Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Sådan er din nye Windows 11

Windows 11 kommer snart til din PC. Vi har prøvet den - og forskellene er små, men generelt til det bedre.

Skrevet af / 30/10/2021 - 10:00
Sådan er din nye Windows 11

Der er en ny Windows i byen. Og den kommer sandsynligvis snart til din PC. Windows 11 rulles nemlig nu ud som en gratis opdatering til de 1,3 milliarder computere, der har Windows 10 installeret. Hvornår Windows 11 kommer til din PC, afhænger af PC’ens alder. I følge Microsoft tilbydes opdateringen først til de nyeste computere, og sidenhen gradvist efter alder.

Men hvad får du så, når dagen kommer – og er det i det hele taget en god ide at tage imod tilbuddet?

Opdateringen kommer til PC’erne efter alder. (Skærmskud: Windows)

Hvis din PC er af bare rimelig nyere dato, er svaret ja. Det vil i praksis sige, at computeren skal være fra 2017 eller senere, da der kræves en ottende generations processor for at udnytte sikkerhedsfunktionerne i Windows 11. PC’en skal også have en UEFI-BIOS, men sådan en har været standard i alle nye PC’er i omkring et årti.

Vi har prøvet opdateringen på flere PC’er, og det var over hele linien den mest smertefrie Windows-opdatering, denne skribent har oplevet i sine mere end 30 år med Windows! I modsætning til alle tidligere  versionsopdateringer kan man endda forsætte med at arbejde på computeren, imens den nye Windows først downloades og siden installeres. Der skal være omkring 25 GB fri plads på disken, og processen tager omkring en times tid, afhængigt af internethastigheden.

Man kan arbejde videre på PC’en, mens Windows 11 installeres. (Skærmskud: Windows 11)

Når PC’en er genstartet efter installationen, mødes man af en brugerflade, der er …stort set den samme som før. Den mest iøjnefaldende forskel er, at ikonerne på Proceslinjen nu er centrerede – hvilket man nemt kan rette tilbage til venstrestilling.

Windows’ Proceslinje er blevet centreret. Men det kan heldigvis rettes. (Skærmskud: Windows 11)

Nogle nye ikoner har meldt deres ankomst: Microsoft Teams, som vi alle lærte at enten elske eller hade under coronanedlukningerne, er nu blevet en fast del af Windows. Til gengæld er Skype forsvundet fra Windows, men den kan dog hentes, hvis man føler trang til det.

Mødeprogrammet Teams er nu blevet en del af Windows. (Skærmskud: Windows 11)

Hvis du er typen, der lynhurtigt får Skrivebordet fyldt op med ikoner og filer, kan du nu oprette – og skifte mellem – flere Skriveborde.

Endelig er “tiles” fjernet fra menuen Start, så vi slipper for at have to parallelle organiseringer i den samme menu. For at åbne et program skal man nu finde det i den alfabetiske liste af ikoner. De mest brugte programmer optræder dog i en liste øverst.

Den nye Startmenu. (Skærmskud: Windows 11)

Udvalget af personlige indstillinger, som man får adgang til ved at højreklikke på Skrivebordet, er også blevet lidt større. Nu får man direkte adgang til de fleste af alle de indstillinger, som man umiddelbart har brug for.

Udvalget af indstillinger, der kan nås med et højreklik er forbedret. (Skærmskud: Windows 11)

Brugeroplevelsen er på alle måder blevet mindre kantet end før. Alle vinduer og dialogbokse har nu fået afrundede hjørner, og alle handlinger i brugerfladen (som åbning af menuer, åbning og lukning af vinduer og dialogbokse) sker med en lynhurtig animation. Det virker lækkert og behageligt, men funktionen kan i øvrigt slås fra, hvad der kunne være en god ting, hvis man har en PC, der kun lige opfylder kravet til RAM og processorkraft (henholdsvis 4 GB RAM og 1 GHz dual-core).

Windows 11 burde dog ikke udgøre nogen hårdere belastning end Windows 10 gjorde. En komplet installation fylder faktisk et par gigabytes mindre på harddisken end forgængeren, og brugerfladen opleves subjektivt som kvikkere. I det hele taget mangler vi en grund til at fraråde at tage springet.

Skulle du vælge at se tiden an og vente på, at eventuelle børnesygsdomme bliver udbedret, fortsætter supporten på Windows 10 dog helt frem til 14. oktober 2025.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

1 kommentar til “Sådan er din nye Windows 11”

  1. Jeg har fra Microsoft fået info om, at mine computere (4-5 stk.) ikke opfylder min. kravene for opdatering til Windows 11. Det er specielt i hardwaren TMP, der skal være minimum version 2,0, men jeg har kun TPM i version 1,2 på alle mine computere. Kommer der også en mulighed for at opdatere når man kun har en computer med TPM version 1,2?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mange skærmfunktioner til få kroner

Logitech-sæt bygger bro mellem arbejde og privatliv

AI flytter ind i ThinkPad'en

Dell-bærbare med AI

HP-laptops er blevet smartere

Apple opgraderer Macbook Air

Glasklar PC-skærm med AI

Der er en ny AI i byen

Arbejdsro på kontoret

Verdens første stationære PC fundet i et gammelt hus

Farvel til iTunes på Windows

Asus med dobbelt-skærm er i Danmark

0
Lyd & Billede
Scroll to Top