Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Tesla Dojo supercomputer er blandt verdens kraftigste

Supercomputeren Tesla Dojo er elbilgigantens våben i kampen om at have de sikreste, mest selvkørende biler.

Skrevet af / 16/08/2022 - 19:17
Tesla Dojo supercomputer er blandt verdens kraftigste

Tesla Dojo er virksomhedens helt egen supercomputer, som vil gøre biler smartere og mere præcist selvkørende. Den hedder Dojo og bruger grafiske data til at modtage og behandle video sendt tilbage fra Teslas biler.

Dojo har netop fået en opgradering, og er formentlig nu et sted mellem verdens fjerde og syvende hurtigste supercomputer, målt i GPU. Vi ved det ikke præcist, for det nøjagtige antal petaFLOPS er endnu ikke blevet offentliggjort. Det seneste tal, vi har, er fra august sidste år, hvor tallet var 68,75 petaFLOPS, hvilket placerede den på en sjetteplads.

Læs også Supercomputere skal knække coronavirus Sammen med Det Hvide Hus og USA’s energiministerium blæser IBM til kamp mod COVID-19. Våbnet er forbundne supercomputere.

En million Teslaer

Der kører nu over en million Teslaer på vejene rundtom i verden, og de sender alle som én video tilbage til Dojo. Målet er at kunne lære af køremønstret, forudsige trafiksituationer med højest mulig nøjagtighed og dermed gøre kørslen mere sikker, når bilen selv overtager kontrollen, hvis føreren laver en fejl.

Dette kan også give Tesla et stort forspring i forhold til sine konkurrenter, når selvkørende biler formentlig bliver en realitet i en ikke alt for fjern fremtid.

Tesla models driving 2048x1153 1
(Foto: Tesla)

Får Tesla Dojo exaFLOP?

Tesla har været utilfreds med den eksisterende teknologi, når det gælder om at træne sit netværk af biler, og har ment, at de kunne gøre det bedre internt. Dojo har været under udvikling i flere år, og i 2020 hævdede Musk, at maskinen ville have en computerkapacitet på over en exaFLOP, hvilket er 1.000 petaFLOP. Eller en trillion beregninger i sekundet, hvilket er det samme som en milliard milliarder!

Hvis Tesla Dojo til sidst opnår denne kapacitet, kan det meget vel gøre den til verdens hurtigste supercomputer. Hvilket igen kan give Tesla et forspring, som er næsten umuligt for konkurrenterne at hamle op med.

Læs også Supercomputer simulerer et helt univers En af verdens hurtigste supercomputere laver det største, mest komplekse univers nogensinde, så vi kan lære mere om vores eget.

Teslaer behøver ikke at kommunikere med hinanden

Under sit seneste aktionærmøde blev Elon Musk stillet et spørgsmål fra publikum:

“Kan du forestille dig, at Teslaer kommunikerer med hinanden og Dojo og dermed forvandles til en slags flykontrolcenter for Teslas forsyningskæder og Robotaxi?” (Robotaxi er en planlagt selvkørende Tesla-taxa, ref. anm.)

“Åh, det er en interessant idé. Jeg har ikke tænkt over det,” svarede Musk.

“Lige nu er vores mål med Dojo at blive rigtig god til videotræning. Vi har sandsynligvis det fjerde, nærmer sig tredje, mest kraftfulde datacenter i verden til AI-træning. Vores første mål med Dojo er at gøre det konkurrencedygtigt og mere effektivt til træning i neurale netværk end en hel masse GPU’er. Vi kan nå dertil rimeligt snart.

Elon Musk Battery Day 2048x1153 1
Elon Musk til Battery Day i 2020. (Foto: Tesla)

Musk reflekterede videre og sagde, at det er unødvendigt for den selvkørende teknologi, at Teslaer kommunikerer med hinanden.

“Det kan være en fordel, at Teslaer kan kommunikere med hinanden, men det er helt unødvendigt for at være selvkørende. I lang tid fremover vil langt de fleste biler blive kørt manuelt, så værdien af ​​Tesla-til-Tesla-kommunikation er ikke særlig høj, måske med undtagelse af kommunikation om trafikproblemer, ulykker, huller og vejspærringer. Hvis en Tesla foran dig har set en vejspærring, og din bil får den info i realtid, slipper du for at sidde fast ved den samme vejspærring. Det er det, vi arbejder på lige nu.”

Læs også Verdens hurtigste computer opgraderes Supercomputeren Titan opgraderes med verdens hurtigste lagringssystem.

Vil være nr. 1

Teslas mål er at have den hurtigste supercomputer i verden i arbejdet med at udvide brugen af ​​kunstig intelligens. Selvkørende teknologi er kun begyndelsen, men Tesla ønsker også, at Dojo skal spille en større rolle inden for kunstig intelligens, blandt andet til brug i den menneskelige robot Teslabot.

Flere detaljer om Tesla Dojo-supercomputeren forventes at blive offentliggjort på Tesla AI Day 2, som indtil videre er flyttet fra 19. august til 30. september.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Første kig på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck på vej til Danmark

Beijing Auto Show 2024: Nye elbiler på samlebånd

Billigere Tesla kan komme allerede i år

Nyeste version med facelift: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: Et sandt mareridt

Ny Mini-model på vej

Topløs og toplækker fra Maserati

Snart kører Mercedes EQS endnu længere

Alfa Romeos første elbil

Tesla Model Y med 600 km rækkevidde

Fuldstændigt vanvid

Lyd & Billede
Scroll to Top