR-redaktionen selv har sat samme, samt anbefalede komplette anlæg fra forskellige leverandører.

Læs vore tests af komplette stereoanlæg

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Onkyo lever videre! Da japanske Onkyo erklærede sig sig døde, blev der gjort regning uden vært. For mærket Onkyo lever videre på amerikanske hænder.
High End-messen i München åbner i denne uge Den største og vigtigste messe for alle hi-fi-interesserede finder sted den 19.-22. maj. Lyd & Billede er selvfølgelig på plads!
Tangent-forstærkersæt får premiere på High End-messen i München Danske Tangent er har lavet et diskret forstærkersæt. Men både størrelsen og prisen er mindre end forventet.
De ti bedste high-end-forstærkere lige nu Her finder du de ti af de bedste integrerede high-end-forstærkere lige nu.
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et af de store gamle træer i hi-fi-skoven er faldet. Uden en lyd.
CD-afspiller med vakuumrør McIntosh MCD12000 bruger rør i signalvejen.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend