Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Skandinavisk hackerhold til VM

60 skandinaviske computer-sikkerhedseksperter har sikret sig deltagelse i VM i computerindbrud, der foregår i Las Vegas i denne weekend.

Skrevet af / 08/08/2021 - 08:00
Skandinavisk hackerhold til VM

Den 6.-9. august mødes de 16 bedste hold fra hele verden for at dyste i de uofficielle verdensmesterskaber i hacking. Konkurrencen, der hedder DEFCON, plejer at foregå i Las Vegas, men på grund af corona foregår den delvist online. Det danske hold “Kalmarunionen” deltager i et skandinavisk dreamteam med spillere fra Sverige og Norge.

Holdet, der tæller godt 60 deltagere, mødes fysisk i København i Aalborg Universitets lokaler, undtagen deltagerne fra Norge, der er med online, da de ikke kan være med på grund af coronarestriktioner.

Inden finalen har holdet har været oppe imod de bedste hold fra Kina, USA og Rusland,” forklarer Morten Eskildsen, der er nyuddannet datalog fra Aarhus Universitet – og tidligere holdkaptajn på det danske cyberlandshold. Morten Eskildsen har været med i Kalmarunionen siden de begyndte at deltage i internationale konkurrencer tilbage i august 2020.

Cybersikkerhed – og hacking

Holdet består af folk i alle aldre. Den yngste er lige blevet 16 år, og går i gymnasiet, mens de ældste er i 40’erne og arbejder professionelt med it-sikkerhed. Det fælles samlingspunkt er interessen for hacking og cybersikkerhed.

Holdet mødes hver weekend for at deltage i online hacker-konkurrencer, hvor man skal løse forskellige sikkerhedsopgaver. Det kan være nogle it-systemer, der er huller i, eller kryptografi, der er lavet på en måde, som ikke er sikker, og som man skal prøve at finde sårbarhederne i.

DEFCON, der er den største af denne type konkurrencer og dermed en slags VM, foregår ved, at man får udleveret en eller flere servere, som hoster forskellige services. Det kan være et program, der beregner, hvordan man skal overføre penge eller lignende. Alle hold får udleveret identiske servere, som indeholder sårbarheder. Konkurrencen består i at og udnytte sårbarhederne til at kunne hacke de andre teams – samtidig med, at man beskytter sine egne servere.

Det vilde vesten

Det er virkelig det vilde vesten! Lige så snart du finder en sårbarhed, er der 15 andre servere, som du skal angribe. Og samtidig er der 15 andre hold. der prøver at lægge dig ned,” forklarer Morten Eskildsen. Holdene får point alt efter, hvor mange servere, de kan hacke og stjæle “flag” fra.

DIREC, der er et nationalt center for forskning i digitale teknologier, er medsponsor af Kalmarunionens deltagelse i eventet, fordi det styrker behovet for digitale kompetencer indenfor bl.a. cybersikkerhed.

Kalmarunionen

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mange skærmfunktioner til få kroner

Logitech-sæt bygger bro mellem arbejde og privatliv

AI flytter ind i ThinkPad'en

Dell-bærbare med AI

HP-laptops er blevet smartere

Apple opgraderer Macbook Air

Glasklar PC-skærm med AI

Der er en ny AI i byen

Arbejdsro på kontoret

Verdens første stationære PC fundet i et gammelt hus

Farvel til iTunes på Windows

Asus med dobbelt-skærm er i Danmark

0
Lyd & Billede
Scroll to Top