Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Ny rapport: Chromebooks har for kort levetid

Under pandemien købte mange skoler store mængder Chromebooks til eleverne, men nu skal de allerede udskiftes, siger forbrugerorganisation.

Skrevet af / 28/04/2023 - 19:36
Ny rapport: Chromebooks har for kort levetid

Da alle elever pludselig skulle studere hjemmefra, indkøbte mange amerikanske skoler de billigst mulige computere, hvilket blev Chromebooks. De argumenterede også for, at det relativt låste system skulle være sikkert, og at det var en fordel, at eleverne ikke kunne installere hvad som helst på computerne, der var beregnet til studierne.

Men i længden viste det sig ikke at være det bedste valg, viser en ny rapport med titlen Chromebook Churn fra US Public Interest Research Group (PIRG). Det er en non-profit organisation, der bl.a. arbejder med forbrugerspørgsmål.

Ifølge rapporten er Chromebook-computerne, der blev købt for tre år siden, allerede begyndt at gå i stykker. Det ville ikke være et problem, hvis de kunne repareres, men ifølge skolernes IT-afdelinger er det ofte ikke tilfældet. En væsentlig årsag hertil er manglen på reservedele. Til et af mærkerne havde man kun nye tastaturer på lager til halvdelen af modellerne. En tredjedel af dem kostede desuden halvdelen af prisen for en helt ny computer.

Foto: Melk Hagelslag / Pixabay

Et andet problem er, at softwaren ikke længere bliver opdateret. Google garanterer ganske vist otte års opdateringer til Chromebooks, men det regnes fra det tidspunkt, hvor modellen lanceres. Ikke fra det tidspunkt, hvor computeren bliver købt. Da mange skoler køber ældre modeller for at spare penge, har computerne derfor ofte en meget kortere levetid. Når datoen nås, kan computeren ikke længere opdateres, og de kan ikke engang få adgang til sikre websteder.

Reparationssitet iFixits direktør for bæredygtighed siger til PIRG:

Chromebooks aren’t built to last. Professional repair techs tell me they’re often forced to chuck good Chromebook hardware with years of life left due to aggressive software expiration dates.

Organisationen PIRG anslår, at hvis man kunne fordoble levetiden for de 31,8 millioner Chromebooks, som blev solgt i 2020, ville man kunne reducere CO2-udledningen med 4,6 millioner tons. Det svarer til udledningen fra 0,9 millioner biler på et år. Derudover ville det spare de amerikanske skatteydere for 1,8 mia. dollars.

Hvordan tallene ser ud herhjemme, kunne være interessant at høre fra Undervisningsministeriet, forbrugerorganisationerne og miljøorganisationerne.

Sædvanligvis er det ofte mest klimasmart at købe kvalitetsprodukter, der kan repareres, og som holder længere.

Kilde: Chromebook Churn, PIRG

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populær bar får efterfølger

Ingen M4 til stationære Mac'er i år

Nu kommer de hurtige, intelligente PC'er

Dell Inspiron: Fleksible laptops til skrivebordet

Små og stærke PC'er i grønt look

Har du lyst til en hurtigere computer?

Lyver Qualcomm om Snapdragon X?

AOC bliver seriøse

Chromebooks med flere kræfter

Indret hjemmet med IKEA-AI

Mange skærmfunktioner til få kroner

Logitech-sæt bygger bro mellem arbejde og privatliv

Scroll to Top