Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Storstrejken i Hollywood vil lamme streaming-tjenesterne

Lige nu lammes Hollywood-produktioner af alle tiders dobbeltstrejke.

Skrevet af / 14/07/2023 - 17:17
Storstrejken i Hollywood vil lamme streaming-tjenesterne

I den britiske hovedstad, London, sprængtes i aftes en massiv “atombombe” – i form af gallapremieren på den nye Christopher Nolan-film Oppenheimer, som handler om genierne bag skabelsen af atombomben.

Samtidig, på den anden side af “dammen”, sprang en næsten lige så stor bombe i form af alle 160.000 medlemmer af fagforeningen SAG-AFTRA (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists), der startede den største skuespillerstrejke i Hollywood siden 1960.

Da strejken trådte i kraft, forlod stjerneskuespillerne (Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon og Florence Pugh) den røde løber i London og lod Oppenheimer-premieren sejle sin egen sø.

Det ekstra ømtålelige aspekt ved den nuværende situation er, at manuskriptforfatterne allerede har strejket i to en halv måned. Som følge heraf er en lang række Hollywood-produktioner, herunder streamingfilm og -serier, enten blevet udskudt ud i det uvisse eller simpelthen aflyst.

Prequel-serien til Yellowstone, den fabelagtige westernserie 1923 med Harrison Ford og Helen Mirren i hovedrollerne, falder i den første kategori.

Paramount havde indgået kontrakt om at leje Butte Civic Centre til optagelserne af sæson 2, men Civic Centers CEO Bill Melvin fortalte for nylig på NBC Montana, at projektet er blevet “forsinket på ubestemt tid” på grund af manuskriptforfatternes arbejdsnedlæggelse.

Strejken blandt medlemmerne af Writers Guild of America har nu stået på i næsten tre måneder – og der er ingen tegn på en snarlig løsning på den fastlåste situation. Manuskriptforfatterne vil have bedre løn og garantier for, at kunstig intelligens (med programmer som ChatGPT) ikke overtager en stor del af deres arbejde.

Sæson 1 af 1923 sluttede på dramatisk vis med et angreb på Dutton-familiens ranch, og med at Spencer (Brandon Sklenar) og Alex (Julia Schlaepfer) blev revet fra hinanden på deres vej til Montana for at hjælpe familien.

Desværre for fans af 1923 kommer der til at gå lang tid, før vi ser, hvad der sker med Spencer, Alex, Jacob og Cara Dutton.

Læs også Udsættes! Endnu en serie udsættes på grund af den igangværende strejke blandt manuskriptforfatterne i Hollywood.

Det faktum, at størstedelen af skuespillerne nu også deltager i den største Hollywood-strejke siden 1960 (og den første siden 1980), vil forværre produktionsudfordringerne betydeligt.

Skuespillerne kræver først og fremmest en betydelig lønforhøjelse for at “kompensere” for de store prisstigninger samt en øget andel af streamingindtægterne; men mindst lige så vigtigt kræver også de garantier for, at KI ikke vil fratage dem deres job.

Som man kan se, virker situationen meget fastlåst, og forholdet mellem parterne er bittert og præget af stor mistillid.

Mange savner nok den iværksættermentalitet, der prægede Dream City i de glade 1920’ere – så fremragende skildret i Babylon, Damien Chazelles fyrværkeri af en film.

En ting er sikkert, med to store Hollywood-strejker på samme tid vil det i høj grad påvirke produktionen af serier og film.

Margot Robbie, “Babylon” (Foto: SkyShowtime)

Bob Iger, Disneys magtfulde topchef, er voldsomt oprørt; han mener, at kravene er urealistiske og siger, at strejken er:

Very disturbing to me. We’ve talked about disruptive forces on this business and all the challenges we’re facing, the recovery from Covid, which is ongoing, it’s not completely back. This is the worst time in the world to add to that disruption.

Efter at samtlige streamingtjenester oplevede et veritabelt seer- og abonnementsboom under corona-nedlukningen, har tiden efter pandemien været præget af et fald i abonnementstallene, røde tal og solide nedskæringer i indholdsproduktionen.

Ikke mindst er det gået ud over HBO Max og vores nordiske streamingtjeneste, Viaplay.

Men tro os, selv med den nu gennemførte dobbeltstrejke (!), som i høj grad vil lamme produktionen af igangværende og nye serier, vil Netflix, Disney+, HBO Max, Prime Video, Apple TV+ og SkyShowtime stadig kræve den samme månedlige sum fra deres loyale (?) abonnenter.

