TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

110 år med Denon

Denon lancerer high-end specialmodeller af hi-fi- og hjemmebioprodukter i anledning af deres 110 års jubilæum.

I år er det 110 år siden, Denon startede op, og det fejres med specialudgaver af fire af deres populære high-end-produkter med ny teknologi og de bedste komponenter, de har kunnet få fat i.

AVC-A110 er baseret på hjemmebio-monsteret AVC-X8500H med hele 13 forstærkerkanaler. PMA-A110 og DCD-A110 er jubilæumsversioner af henholdsvis forstærkeren PMA-2500NE og SACD-afspilleren DCD-2500NE. Endelig har Denon lavet en ny, forbedret version af den ældgamle, men stadig velspillende MC-pickup DL-103 kaldet DL-A110.

Denon AVC-X8500H Denons nye flagskib er et sandt monster i hjemmebiografen, og med hele 13 kanaler giver den Rumfølelse med stort R.

Denon lover, at alle produkter er lavet efter den allerhøjeste standard, og de kommer i en eksklusiv sølv/grafit-farve. Selvfølgelig med 110 års jubilæumslogo på fronten.

Produkterne er nøje tunet af Denons lydguruer i hver sin afdeling, så de virkelig skiller sig ud fra de standardversioner, de er baseret på. Produkterne leveres også med et ægthedscertifikat, stemplet af Denons chefingeniør. Alle er helt og holdent produceret på Denon-fabrikken i Shirakawa i Japan.

AVC-A110. (Foto: Denon)

AVC-A110 surround-forstærker

AVC-A110 er en 13.2 kanals surround-forstærker baseret på flagskibet AVC-X8500H. Den er proppet med den nyeste indmad og understøtter både 8K 60 Hz og 4K 120 Hz video-opløsning samt selvfølgelig 3D-lydformaterne Dolby Atmos og DTS:X. Desuden har den DTS:X Pro og Auro-3D, ligesom den er IMAX Enhanced-certificeret for at fungere bedst muligt med IMAX-titler. Med eARC tager den også højopløst lyd direkte fra TV’ets HDMI-indgang.

Vi er allerede blevet blæst omkuld af standardmodellen, og med ny og bedre indmad forventer vi en endnu bedre oplevelse. Ikke mindst takket være multi-mono-opbygning, en kraftig 8,2 kg ringkernetransformator og specialdesignede 22.000 µF/80 volt kondensatorer. Og ikke mindst 150 watt pr. kanal, med to kanaler drevet samtidig.

Gamere vil sætte pris på Auto Low Latency Mode (ALLM), variabel opdateringsfrekvens (VRR) og Quick Frame Transport (QFT), som minimerer forsinkelse og eliminerer billedopbrydning (tearing) ved bevægelser.

PMA-A110. (Foto: Denon)

PMA-A110 integreret forstærker

Vi har for længe siden kastet vores kærlighed på den integrerede PMA-2500NE. Men med PMA-A110 hævder Denon at have perfektioneret den integrerede forstærker.

Med 7. generation af Denons Ultra High Current-kredsløb (UHC) leverer PMA-A110 ligesom sin billigere lillebror 80 watt i 8 ohm (20 Hz – 20 kHz, THD 0,07 %). Det lyder ikke voldsomt, men Denon hævder, at der er tale om “ultra-ren kraft”. Under alle omstændigheder syntes vi ikke, at 2500NE manglede noget i effektafdelingen, så det bliver næppe et problem.

“Forstærkeren vil kunne drive de store Bowers & Wilkins 801 uden problemer,” sagde Denons talsmand under web-lanceringen.

Ingeniørerne har udviklet kredsløbet med pinlig nøjagtighed for at sikre en lineær frekvensrespons op til 100 kHz. Volumenkontrollen er lavet til at holde støjen på et absolut minimum, så forstærkeren kan give fuldt udbytte af højopløste musikformater.

De digitale indgange går gennem ikke ét, ikke to, men fire DAC-trin – 4 x Burr Brown PCM1795, for at være helt præcis – som skal forvise støjen til den anden side af skærsilden.

Såkaldte Ultra AL32-processorer interpolerer aflæsningspunkter, der skulle ligge før og efter de faktisk aflæste data, så vi får 32 gange oversampling af det digitale indgangssignal. Udgangssignalet vil så være enten 1,411 MHz (ved 44,1 kHz signal) eller 1,536 MHz (ved 48 kHz signal).

Forstærkeren har både koaksiale, optiske og USB-B digitalindgange, og kan afspille musikfiler op til 384 kHz og DSD op til 11,2 MHz. Pladespillerindgangen understøtter både MM- og MC-pickupper.

DCD-A110. (Foto: Denon)

DCD-A110 SACD-afspiller

CD-afspilleren DCD-2500NE får også en jubilæumsversion i form af DCD-A110. Den kan afspille både CD’er og SACD’er, og understøtter desuden musikfiler lagret på hjemmebrændte DVD’er helt op til 24 bit/192 kHz. Eller 48 kHz lagret på CD-skiver.

Denon anvender en såkaldt Suppress Vibration Hybrid-mekanik (S.V.H.), som minimerer vibrationer, samt “uovertruffen lydprocessering”, ifølge dem selv. En heftig strømforsyning og håndplukkede komponenter fra øverste hylde sætter prikken over i’et.

Også CD-afspilleren har fire DAC’er for lavest mulig støj, og da der er mere plads at boltre sig på, hævder Denon, at DAC-delen i CD-afspilleren er endnu bedre end den i forstærkeren PMA-A110. For dem, der køber begge produkter, vil det derfor være smart at forbinde dem med analoge RCA-kabler.

DL-A110. (Foto: Denon)

DL-A110 pickup

Endelig afslørede Denon pickuppen DL-A110. Den er baseret på den klassiske MC-pickup DL-103, og spolen er håndspundet på Denons fabrik i Japan. Ligesom den var i 1960’erne, da originalen blev lanceret. Jubilæumsudgaven repræsenterer Denons længstlevende produkt nogensinde og har samme design på pickup-huset som originalen. Der oprindelig var lavet til FM-radio.

Pickuppen er både stiv og let med en vægt på kun 6 gram. Vi bliver lovet en afbalanceret, detaljeret lydsignatur med udvidet basfrekvensrespons. DL-A110 har bajonetkobling på tonearmen, også kendt som SME-kobling. Det er også blevet en slags branchestandard for DJ’s.

Tilgængelighed og priser
AVC-A110: 5.500 euro (oktober)
PMA-A110: 3.500 euro (oktober)
DCD-A110: 3.000 euro (oktober)
DL-A110: 599 euro (november)

hifiklubben.dk

(Foto: Denon)

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.