And now for something completely different ...

At en højttalerproducent laver en pladespiller, er ikke så absurd som det lyder. Der er nemlig en god, historisk grund.
forfatter

Det er ikke usædvanligt at lave jubilæumsmodeller. Som regel er det en ekstra luksuriøs version af en eksisterende model, eller, hvis du ønsker at gå hele vejen, en eksklusiv model, der kun er én af. Eller en serie skabt i mindre mængder. For eksempel 90 stk.

Og 90 sæt højttalere i specialudgave ville være den enkleste og mest indlysende fejring af, at man har eksisteret i 90 år. Som Elac.

De fleste kender nemlig Elac som en højttalerproducent, og det er selvfølgelig rigtigt. Men kun få mennesker ved, at de startede med grammofoner. Miracord blev et begreb for pladespillere af meget høj kvalitet, men på et tidspunkt fandt Elac ud af, at der var flere penge i højttalerne. Siden da har de bygget deres succes på de vidunderligt klingende højttalere, mange af dem med bånddiskanter.

Men også nogle overraskende gode budgethøjttalere som disse.

Foto: Elac
Foto: Elac

Miracord 90 Anniversary er således en høflig påmindelse om ELACs lange historie. Og det er ikke noget pangelværk, vi her taler om.

Materialevalget er MDF, aluminium, kulfiber og poleret stål, med en 6,5 kilo alutallerken, som roterer på et hærdet bronzeleje med en rubinkugle under stålakselen til at fjerne friktion.

Afspilleren er bygget på et MDF-chassis, der vejer 5,5 kg og hviler på store silikonefødder, der holder vibrationer væk, og den kommer med en pickup, der er udviklet sammen med Audio Technica.

Annonce
Foto: Elac
Foto: Elac

Det ser elegant ud, og oser af klasse, med en dejlig kulfiberarm og fine detaljer. Det ses på hastighedsvælgeren og og de polerede skruer, der holder motoren på plads. Det minder om mekanikken i schweiziske og tyske ure i high-end klassen.

Hvornår, hvor mange og til hvilken pris den kommer ud, er ikke kendt. Men regn med at pladespilleren lander i en høj prisklasse, og at den næppe bliver et almindeligt syn på butikshylderne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også