Hvem ved – hvis disse strejker fortsætter i længere tid (den sidste skuespillerstrejke varede 3 måneder), er det muligt, at streaming-abonnenterne til sidst vil gå i “strejke”?

The Old Man 1
The Old Man, sæson 1 (Foto: Walt Disney)

Følgende produktioner er allerede blevet forsinket, udskudt eller aflyst på grund af den igangværende manuskriptforfatterstrejke:

Optagelserne til sæson 2 skulle være startet i juni, men på grund af den igangværende manuskriptforfatterstrejke er sæson 2 nu blevet udskudt på ubestemt tid …

 • METROPOLIS

Apple TV+-serien er blevet en af de højest profilerede ofre for strejken. Det ambitiøse projekt vil nu ikke fortsætte produktionen.

 • LITTLE HEAVEN

Komedieserien fra Netflix er udsat på ubestemt tid.

 • THE PENGUIN

The Batman spin-off-serien fra HBO Max er blevet droppet.

 • DAREDEVIL: BORN AGAIN

Disney+-serien er sat på pause til efter WGA-strejken.

 • ETOILE

Amy Sherman-Palladino og Daniel Palladinos Prime Video balletdrama har lukket ned for produktionen, til manusikriptforfatterstrejken er overstået.

 • ZERO DAY

Netflix’ kommende miniserie, med Robert De Niro i hovedrollen og som udøvende producent, har stoppet produktionen, indtil WGA-strejken er slut.

 • DUSTER

Periodedramaet fra HBO Max (med J.J. Abrams som serieskaber) har udsat produktionen, indtil WGA-strejken er overstået.

Den fortræffelige spionthrillerserie (Disney+), med Jeff Bridges og John Lithgow i hovedrollerne, har stoppet alle optagelser, indtil WGA-strejken er slut. Der var allerede indspillet op til episode 4 af sæson 2.

Læs også Jeff Bridges i storform! Jeff Bridges beviser at alder kun er et tal. Han er fremragende som pensioneret superspion i mini-serien baseret på en roman af Thomas Perry.
 • ON CALL

Prime Video-dramaserien On Call har standset produktionen, indtil WGA-strejken er overstået.

Showtime-serien blev lukket ned den 4. maj, efter at skuespillerne og personalet bag kameraerne nægtede at trodse WGA-strejken. Filmoptagelserne blev genoptaget senere på dagen; men fra den 10. maj blev Billions lukket ned på ubestemt tid.

 • SEVERANCE

Apple TV+-dramaserien har lagt all produksjonen av sesong 2 på is på grunn av streikevakter.

 • A KNIGHT OF THE SEVEN KINGDOMS: THE HEDGE KNIGHT

Producer George R.R. Martin udtaler, at Game of Thrones prequel-serien har lukket forfatterrummet (og dermed alle filmoptagelser), så længe WGA-strejken varer.

Produktionen af femte og sidste sæson er nu forsinket på ubestemt tid på grund af strejken.

Læs også Er den forvoksede 4. sæson god? Få serier har vist en vildere udviklingskurve end Stranger Things – til glæde for de fleste, men sikkert også til forargelse for nogle.
 • LOOT

Produktionen af sæson 2 af komedieserien fra Apple TV+, som har Maya Rudolph i hovedrollen, er foreløbig indstillet på grund af WGA-strejken.

 • UNSTABLE

Netflix-serien med Rob Lowe og sønnen John O. Lowe i hovedrollerne er blevet droppet som følge af strejken.

Læs også Game over! Paramount bekræfter nu at Yellowstone-serien afsluttes.
 • COBRA KAI

Cobra Kai har lukket forfatterrummet for sæson 6. Serieskaber Jon Hurwitz tweetede for nylig: “Ingen forfattere på settet”. Dermed: udsat på ubestemt tid.

 • YELLOWJACKETSDen meget populære SkyShowtime-serie har nedlagt indspilningen af sæson 3 på ubestemt tid. Serieskaber Ashley Lyle oplyser, at produktionen vil blive genoptaget, når: “#WGA får en retfærdig aftale».

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere mafiaforviklinger fra Stallone & Co.!

Aberne kommer hjem til dig!

Hun er tilbage!

Ventetiden er næsten forbi!

Snart er ventetiden forbi!

Slip dragerne løs!

Spionefterfølger

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Tid til mere fransk romantik

No more Netflix ...!

Ny trailer fra kostumedrama-verdenen

Scroll to Top