TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Bilstereo i særklasse fra B&O

Aston Martins nye sportsvogn får en V12 under hjelmen – og dansk superlyd i kabinen.

forfatter
Publiceret 10/08/2012 - 09:10

Hos engelske Aston Martin har de endnu ikke forstået hvad ”downsizing” betyder. Mens bilfabrikanter som Audi, BMW og Mercedes putter stadig mindre motorer i deres sportsudgaver, sværger briterne fortsat til deres 8- og 12-cylindrede V-motorer. Den nye udgave af Vanquish – Aston Martins topmodel (kendt fra Bond-filmen Die Another Day) – får en 5,9 liters V12 motor, som yder hele 565 hestekræfter, under hjelmen.Aston Martin er kendt for at levere nogle af de mest raffinerede sportsvogne på markedet, og selv om der ikke er meget, der slår den kultiverede lyd af en V12 motor, behøver man naturligvis lidt anden musik også. Derfor har Bang & Olufsen fået opgaven med at udvikle lydsystemet til bilen.

Danskerne har selvfølgelig gjort ”lidt” mere end bare at putte en enkel radio og et par koaksialhøjttalere i den lækre bil. Beosound-anlægget, som er specialdesignet til Vanquish, består af hele 13 højttalere og 1000 watt forstærkerkraft og skal lave bilkabinen om til en koncertsal.

Tynd lyd, lav vægt
Bang & Olusen har lang erfaring med eksklusive bilstereosystemer og leverer blandt andet som tilvalg til mange Audi og BMW-modeller. Men der er ingen tvivl om, at lydsystemet i Vanquish har fået ekstra opmærksomhed. Bang & Olufsens lydteknikere har efter sigende brugt mere end 400 timer til at finjustere lyden til den eksklusive kabine, samtidig med at de har brugt mange ressourcer på at holde vægten nede. I en sportsvogn med høj ydelse er al overflødig vægt selvfølgelig uønsket. Bang & Olufsen har derfor sat det omfattende lydanlæg på en kraftig diæt ved brug af højaktive højttalermagneter og en forstærker lavet i magnesium.

Bang & Olufsens akustiske linser giver en kontrolleret spredning af lyden.

Når lydsystemet tændes, stiger B&O´s karakteristiske akustiske linser op fra dashbordet. De andre højttalere er skjult rundt i bilen bag aluminiumsgitre. ”Sound Focus” funktionen registrerer automatisk om der er en passager i kabinen, og indstiller højttalerne således, at lydoplevelsen er optimal for begge. En automatisk volumenkontrol måler, tilpasser og kompenserer lyden i forhold til støjbilledet fra motor og klimaanlæg.

Hvad mere er der at sige? Fed bil, fed lyd!

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
High End-messen i München åbner i denne uge Den største og vigtigste messe for alle hi-fi-interesserede finder sted den 19.-22. maj. Lyd & Billede er selvfølgelig på plads!
Tangent-forstærkersæt får premiere på High End-messen i München Danske Tangent er har lavet et diskret forstærkersæt. Men både størrelsen og prisen er mindre end forventet.
De ti bedste high-end-forstærkere lige nu Her finder du de ti af de bedste integrerede high-end-forstærkere lige nu.
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et af de store gamle træer i hi-fi-skoven er faldet. Uden en lyd.
CD-afspiller med vakuumrør McIntosh MCD12000 bruger rør i signalvejen.
Tre budgetvenlige pladespillere fra Pro-Ject Pro-Ject E1 kommer bl.a. i en version med Bluetooth.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend