TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Tesla Model S Plaid: 0-100 km/t på 2,1 sekund

“Det eneste, der er hurtigere end Ludicrous, er Plaid.”

Under Teslas årlige generalforsamling den 22. september kom der nogle interessante oplysninger frem. Den såkaldte Battery Day var på forhånd hypet med en illustration af silicium-nanotråde, som er en slags hellig gral inden for batterier.

Det viste sig dog at være en “bait and switch”, hvor Tesla i stedet vil blande billigt silicium af metallurgisk renhed i batterianoden – i stedet for det superrene silicium, som normalt kræves til elektronik. Elon Musk hævdede, at det vil give en anode, der er næsten 20 procent bedre end med ren grafit, som er det materiale, der anvendes i dag.

Glimrende lyd – og acceleration Stilheden i en elbil er det perfekte miljø for et godt lydanlæg.

Yderligere forbedringer af batterierne vil ske i elektroden og desuden ved at eliminere kobolt i katoden. At fjerne kobolt er allerede gjort af kinesiske BYD.

Selve batteridelen af mødet var lidt skuffende for os teknologinørder. Men helt til sidst skete der noget spændende, idet Tesla afslørede den helt nye Model S Plaid.

Model S Plaid: Tre motorer

Model S Plaid (udtales ‘plad’) er en toptrimmet version af Model S med ikke to, men tre motorer: To store motorer bagpå og en mindre foran for at øge ydelsen endnu mere end den allerede megahurtige Performance-version med dens Ludicrous-mode.

Navnet er en reference til kultklassikeren Spaceballs, hvor skurken Dark Helmet vil sætte sit rumskib på Ludicrous-hastighed (hurtigere end lyset) for at fange helten President Skroobs fartøj. Men ved en fejl går det onde rumskib helt op på Plaid-hastighed, hvilket er alt for hurtigt, så rummet foran dem danner et skotskternet mønster. Deraf navnet Plaid.

 

Blandt de hurtigste på Laguna Seca

Der ser dog ikke ud til at være noget, der er for hurtigt for Elon Musk, og Tesla har nu afsløret deres Plaid-version af Model S. På skærmen viste de en video af bilen på vej rundt om den berømte Laguna Seca-bane i Monterey, Californien. Omgangstiden blev 1 minut og 30,3 sekunder, hvilket kun er knap tre sekunder mere end McLaren Senna, som har den hurtigste omgangstid for en produktionsmodel.

Model S Plaid har den hurtigste tid blandt firedørs personbiler. Musk sagde, at han regner med, at Model S Plaid vil kunne skære yderligere tre sekunder af omgangstiden og dermed sætte den hurtigste tid for en produktionsbil nogensinde. Hvad enten det er en todørs eller en firedørs.

Ikke dårligt for en bil på over 2,2 tons!

Tesla Model S Plaid indefra, på vej rundt på Laguna Seca. (Foto: Tesla)

840 km rækkevidde

Hvad med en langtur med familien? Intet problem: Model S Plaid anslås at kunne køre hele 840 km på en opladning! Vi kender endnu ikke batterikapaciteten, men rækkevidden er i hvert fald 40 procent længere, end Performance-versionen kan præstere med sit 100 kWh batteri. Så kan man jo gætte på, at Plaid-batteriet ligger på et sted mellem 140 og 150 kWh.

Vi kender heller ikke den danske pris på Tesla Model S Plaid endnu, men den forventes at blive på linje med Porsche Taycan Turbo, dvs. omkring 1,4 millioner kroner. Produktionen begynder sidst i 2021.

Læs også

Tesla Model X

Kommer også til Model X og Roadster

Model X og den kommende Roadster vil også komme i udgaver med Plaid-mode, ifølge Elon Musk. Han proklamerede desuden, at Tesla inden for tre år vil lancere en bil til under 25.000 dollars.

Specifikationer, Tesla Model S Plaid
• 0-100 km/t: <2,1 s.
• Tophastighed: 320 km/t
• 400 m (¼ mile): <9 s.
• Effekt: >1100 hk
• Rækkevidde: >840 km
• Rundetid, Laguna Seca: 1:30,3 min.

tesla.com

 

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.