Bliver endnu hurtigere

Supercomputeren Titan opgraderes med verdens hurtigste lagringssystem.
Annonce
Annonce
forfatter

De mest rå computere til hjemmebrug har i dag otte processorkerne. Og du kommer allerede langt med en maskine med fire kerne. Med øget antal kerner i processoren øges også antallet af arbejdsopgaver, som kan laves samtidig, hvilket i praksis betyder, at maskinen bliver hurtigere.

Til mange typer forskning behøver man imidlertid større regnekraft. Bare det at prøve at beregne hvordan et protein er bygget op, således at man kan forudse celledelingerne, kræver enormt mange kræfter. Og dette er essentielt indenfor eksempelvis kræftforskning.

Supercomputer
Derfor er det nødvendigt med supercomputere. Dette er enorme maskiner, hvor mange processorkerner og lagringssystemer er proppet ind for at opnå en astronomisk meget højere regnekraft end vores hjemmecomputere er i stand til.

Supercomputeren Titan blev lanceret i fjor i Oak Ridge, Tennesse. Den har hele 299.008 processorkerner! Herudover lægger den beslag på et stort antal grafiske processorenheder (GPU). Hele 18.688 af processorer af typen Nvida K20 og det samme antal AMD Opteron-processorer har den. Noget som gør den i stand til at foretage svimlende 20.000 billioner udregninger i sekundet, eller 20 petalflop.

Verdens hurtigste lagringssystem
Ingeniørerne hos Oak Ridge National Laboratory hviler imidlertid ikke på laurbærerne, for nu skal Titan opgraderes. Den skal have verdens hurtigste lagringssystem, som gør, at den kan læse og skrive seks gange hurtigere end før, samtidig med at den får tre gange større lagringskapacitet. Spider II er navnet på det nye system, som skal kunne læse og skrive 1,4 terabytes (TB) i sekundet. Lagringskapaciteten er 40 petabyte, fordelt på 20.000 harddiske på 2 terabyte hver.

Til sammenligning vil en normal harddisk til hjemmebrug typisk kunne læse og skrive 400-800 MB pr. sekund. Der går 1.000 megabyte på en gigabyte og 1.000 gigabyte på en terabyte. Med andre ord læser og skriver Spider op til 3.500 gange hurtigere end en normal harddisk.

Total regnekapacitet for Titan efter opgraderingen øges fra 20 til 27 petalflop.

Dette bliver virkelig forskernes ultimative legetøj!

Kilde:
engadget.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

4K-laserprojektorer har hidtil været frygtelig dyre, men det agter LG at gøre noget ved.
Samsung har fornyet deres flagskibe. Nu endelig med rumkorrektion – og AirPlay 2.
Optrapper kampen mod Sonos med Sound Bar 550.
Laser giver kraftigt lys i op til 150 tommers størrelse.
De to kinesiske mobilproducenter vil fremover udvikle produkter i fællesskab.
Nu kan du glæde dig til mere pomp, pragt, intriger – og sex – blandt det bedre borgerskab i 1800-tallet.
Reporter-udgave med kevlar
Premieren på den 25. James Bond-film flyttes til efteråret.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.
Nye smart-låse, som du kan snakke til - og som kan tale med dine andre smart-enheder.
Får øget rækkevidde og bedre plads.
Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Gør dig klar til endnu hurtigere trådløst internet: Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første router med Wi-Fi 6E!
I dag indsættes Joe Biden som USA’s 46. præsident, og amerikanerne, verdenen og den frie presse kan lægge et fire år langt mareridt bag sig.
Så meget lyd som muligt fra små kabinetter.