annonce
annonce
annonce

Test af Sony Planar T* FE 50 mm F1.4 ZA

Skarp Zeiss til Sony

Sonys lysstærke normalobjektiv er næsten perfekt, men det koster.

Lyd & Billede mener

  • Rigtig god skarphed, ingen fortegning og perfekt bokeh.

  • Høj pris, stort og tungt objektiv.

annonce

Hvis man ser det blå Zeiss-mærke på et Sony-objektiv, kan man forvente kvalitet. Det er vores erfaring efter at have testet mange Zeiss-objektiver, også dem, der står Sony på. Såsom dette.

Det massive Planar T* FE 50 mm er med lysstyrke f/1.4 et interessant normalobjektiv til Sonys spejlløse full-frame-kameraer. Med vejrbeskyttelse og god lysstyrke er det lige velegnet udendørs i dårligt vejr og i buldrende mørke.

Eller i studiet. For objektivet er faktisk så godt, at det passer fortrinligt til krævende studieopgaver. Det kan være mode, portrætter eller for den sags skyld mad, produkter og meget andet. For ikke at nævne bryllupsfotografering, hvor billedvinklens normale perspektiv i kombination med lysstyrken gør det perfekt til både tætte udsnit og afstandsbilleder.

Zeiss-objektivet er meget solidt bygget. Ud over vejrbeskyttelsen er det bygget op af 12 linseelementer, det har 11 blændelameller, som giver blødere konturer ved fuld blænde, samt Sonys stillegående Super Sonic Wave autofokusmotor. Praktisk nok har det blændering i tredjedelstrin til f/16 og en knap til at skifte mellem automatisk og manuel fokus.

Den optiske skarphed er fremragende ved blænde f/1.4 og endnu mere jævn over større dele af billedfladen fra f/2.8, hvor store dele af centrum er knivskarpe. Herfra og til blænde f/11 er objektivet blandt de skarpeste, vi har testet.

Kromatisk aberration er godt dæmpet, og det er heller ikke særlig følsomt over for strølys eller ghosting. Der er lidt diffraktion på f/16, men det er også alt.

Planar T* FE 50 mm F1.4 ZA er et fremragende normalobjektiv til mange opgaver. Men især til krævende jobs, hvor skarpheden skal kontrolleres nøje. Såsom mode- og bryllupsfotografering, men også portrætter og fotografering i svagt lys, hvor objektivet er i sit es. Desværre er prisen også på højde med kvaliteten (og lidt til), og objektivet er både stort og tungt.

Fakta

Type: 50 mm normalobjektiv m. fast brændvidde
Lysstyrke: f/1.4
Nærgrænse: 45 cm
Filterdiameter: 72 mm
Linseelementer: 12 i alt, i 9 grupper
Mål og vægt: Ø 84 x 108 mm / 778 g
Andet: Modlysblænde, vejrbeskyttet
Til: Sony FE full-frame
Web: sony.dk

Producent:
Sony
Pris:
11.995,-
annonce
annonce
annonce
annonce
Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt. .