Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Her den nye Windows 11

Skiftedag. Her er de vigtigste nyheder i den nye Windows, der senere på året erstatter Windows 10 efter seks års tro tjeneste.

Skrevet af / 25/06/2021 - 11:10
Her den nye Windows 11

Efter seks års tro tjeneste er Windows 10 ved at være pensionsklar. Og Microsoft har nu præsenteret efterfølgeren, der logisk nok har fået navnet Windows 11.

Og det er en nypudset og poleret Windows-brugerflade, som vi får at se, når den bliver tilgængelig sidst på året. Det afspejles i sin helhed fra den nye startknap og proceslinje til lyde, skrifttyper og ikoner.

Startknappen er placeret i midten, og Proceslinjen er også blevet centreret (bare rolig- den kan godt venstrestilles!). Og man kan se de senest anvendte filer på tværs af, hvilken platform og enhed de har været åbnet på. Det være sig Windows, Android eller iOS.

Windows-brugerfladen er pudset af, og Start-menuen er blevet centreret. (Skærmskud: Microsoft)

Fokus på samarbejde

Der er fokus på samarbejde i den nye Windows. Der sker ved hjælp af såkaldte Snap Layouts, Snap Groups og Desktops, der skulle give et overblik over parallelle projekter. Microsoft Teams bliver også integreret direkte i proceslinjen. Hvilket forhåbentlig også vil betyde, at Teams bliver i det mindste lidt lettere at sætte op.

Widgets

Men det skal ikke være effektivitet det hele. Det sørger et flow af widgets for. Her vil kan man få præsenteret en strøm relevant og anden information, uden at man behøver løfte sin telefon for det. Widgets ligger som en “glasplade”, der kan glide hen over over Skrivebordet, så den ikke forstyrrer det igangværende arbejde. Altså ud over netop at distrahere os fra det.

Widgets glider ind som en “glasplade” hen over Skrivebordet. (Skærmskud: Microsoft)

Microsoft lover, at Windows 11 vil udnytte hardwaren bedre i spil. Både i form af hurtigere grafik med DirectX 12 Ultimate, DirectStorage, der skulle forbedre indlæsningstiden og bedre farvegengivelse med automatisk HDR.

Ny app-butik

Microsofts egen app-butik er blevet revet ned til grunden og genopbygget. Og der loves et nyt design og bedre ydeevne. Det er velkomment, da programbutikken indtil nu har været softwarebranchens langsommeste og mest dysfunktionelle. Fremover vil man kunne finde apps som Microsoft Teams, Visual Studio, Disney+, Adobe Creative Cloud, Zoom og Canva i Microsoft Store. I stedet for at hente dem på producenternes hjemmesider som hidtil.

Microsoft Store er blevet forbedret, så nu kommer den både til at være hurtig og indeholde programmer. (Skærmskud: Microsoft)

Sikkerhed

Windows 11 har såkaldt Zero Trust-teknologi, der skulle “beskytte fra chippen til skyen på tværs af alle enheder.” Det nye sæt sikkerhedskrav til hardware, der følger med Windows 11, skulle sikre et fundament, der er mere modstandsdygtigt over for angreb. Windows 11 er også designet til at beskytte studerende – hvad enten de er hjemme eller i skolen – ved at blokere farligt og upassende indhold.

Kommer gratis til dig

Og hvad vil det så koste at skifte til Windows 11? Hvis du allerede kører Windows 10, bliver svaret sandsynligvis nul kroner. I følge Microsoft vil Windows 11 vil være tilgængelig gennem en gratis opgradering til Windows 10-computere.

For at kontrollere, om dine nuværende Windows 10-computere er berettigede til en gratis opgradering til Windows 11, kan man du hente programmet PC Health Check.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Logitech-sæt bygger bro mellem arbejde og privatliv

AI flytter ind i ThinkPad'en

Dell-bærbare med AI

HP-laptops er blevet smartere

Apple opgraderer Macbook Air

Glasklar PC-skærm med AI

Der er en ny AI i byen

Arbejdsro på kontoret

Verdens første stationære PC fundet i et gammelt hus

Farvel til iTunes på Windows

Asus med dobbelt-skærm er i Danmark

Se, dét kan man kalde harddisk-plads!

0
Scroll to Top